PrzepisProste przepisyNajlepszy przepis na biszkopt. Jest puszysty, nie opada i zawsze wychodzi równiusieńki

Najlepszy przepis na biszkopt. Jest puszysty, nie opada i zawsze wychodzi równiusieńki

Nie jest to klasyczny biszkopt. Dzięki jednemu dodatkowi jest nieco cięższy, świetnie się kroi nawet na kilka blatów. Taki wypiek świetnie się sprawdza, gdy planuje tort z maślanym kremem lub na bazie serka mascarpone. Chcesz przygotować deser dla jesiennych solenizantów? Polecam ten przepis.

Czasami warto wykorzystać inny przepis na biszkopt.
Czasami warto wykorzystać inny przepis na biszkopt.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.11.2024 09:51

Biszkopt jest podstawą tortów, ale też wielu ciast warstwowych. Jesienią częściej przygotowujemy do nich nieco cięższe kremy, na bazie masła lub mascarpone. Do takich deserów sprawdzi się troszkę "cięższy" biszkopt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy biszkopt maślany jest trudny do zrobienia?

Biszkopt to niezwykle prosty wypiek. W końcu to tylko jajka, mąka i cukier w podstawowej wersji. Jednak kiedy zależy nam by nie był lekki jak chmurka i dobrze trzymał się w nim bogatszy krem, warto dodać do niego odrobinę tłuszczu. Najlepiej sprawdzi masło. Dzięki niemu też biszkopt będzie bardziej wilgotny, nie wysuszy się za szybko. Do takiego wypieku dodaje się też proszek do pieczenia, który w klasycznym wypieku jest zbędny.

Najważniejsze składniki biszkoptu

Jajka. Powinny być jak najświeższe i koniecznie w temperaturze pokojowej. Wyjmij je wcześniej z lodówki, a jeśli zapomnisz to zrobić, zanurz je na około 20 minut w ciepłej wodzie. Jajka w temperaturze pokojowej znacznie lepiej się ubijają, a przecież to ich dokładne ubicie ma wpływ na sukces biszkoptu.

Mąka. Do biszkoptu najlepiej użyć delikatnej mąki tortowej. Dodatkowo trzeba ją napowietrzyć. Ważny jest też dodatek mąki ziemniaczanej.

Cukier. Do biszkoptu sprawdzi się drobny cukier, powinien być sypki, bez najmniejszych grudek. Jednak nie puder. Lepiej nawet nie próbować piecz biszkoptu z miodem, stewią czy brązowym cukrem, bo nie wyjdzie. Tylko biały cukier usztywni jajka, co ma dobry efekt w biszkopcie.

Masło. Wybierz masło najlepszej jakości. Rozpuść je, a potem przestudź.

Maślany biszkopt

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 150 g drobnego cukru,
  • 100 g mąki tortowej,
  • 40 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40 g masła.

Sposób przygotowania:

  1. Mało roztop i przestudź. Oddziel białka jaj od żółtek.
  2. Ubij lekko białka. Dodaj do nich połowę cukru. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka na sztywną pianę.
  3. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z resztą cukru na puszystą masę.
  4. Połącz żółtka z płynnym masłem i szybko wymieszaj. Do masy przesiej partiami mąkę wymieszaną wcześniej ze skrobią ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj masę tylko do połączenia składników.
  5. Delikatnie dodaj do ciasta pianę z białek.
  6. Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 21x21 cm. Przelej do formy ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C. Piecz przez około 45 minut.