To najgorszy miód, a wielu wciąż zajada. Nie ma żadnych wartości odżywczych

O tej porze roku częściej niż zwykle sięgamy po miód. Używamy go do herbaty, rozgrzewający napojów, kanapek. Wiadomo, jest bardzo zdrowy, ma mnóstwo witamin i wzmacnia odporność. To wszystko prawda, ale trzeba dobrze wybrać miód i nie popełnić błędu w sklepie.

Podpowiadamy, na co zwracać uwagę  przy zakupie miodu. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę przy zakupie miodu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

W sklepach można kupić wiele rodzajów miodu, a my często wierzymy, że wszystkie są zdrowe. I tutaj bardzo łatwo o pomyłkę. Wyglądają tak samo, choć ich ceny mogą się znacznie różnić. Miód to produkt, który powstaje bez udziału człowieka i chemicznej modyfikacji. Jak twierdzi Wojciech Margowniczy z "Miodów z Wąchocka", prawdziwy miód to ten surowy, niefiltrowany, który pszczoły same zebrały i przechowały w plastrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Przeczytaj skład, nie kieruj się ceną

W wielu supermarketach dostępne są miody sztuczne, zawsze w korzystnych cenach. Jednak takie produkty nie mają żadnych wartości odżywczych, o które przecież nam chodzi, gdy jemy miód. Sztuczne miody zawierają głównie syropy glukozowe, słodziki lub inne substancje, które mają naśladować smak i konsystencję prawdziwego miodu, ale w rzeczywistości jest to całkowicie sztuczny produkt. Są one często używane w przemyśle spożywczym, bo są znacznie tańsze. Miody dostępne w hipermarketach mogą być tez mieszaniną różnych rodzajów miodu, co wpływa na ich jakość oraz wartość odżywczą. Dlatego najlepiej wybierać te pochodzące z lokalnych pasiek, gdzie miody są pozyskiwane w sposób tradycyjny i posiadają certyfikaty jakości.

Czy to prawdziwy miód?

Jednak nawet gdy zdecydujemy się kupić miód u lokalnych sprzedawców, może to się okazać pomyłką. Czasami zamiast prawdziwego miodu dostaniemy fałszywy, czyli podrabiany. To produkt, który nie został wyprodukowany w całości przez pszczoły i często zawiera dodatki cukru. To znacznie obniża jego wartość odżywczą i smakową. Jak go rozpoznać? Jeśli miód pozostaje płynny przez długi czas, może to oznaczać, że jest fałszywy. Nie ma on charakterystycznych grudek, jest lejący się, a do tego nie krystalizuje się i utrzymuje płynną konsystencję mimo długiego przechowywania. Brak białego nalotu na powierzchni też może świadczyć o tym, że miód nie jest prawdziwy.

Najważniejsze jest zaufanie

Jak to sprawdzić? Najprostszy sposób polega na tym, by do szklanki wody dodać łyżeczkę miodu. Prawdziwy miód opadnie na dno, a podrobiony zacznie się rozpuszczać w wodzie. Niestety, nie zawsze da się skutecznie odróżnić prawdziwy miód od podróbki. Jak przestrzega pszczelarz, testy popularne w Internecie, jak choćby zapałkowy, mogą zawieść, dlatego najlepiej wcześniej zainteresować się pochodzeniem miodu, a w zakupach kierować się zaufaniem do lokalnych pszczelarzy.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej