Pomaga w odchudzaniu i na skołatane nerwy. Mało kto zna tę herbatę, a szkoda

Herbata gryczana nie jest tak popularna, jak czarna czy zielona i wciąż niewiele osób o niej słyszało. Pierwsze skojarzenia są oczywiście ze świetnie znaną kaszą gryczaną, ale te produkty nie mają ze sobą nic wspólnego.

HerbataWarto spróbować herbaty gryczanej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Soba Cha, czyli herbata gryczana powstaje z prażonych nasion gryki tatarskiej. Jest to gatunek nieco inny od tej uprawianej przede wszystkim do produkcji mąki, kaszy czy płatków. Tatarka jest uprawiana głównie w Azji. Mieszkańcy Chin, Japonii, Tajwanu i Mongolii docenili dobroczynne właściwości rośliny, a także smak przygotowywanej z niej herbaty.

Można ją pic też wieczorem

Soba Cha nazywana jest herbatą gryczaną, jednak nie jest to prawidłowe. Jak wiadomo określenie "herbata" odnosi się tylko do produktów z rośliny Camellia sinensis, czyli zielonej, czerwonej, białej czy czarnej herbaty. Jednak dla ułatwienia wiele naparów także ziołowych czy owocowych, nazywa się herbatami. Ta gryczana w związku z tym nie zawiera kofeiny. Można ją pić niezależnie od pory dnia. I naprawdę warto, bo ma sporo zalet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy Pumpkin Spice Latte. Przepis na kultowy, jesienny napój

Ma wiele zalet dla zdrowia

Herbata gryczana zawiera sporo witamin, przede wszystkim A, C, E, witamin z grupy B. Do tego ma też magnez, potas, cynk, żelazo. Dzięki temu herbata gryczana wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu. Ma też dobry wpływ na uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi. Tym samym wspiera prawidłową pracę serca. Regularne picie herbaty gryczanej przyspieszy metabolizm. Poprawi perystaltykę jelit, pomoże usunąć zalegające w nich toksyny. Napar może wspierać więc odchudzanie. Zwłaszcza że herbata gryczana może także hamować apetyt, szczególnie ten na słodycze. Zawartość minerałów sprawia, że herbata gryczana pozytywnie zadziała na układ nerwowy. Ułatwia wyciszenie się, ułatwia zasypianie.

Zaskakujący smak

Gryka kojarzy nam się raczej z dość gorzkim i cierpkim smakiem. W przypadku herbaty Soba Cha to się nie sprawdza. Smak, obok właściwości zdrowotnych, jest jej dużym atutem. Ma delikatny smak z orzechowo-czekoladowym posmakiem. Powinna przypaść do gustu miłośnikom kakao i innych słodkawych napojów.

Jak parzyć herbatę gryczaną

Łyżeczkę herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy od 3 do 5 minut. Warto skracać lub wydłużać czas parzenia, by znaleźć najlepszy dla siebie smak naparu. Potem nasiona najlepiej odcedzić. Herbatę gryczaną można pić samodzielnie lub z dodatkami takimi jak, miód, cytryna, imbir, cynamon czy syrop owocowy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej