Zamień zwykły chleb na ten. To najlepszy wybór, bo pomaga schudnąć i obniża cholesterol
Bez chleba często nawet nie wyobrażamy sobie swoich posiłków. Zazwyczaj mamy swój ulubiony, ale zdarza się też każdemu skusić na nowości. Wybór pieczywa jest ogromny. Hiszpańska Fundacja Żywienia zbadała, który chleb daje najwięcej korzyści zdrowotnych.
19.11.2024 16:43
Hiszpańska Fundacja Żywienia podkreśla, że najlepszy wybór to dobrze znany także u nas, chleb żytni. Według badań właśnie ten rodzaj pieczywa sprawdzi się u osób dbających o linię, potrafi także wzmocnić serce. Co stoi za taką siłą chleba żytniego?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chleb żytni dobry dla sylwetki
Chleb żytni charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu – zaledwie 3,3 g na 100 g produktu. Dlatego może być polecany wszystkim, którzy chcą zmniejszyć swoją wagę. Ułatwia to też błonnik zawarty w tym chlebie. Wspomaga on trawienie i daje uczucie sytości na długo. Ten rodzaj pieczywa ma dobry wpływ również na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL, więc zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.
Czy warto jeść chleb żytni?
Ten rodzaj pieczywa zawiera również spore ilości witamin z grupy B oraz żelaza, fosforu, magnezu, miedzi i cynku. Jego regularne spożycie dostarcza organizmowi optymalnych dawek kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego. Co więcej, chleb żytni jest źródłem cennych mikroelementów wspomagających metabolizm.
Dlaczego chleb żytni jest tak zdrowy?
Na takie właściwości chleba żytniego wpływ ma zakwas oraz bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te sprawiają, że ciasto fermentuje i przekształcają się wtedy bioaktywne związki żyta, zwiększa się zawartość błonnika oraz składników odżywczych. Co ważne zakwas żytni, wspiera też mikrobiom jelitowy, a co za tym idzie ma dobry wpływ na odporność. Dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto wybierać chleb żytni.