Pasuje do śledzi bardziej od cebuli. W tym roku zrobię nawet na kolację wigilijną

Śledź z cebulą - to synonim dobranej pary, często są wymieniane wręcz jednym tchem. Rzeczywiście w klasycznych przepisach na śledzie, cebula pojawia się zawsze. Jednak jest warzywo, które świetnie ją potrafi zastąpić.

Pyszne śledzie na świąteczna ucztęPyszne śledzie na świąteczna ucztę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Teresa Kasprzycka
Dorota Gepert

Najbardziej klasyczny pomysł na śledzie? To na pewno te w oleju z cebulą. Prosto, pysznie i bardzo tradycyjnie. Jednak jeśli macie ochotę na śledzie w innej odsłonie, warto wypróbować do nich pora, a konkretnie jego białą część. To nie jest jakieś wielkie odkrycie, bo czasami te warzywa używane są wymiennie. Jednak smak jest zupełnie inny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Por, czyli warzywo z charakterem

Por, często nazywany jest kuzynem cebuli i czosnku. Ma tak samo zdecydowany charakter, dlatego zawsze wyróżnia się w sałatkach, zwłaszcza gdy użyjemy go na surowo. Oprócz smaku charakterystyczna jest dla niego niska kaloryczność oraz wysoka zawartość błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Działa także ochronnie na układ krążenia dzięki zawartości związków siarkowych, które obniżają ciśnienie krwi i trójglicerydy. Cennym składnikiem pora jest także witamina C, która wzmacnia odporność organizmu. Zawiera też kwas foliowy, który wspiera prawidłowy rozwój układu nerwowego. Por dostarcza również kluczowych minerałów, takich jak wapń, potas i fosfor.

Co dodać do śledzi?

Połączenie śledzia z porem jest wyjątkowo korzystne, zarówno ze względu na smak, jak i zdrowie. W dodatku pasuje ono zarówno do oleju, jaki i do sosu na bazie majonezu. Aż trudno się zdecydować, które zestawienie jest smaczniejsze! Do tego przygotowanie tej sałatki śledziowej zajmuje dosłownie chwilę. I można cieszyć się ciekawą kombinacją smaków.

Śledź z porem

Składniki:

  • 200 g płatów śledziowych,
  • 2 pory,
  • jabłko,
  • łyżeczka soku z cytryny,

Z olejem:

  • pół szklanki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.

Z sosem majonezowym:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie wymocz w wodzie lub mleku, jeśli tego potrzebują. Potem osusz je i pokrój w małe kawałki.
  2. Pory oczyść, opłucz, cienko pokrój na plasterki.
  3. Plasterki przełóż na sitko i sparz wrzątkiem.
  4. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało i wymieszaj z porem. Mieszankę dopraw solą i pieprzem.
  5. Opcja z olejem: w słoiku układaj warstwowo śledzie i pora, zalej olejem.
  6. Opcja z majonezem: w naczyniu ułóż śledzie, na nich warstwę pora z jabłkiem. Całość polej sosem z majonezu, śmietany i musztardy. Wymieszaj lub podawaj jako sałatkę warstwową.
  7. Oba rodzaje śledzi najlepiej smakują po schłodzeniu.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥