To mój ulubiony przepis na biszkopt. Rośnie wysoki, nie opada i jest puszysty jak obłoczek

Wiosną obchodzi urodziny wielu z moich bliskich. Sama świętuję w maju, ale już w kwietniu zaczynam sezon na torty. Wróciłam więc do swojego sprawdzonego przepisu na biszkopt. Zawsze się udaje. Jest idealny do sezonowych tortów z warstwą aromatycznego rabarbaru czy świeżych truskawek i oczywiście kremu na bazie bitej śmietany i mascarpone.

Biszkopt z tego przepisu zawsze się udaje. Biszkopt z tego przepisu zawsze się udaje.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Biszkopt jest podstawą tortów, ale też wielu ciast, na które właśnie zbliża się sezon. Kto już tęskni za biszkoptem z truskawkami i galaretką? Kolejny wiosenno-letni hit to biszkopt z bitą śmietaną i owocami. Dlatego już najwyższy czas, by przypomnieć sobie, jak upiec najlepszy biszkopt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Ważne składniki

Biszkopt wydaje się niezwykle prostym wypiekiem. W końcu to tylko jajka, mąka i cukier w podstawowej wersji. Jednak zdarza się, że się nie udaje. Nie wyrasta, opada, jest mało puszysty... Chcesz tego uniknąć? Zacznijmy od składników.

Jajka. Powinny być jak najświeższe i koniecznie w temperaturze pokojowej. Wyjmij je wcześniej z lodówki, a jeśli zapomnisz tego zrobić, zanurz je na około 20 minut w ciepłej wodzie. Jajka w temperaturze pokojowej znacznie lepiej się ubijają, a przecież o ich dokładne ubicie ma wpływ na sukces biszkoptu.

Mąka. Do biszkoptu najlepiej użyć delikatnej mąki tortowej. Dodatkowo trzeba ją napowietrzyć. To sprawi, że biszkopt będzie lekki i delikatny. W wielu przepisach można spotkać dwa rodzaje mąki, czyli pszenną z dodatkiem ziemniaczanej.

Cukier. Do biszkoptu sprawdzi się drobny cukier, powinien być sypki, bez najmniejszych grudek. Jednak nie puder. Lepiej nawet nie próbować zrobić go z miodem, stewią, brązowym cukrem, bo nie wyjdzie. Tylko biały cukier usztywni jajka, co dobry efekt w biszkopcie.

Wystarczy łyżka

W wielu przepisach na biszkopt można też spotkać... ocet lub alkohol. Czy ten patent warto wypróbować? Tak, bo zapewnia on niezwykłą delikatną puszystość i lekkość. Smak octu czy alkoholu będzie całkowicie niewyczuwalny, bo wyparuje podczas pieczenia.

Przepis na biszkopt

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, opcjonalnie.
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z alkoholem lub octem, proszkiem do pieczenia (jeśli chcesz go użyć). Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Cukier dosypuj partiami.
  2. Kiedy białka będą ubite na sztywno, jak na bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Potem dosypuj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
  3. Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
  4. Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Możesz też wykorzystać trik z rzucaniem biszkoptu, który zapobiega opadaniu. Gorący biszkopt, od razu po wyjęciu z piekarnika, upuść w formie na podłogę z wysokości około 30 cm. Trzeba to zrobić równo w dół.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu