Zamień zwykły chleb na ten. To najlepszy wybór, bo pomaga schudnąć i obniża cholesterol

Bez chleba często nawet nie wyobrażamy sobie swoich posiłków. Zazwyczaj mamy swój ulubiony, ale zdarza się też każdemu skusić na nowości. Wybór pieczywa jest ogromny. Hiszpańska Fundacja Żywienia zbadała, który chleb daje najwięcej korzyści zdrowotnych.

Badania wykazały, który gatunek chleba jest najzdrowszy. Badania wykazały, który gatunek chleba jest najzdrowszy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MICHALKIEWICZ
Dorota Gepert

Hiszpańska Fundacja Żywienia podkreśla, że najlepszy wybór to dobrze znany także u nas, chleb żytni. Według badań właśnie ten rodzaj pieczywa sprawdzi się u osób dbających o linię, potrafi także wzmocnić serce. Co stoi za taką siłą chleba żytniego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Chleb żytni dobry dla sylwetki

Chleb żytni charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu – zaledwie 3,3 g na 100 g produktu. Dlatego może być polecany wszystkim, którzy chcą zmniejszyć swoją wagę. Ułatwia to też błonnik zawarty w tym chlebie. Wspomaga on trawienie i daje uczucie sytości na długo. Ten rodzaj pieczywa ma dobry wpływ również na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL, więc zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.

Czy warto jeść chleb żytni?

Ten rodzaj pieczywa zawiera również spore ilości witamin z grupy B oraz żelaza, fosforu, magnezu, miedzi i cynku. Jego regularne spożycie dostarcza organizmowi optymalnych dawek kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego. Co więcej, chleb żytni jest źródłem cennych mikroelementów wspomagających metabolizm.

Dlaczego chleb żytni jest tak zdrowy?

Na takie właściwości chleba żytniego wpływ ma zakwas oraz bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te sprawiają, że ciasto fermentuje i przekształcają się wtedy bioaktywne związki żyta, zwiększa się zawartość błonnika oraz składników odżywczych. Co ważne zakwas żytni, wspiera też mikrobiom jelitowy, a co za tym idzie ma dobry wpływ na odporność. Dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto wybierać chleb żytni.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy