Zamień zwykły chleb na ten. To najlepszy wybór, bo pomaga schudnąć i obniża cholesterol

Bez chleba często nawet nie wyobrażamy sobie swoich posiłków. Zazwyczaj mamy swój ulubiony, ale zdarza się też każdemu skusić na nowości. Wybór pieczywa jest ogromny. Hiszpańska Fundacja Żywienia zbadała, który chleb daje najwięcej korzyści zdrowotnych.

Badania wykazały, który gatunek chleba jest najzdrowszy. Badania wykazały, który gatunek chleba jest najzdrowszy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MICHALKIEWICZ
Dorota Gepert

Hiszpańska Fundacja Żywienia podkreśla, że najlepszy wybór to dobrze znany także u nas, chleb żytni. Według badań właśnie ten rodzaj pieczywa sprawdzi się u osób dbających o linię, potrafi także wzmocnić serce. Co stoi za taką siłą chleba żytniego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Chleb żytni dobry dla sylwetki

Chleb żytni charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu – zaledwie 3,3 g na 100 g produktu. Dlatego może być polecany wszystkim, którzy chcą zmniejszyć swoją wagę. Ułatwia to też błonnik zawarty w tym chlebie. Wspomaga on trawienie i daje uczucie sytości na długo. Ten rodzaj pieczywa ma dobry wpływ również na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL, więc zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.

Czy warto jeść chleb żytni?

Ten rodzaj pieczywa zawiera również spore ilości witamin z grupy B oraz żelaza, fosforu, magnezu, miedzi i cynku. Jego regularne spożycie dostarcza organizmowi optymalnych dawek kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego. Co więcej, chleb żytni jest źródłem cennych mikroelementów wspomagających metabolizm.

Dlaczego chleb żytni jest tak zdrowy?

Na takie właściwości chleba żytniego wpływ ma zakwas oraz bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te sprawiają, że ciasto fermentuje i przekształcają się wtedy bioaktywne związki żyta, zwiększa się zawartość błonnika oraz składników odżywczych. Co ważne zakwas żytni, wspiera też mikrobiom jelitowy, a co za tym idzie ma dobry wpływ na odporność. Dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto wybierać chleb żytni.

Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają