Zamień zwykły chleb na ten. To najlepszy wybór, bo pomaga schudnąć i obniża cholesterol

Bez chleba często nawet nie wyobrażamy sobie swoich posiłków. Zazwyczaj mamy swój ulubiony, ale zdarza się też każdemu skusić na nowości. Wybór pieczywa jest ogromny. Hiszpańska Fundacja Żywienia zbadała, który chleb daje najwięcej korzyści zdrowotnych.

Badania wykazały, który gatunek chleba jest najzdrowszy. Badania wykazały, który gatunek chleba jest najzdrowszy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MICHALKIEWICZ
Dorota Gepert

Hiszpańska Fundacja Żywienia podkreśla, że najlepszy wybór to dobrze znany także u nas, chleb żytni. Według badań właśnie ten rodzaj pieczywa sprawdzi się u osób dbających o linię, potrafi także wzmocnić serce. Co stoi za taką siłą chleba żytniego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Chleb żytni dobry dla sylwetki

Chleb żytni charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu – zaledwie 3,3 g na 100 g produktu. Dlatego może być polecany wszystkim, którzy chcą zmniejszyć swoją wagę. Ułatwia to też błonnik zawarty w tym chlebie. Wspomaga on trawienie i daje uczucie sytości na długo. Ten rodzaj pieczywa ma dobry wpływ również na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL, więc zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.

Czy warto jeść chleb żytni?

Ten rodzaj pieczywa zawiera również spore ilości witamin z grupy B oraz żelaza, fosforu, magnezu, miedzi i cynku. Jego regularne spożycie dostarcza organizmowi optymalnych dawek kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego. Co więcej, chleb żytni jest źródłem cennych mikroelementów wspomagających metabolizm.

Dlaczego chleb żytni jest tak zdrowy?

Na takie właściwości chleba żytniego wpływ ma zakwas oraz bakterie kwasu mlekowego. Bakterie te sprawiają, że ciasto fermentuje i przekształcają się wtedy bioaktywne związki żyta, zwiększa się zawartość błonnika oraz składników odżywczych. Co ważne zakwas żytni, wspiera też mikrobiom jelitowy, a co za tym idzie ma dobry wpływ na odporność. Dlatego szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto wybierać chleb żytni.

Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥