PrzepisCiastaKilka lat temu na punkcie kopca kreta szaleli wszyscy. Tak w prosty sposób przygotujesz kultowe ciasto

Kilka lat temu na punkcie kopca kreta szaleli wszyscy. Tak w prosty sposób przygotujesz kultowe ciasto

Ciasto kopiec kreta. Czy jego popularność powróci?
Ciasto kopiec kreta. Czy jego popularność powróci?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga
22.04.2024 08:28

Był taki czas, w którym kopiec kreta był bodaj najpopularniejszym ciastem wśród amatorów cukiernictwa. Proste wykonanie, doskonały smak i rewelacyjna prezencja — czyż ten deser miał prawo nie stać się obiektem powszechnego zainteresowania? Dzisiaj przedstawiamy przepis na niego.

Aromatyczny biszkopt, rozpływająca się w ustach śmietankowa warstwa i przecinające to wszystko na wskroś banany, to w wielkim skrócie wszystko, co sprawia, że kopiec kreta jest ciastem uniwersalnie dobrym. Czy przygotowanie tego deseru jest trudne? Absolutnie nie, wystarczy znać dobry przepis; taki, który nie utrudnia sprawy i gwarantuje, że wszystko pójdzie jak z płatka. Co to za wspaniały zbieg okoliczności, że akurat znamy taką recepturę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie wiemy jak ty, ale my doskonale pamiętamy, że był moment, w którym o kopcu kreta mówiło się wszędzie — w kuluarach domowych kuchni, amatorskich pogawędkach i profesjonalnych cukierniach. Dzisiaj robimy wielki "come back" tego ciasta, bo jesteśmy zdania, że bardzo na to zasługuje. A tobie życzymy powodzenia i oczywiście: smacznego!

Ciasto kopiec kreta

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki kakao,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka,
  • 200 ml maślanki,
  • 120 ml oleju,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego.

Krem:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 3 łyżki gorącej wody,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 100 g czekolady,
  • 3 banany.
Ciasto kopiec kreta robi się w bardzo prosty sposób
Ciasto kopiec kreta robi się w bardzo prosty sposób© Canva | Nicole Michalou

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zmieszania suchych składników: mąki, kakao, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Oddzielnie ubij mokre. Najpierw utrzyj jajka z cukrem zwykłym i waniliowym, a następnie dodaj maślankę i olej.
  2. Połącz składniki mokre z suchymi.
  3. Tak przygotowaną masę wlej do formy wyłożonej pergaminem. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Po 35 minutach wyjmij wypiek i ostudź.
  4. W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem pudrem. Rozrób żelatynę z 3 łyżkami gorącej wody i dodaj do śmietany. Miksuj razem przez kilka chwil. Odłóż mikser i wymieszaj te składniki z posiekaną drobno czekoladą.
  5. Czas na składanie ciasta. Zetnij wierzch z gotowego wypieku, a za pomocą łyżki wygrzeb też środek. Powinny zostać boki — po około 1,5 cm ciasta.
  6. Spód wyłóż plastrami banana i wylej na nie przygotowany krem. W ten sposób formujesz kopiec kreta.
  7. Na wierzch wysyp pokruszone ciasto (to, które wygrzebałeś ze środka). Schładzaj w lodówce przez 60 minut i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także