PrzepisCiastaKilka lat temu na punkcie kopca kreta szaleli wszyscy. Tak w prosty sposób przygotujesz kultowe ciasto

Kilka lat temu na punkcie kopca kreta szaleli wszyscy. Tak w prosty sposób przygotujesz kultowe ciasto

Był taki czas, w którym kopiec kreta był bodaj najpopularniejszym ciastem wśród amatorów cukiernictwa. Proste wykonanie, doskonały smak i rewelacyjna prezencja — czyż ten deser miał prawo nie stać się obiektem powszechnego zainteresowania? Dzisiaj przedstawiamy przepis na niego.

Ciasto kopiec kreta. Czy jego popularność powróci?
Ciasto kopiec kreta. Czy jego popularność powróci?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga

22.04.2024 08:28

Aromatyczny biszkopt, rozpływająca się w ustach śmietankowa warstwa i przecinające to wszystko na wskroś banany, to w wielkim skrócie wszystko, co sprawia, że kopiec kreta jest ciastem uniwersalnie dobrym. Czy przygotowanie tego deseru jest trudne? Absolutnie nie, wystarczy znać dobry przepis; taki, który nie utrudnia sprawy i gwarantuje, że wszystko pójdzie jak z płatka. Co to za wspaniały zbieg okoliczności, że akurat znamy taką recepturę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wiemy jak ty, ale my doskonale pamiętamy, że był moment, w którym o kopcu kreta mówiło się wszędzie — w kuluarach domowych kuchni, amatorskich pogawędkach i profesjonalnych cukierniach. Dzisiaj robimy wielki "come back" tego ciasta, bo jesteśmy zdania, że bardzo na to zasługuje. A tobie życzymy powodzenia i oczywiście: smacznego!

Ciasto kopiec kreta

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki kakao,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 200 ml maślanki,
  • 120 ml oleju,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Krem:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 100 g czekolady,
  • 3 banany.
Ciasto kopiec kreta robi się w bardzo prosty sposób
Ciasto kopiec kreta robi się w bardzo prosty sposób© Canva | Nicole Michalou

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zmieszania suchych składników: mąki, kakao, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Oddzielnie ubij mokre. Najpierw utrzyj jajka z cukrem zwykłym i waniliowym, a następnie dodaj maślankę i olej.
  2. Połącz składniki mokre z suchymi.
  3. Tak przygotowaną masę wlej do formy wyłożonej pergaminem. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Po 35 minutach wyjmij wypiek i ostudź.
  4. W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem. Rozrób żelatynę z 3 łyżkami gorącej wody i dodaj do śmietany. Miksuj razem przez kilka chwil. Odłóż mikser i wymieszaj te składniki z posiekaną drobno czekoladą.
  5. Czas na składanie ciasta. Zetnij wierzch z gotowego wypieku, a za pomocą łyżki wygrzeb też środek. Powinny zostać boki — po około 1,5 cm ciasta.
  6. Spód wyłóż plastrami banana i wylej na nie przygotowany krem. W ten sposób formujesz kopiec kreta.
  7. Na wierzch wysyp pokruszone ciasto (to, które wygrzebałeś ze środka). Schładzaj w lodówce przez 60 minut i gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie