Kilka lat temu na punkcie kopca kreta szaleli wszyscy. Tak w prosty sposób przygotujesz kultowe ciasto
Był taki czas, w którym kopiec kreta był bodaj najpopularniejszym ciastem wśród amatorów cukiernictwa. Proste wykonanie, doskonały smak i rewelacyjna prezencja — czyż ten deser miał prawo nie stać się obiektem powszechnego zainteresowania? Dzisiaj przedstawiamy przepis na niego.
22.04.2024 08:28
Aromatyczny biszkopt, rozpływająca się w ustach śmietankowa warstwa i przecinające to wszystko na wskroś banany, to w wielkim skrócie wszystko, co sprawia, że kopiec kreta jest ciastem uniwersalnie dobrym. Czy przygotowanie tego deseru jest trudne? Absolutnie nie, wystarczy znać dobry przepis; taki, który nie utrudnia sprawy i gwarantuje, że wszystko pójdzie jak z płatka. Co to za wspaniały zbieg okoliczności, że akurat znamy taką recepturę!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie wiemy jak ty, ale my doskonale pamiętamy, że był moment, w którym o kopcu kreta mówiło się wszędzie — w kuluarach domowych kuchni, amatorskich pogawędkach i profesjonalnych cukierniach. Dzisiaj robimy wielki "come back" tego ciasta, bo jesteśmy zdania, że bardzo na to zasługuje. A tobie życzymy powodzenia i oczywiście: smacznego!
Ciasto kopiec kreta
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 4 łyżki kakao,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka,
- 200 ml maślanki,
- 120 ml oleju,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Krem:
- 500 ml śmietanki 36 proc.
- 2 łyżki żelatyny,
- 3 łyżki gorącej wody,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 100 g czekolady,
- 3 banany.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zmieszania suchych składników: mąki, kakao, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Oddzielnie ubij mokre. Najpierw utrzyj jajka z cukrem zwykłym i waniliowym, a następnie dodaj maślankę i olej.
- Połącz składniki mokre z suchymi.
- Tak przygotowaną masę wlej do formy wyłożonej pergaminem. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Po 35 minutach wyjmij wypiek i ostudź.
- W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem. Rozrób żelatynę z 3 łyżkami gorącej wody i dodaj do śmietany. Miksuj razem przez kilka chwil. Odłóż mikser i wymieszaj te składniki z posiekaną drobno czekoladą.
- Czas na składanie ciasta. Zetnij wierzch z gotowego wypieku, a za pomocą łyżki wygrzeb też środek. Powinny zostać boki — po około 1,5 cm ciasta.
- Spód wyłóż plastrami banana i wylej na nie przygotowany krem. W ten sposób formujesz kopiec kreta.
- Na wierzch wysyp pokruszone ciasto (to, które wygrzebałeś ze środka). Schładzaj w lodówce przez 60 minut i gotowe. Smacznego!