Pomaga w odchudzaniu i na skołatane nerwy. Mało kto zna tę herbatę, a szkoda
Herbata gryczana nie jest tak popularna, jak czarna czy zielona i wciąż niewiele osób o niej słyszało. Pierwsze skojarzenia są oczywiście ze świetnie znaną kaszą gryczaną, ale te produkty nie mają ze sobą nic wspólnego.
13.11.2024 06:28
Soba Cha, czyli herbata gryczana powstaje z prażonych nasion gryki tatarskiej. Jest to gatunek nieco inny od tej uprawianej przede wszystkim do produkcji mąki, kaszy czy płatków. Tatarka jest uprawiana głównie w Azji. Mieszkańcy Chin, Japonii, Tajwanu i Mongolii docenili dobroczynne właściwości rośliny, a także smak przygotowywanej z niej herbaty.
Można ją pic też wieczorem
Soba Cha nazywana jest herbatą gryczaną, jednak nie jest to prawidłowe. Jak wiadomo określenie "herbata" odnosi się tylko do produktów z rośliny Camellia sinensis, czyli zielonej, czerwonej, białej czy czarnej herbaty. Jednak dla ułatwienia wiele naparów także ziołowych czy owocowych, nazywa się herbatami. Ta gryczana w związku z tym nie zawiera kofeiny. Można ją pić niezależnie od pory dnia. I naprawdę warto, bo ma sporo zalet.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ma wiele zalet dla zdrowia
Herbata gryczana zawiera sporo witamin, przede wszystkim A, C, E, witamin z grupy B. Do tego ma też magnez, potas, cynk, żelazo. Dzięki temu herbata gryczana wykazuje działanie obniżające poziom cholesterolu. Ma też dobry wpływ na uregulowanie ciśnienia tętniczego krwi. Tym samym wspiera prawidłową pracę serca. Regularne picie herbaty gryczanej przyspieszy metabolizm. Poprawi perystaltykę jelit, pomoże usunąć zalegające w nich toksyny. Napar może wspierać więc odchudzanie. Zwłaszcza że herbata gryczana może także hamować apetyt, szczególnie ten na słodycze. Zawartość minerałów sprawia, że herbata gryczana pozytywnie zadziała na układ nerwowy. Ułatwia wyciszenie się, ułatwia zasypianie.
Zaskakujący smak
Gryka kojarzy nam się raczej z dość gorzkim i cierpkim smakiem. W przypadku herbaty Soba Cha to się nie sprawdza. Smak, obok właściwości zdrowotnych, jest jej dużym atutem. Ma delikatny smak z orzechowo-czekoladowym posmakiem. Powinna przypaść do gustu miłośnikom kakao i innych słodkawych napojów.
Jak parzyć herbatę gryczaną
Łyżeczkę herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy od 3 do 5 minut. Warto skracać lub wydłużać czas parzenia, by znaleźć najlepszy dla siebie smak naparu. Potem nasiona najlepiej odcedzić. Herbatę gryczaną można pić samodzielnie lub z dodatkami takimi jak, miód, cytryna, imbir, cynamon czy syrop owocowy.