To mój ulubiony przepis na biszkopt. Rośnie wysoki, nie opada i jest puszysty jak obłoczek

Wiosną obchodzi urodziny wielu z moich bliskich. Sama świętuję w maju, ale już w kwietniu zaczynam sezon na torty. Wróciłam więc do swojego sprawdzonego przepisu na biszkopt. Zawsze się udaje. Jest idealny do sezonowych tortów z warstwą aromatycznego rabarbaru czy świeżych truskawek i oczywiście kremu na bazie bitej śmietany i mascarpone.

Biszkopt z tego przepisu zawsze się udaje. Biszkopt z tego przepisu zawsze się udaje.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Biszkopt jest podstawą tortów, ale też wielu ciast, na które właśnie zbliża się sezon. Kto już tęskni za biszkoptem z truskawkami i galaretką? Kolejny wiosenno-letni hit to biszkopt z bitą śmietaną i owocami. Dlatego już najwyższy czas, by przypomnieć sobie, jak upiec najlepszy biszkopt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Ważne składniki

Biszkopt wydaje się niezwykle prostym wypiekiem. W końcu to tylko jajka, mąka i cukier w podstawowej wersji. Jednak zdarza się, że się nie udaje. Nie wyrasta, opada, jest mało puszysty... Chcesz tego uniknąć? Zacznijmy od składników.

Jajka. Powinny być jak najświeższe i koniecznie w temperaturze pokojowej. Wyjmij je wcześniej z lodówki, a jeśli zapomnisz tego zrobić, zanurz je na około 20 minut w ciepłej wodzie. Jajka w temperaturze pokojowej znacznie lepiej się ubijają, a przecież o ich dokładne ubicie ma wpływ na sukces biszkoptu.

Mąka. Do biszkoptu najlepiej użyć delikatnej mąki tortowej. Dodatkowo trzeba ją napowietrzyć. To sprawi, że biszkopt będzie lekki i delikatny. W wielu przepisach można spotkać dwa rodzaje mąki, czyli pszenną z dodatkiem ziemniaczanej.

Cukier. Do biszkoptu sprawdzi się drobny cukier, powinien być sypki, bez najmniejszych grudek. Jednak nie puder. Lepiej nawet nie próbować zrobić go z miodem, stewią, brązowym cukrem, bo nie wyjdzie. Tylko biały cukier usztywni jajka, co dobry efekt w biszkopcie.

Wystarczy łyżka

W wielu przepisach na biszkopt można też spotkać... ocet lub alkohol. Czy ten patent warto wypróbować? Tak, bo zapewnia on niezwykłą delikatną puszystość i lekkość. Smak octu czy alkoholu będzie całkowicie niewyczuwalny, bo wyparuje podczas pieczenia.

Przepis na biszkopt

Składniki:

  • 6 dużych jajek,
  • 1 pełna szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki, najlepiej tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, opcjonalnie.
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek. Żółtka wymieszaj z alkoholem lub octem, proszkiem do pieczenia (jeśli chcesz go użyć). Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem i solą. Cukier dosypuj partiami.
  2. Kiedy białka będą ubite na sztywno, jak na bezę, dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Potem dosypuj partiami mąkę i mąkę ziemniaczaną, miksując na wolnych obrotach.
  3. Przygotuj formę do pieczenia i jej dno wysmaruj masłem lub wyłóż ją papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 35 minut.
  4. Po upieczeniu studź biszkopt przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Możesz też wykorzystać trik z rzucaniem biszkoptu, który zapobiega opadaniu. Gorący biszkopt, od razu po wyjęciu z piekarnika, upuść w formie na podłogę z wysokości około 30 cm. Trzeba to zrobić równo w dół.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem