PrzepisCiastaTo mój ulubiony przepis na biszkopt. Rośnie wysoki, nie opada i jest puszysty jak obłoczek

To mój ulubiony przepis na biszkopt. Rośnie wysoki, nie opada i jest puszysty jak obłoczek

Biszkopt z tego przepisu zawsze się udaje.
Biszkopt z tego przepisu zawsze się udaje.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

29.05.2024 18:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiosną obchodzi urodziny wielu z moich bliskich. Sama świętuję w maju, ale już w kwietniu zaczynam sezon na torty. Wróciłam więc do swojego sprawdzonego przepisu na biszkopt. Zawsze się udaje. Jest idealny do sezonowych tortów z warstwą aromatycznego rabarbaru czy świeżych truskawek i oczywiście kremu na bazie bitej śmietany i mascarpone.

Biszkopt jest podstawą tortów, ale też wielu ciast, na które właśnie zbliża się sezon. Kto już tęskni za biszkoptem z truskawkami i galaretką? Kolejny wiosenno-letni hit to biszkopt z bitą śmietaną i owocami. Dlatego już najwyższy czas, by przypomnieć sobie, jak upiec najlepszy biszkopt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważne składniki

Biszkopt wydaje się niezwykle prostym wypiekiem. W końcu to tylko jajka, mąka i cukier w podstawowej wersji. Jednak zdarza się, że się nie udaje. Nie wyrasta, opada, jest mało puszysty... Chcesz tego uniknąć? Zacznijmy od składników.

Jajka. Powinny być jak najświeższe i koniecznie w temperaturze pokojowej. Wyjmij je wcześniej z lodówki, a jeśli zapomnisz tego zrobić, zanurz je na około 20 minut w ciepłej wodzie. Jajka w temperaturze pokojowej znacznie lepiej się ubijają, a przecież o ich dokładne ubicie ma wpływ na sukces biszkoptu.

Mąka. Do biszkoptu najlepiej użyć delikatnej mąki tortowej. Dodatkowo trzeba ją napowietrzyć. To sprawi, że biszkopt będzie lekki i delikatny. W wielu przepisach można spotkać dwa rodzaje mąki, czyli pszenną z dodatkiem ziemniaczanej.

Cukier. Do biszkoptu sprawdzi się drobny cukier, powinien być sypki, bez najmniejszych grudek. Jednak nie puder. Lepiej nawet nie próbować zrobić go z miodem, stewią, brązowym cukrem, bo nie wyjdzie. Tylko biały cukier usztywni jajka, co dobry efekt w biszkopcie.

Wystarczy łyżka

W wielu przepisach na biszkopt można też spotkać... ocet lub alkohol. Czy ten patent warto wypróbować? Tak, bo zapewnia on niezwykłą delikatną puszystość i lekkość. Smak octu czy alkoholu będzie całkowicie niewyczuwalny, bo wyparuje podczas pieczenia.

Przepis na biszkopt

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, opcjonalnie.
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z alkoholem lub octem, proszkiem do pieczenia (jeśli chcesz go użyć). Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Cukier dosypuj partiami.
  2. Kiedy białka będą ubite na sztywno, jak na bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Potem dosypuj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
  3. Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
  4. Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Możesz też wykorzystać trik z rzucaniem biszkoptu, który zapobiega opadaniu. Gorący biszkopt, od razu po wyjęciu z piekarnika, upuść w formie na podłogę z wysokości około 30 cm. Trzeba to zrobić równo w dół.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także