Cukier waniliowy a wanilinowy, jakie są między nimi różnice? Wiemy który jest zdrowszy i smaczniejszy

Podczas pieczenia ciasta, oprócz mąki, proszku do pieczenia i jajek, bardzo często stosujemy cukier waniliowy. Jest to składnik, którego zastosowanie jest obowiązkowe, niemal w każdym przepisie. A czy wiesz, że w sklepach można kupić również cukier wanilinowy. Czym się różnią oba produkty i który z nich jest zdrowszy?

Cukier waniliowy a wanilinowy, jakie są między nimi różnice? Wiemy który jest zdrowszy i smaczniejszyCukier waniliowy - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Jedna literka robi różnicę - czym różni się cukier waniliowy od wanilinowego?

Podczas zakupów, chyba nikt z nas nie zwraca uwagi na to, czy kupuje się cukier waniliowy, czy cukier wanilinowy. Oba produkty są dostępne, a jedna litera powoduje, że nie zauważamy różnicy. Okazuje się, że opakowanie wygląda podobnie, ale różnica w produkcie jest naprawdę duża. Cukier wanilinowy jest tańszym zamiennikiem cukru waniliowego, bo w swoim składzie zawiera wanilinę lub etylowanilinę. Jest to związek organiczny, który w lasce wanilii odpowiada za jej smak i zapach i stanowi jedynie około 1,2% laski wanilii.

Wanilia - Pyszności; Foto Canva.com
Wanilia - Pyszności; Foto Canva.com

Okazuje się jednak, że takie pozyskiwanie waniliny jest nieopłacalne, dlatego też robi się to w sposób zdecydowanie tańszy i jednocześnie syntetyczny. Wykorzystuje się tu ligninę, eugenol, czy też kwasy lignosulfonowe. Mówiąc prościej, jest to sztucznie wytworzona wanilia, która znacząco wpływa na stan naszego zdrowia. Lepiej jest ją unikać, bo może wywoływać podrażnienia skóry, zmianę pigmentacji oraz kontaktowe zapalenie skóry. Dlatego, w takim przypadku najlepiej będzie postawić na cukier waniliowy!

Dlaczego warto wybrać cukier waniliowy?

Najlepszym wyborem będzie tu cukier waniliowy, najlepiej w naturalnym, domowym wydaniu. W cukrze waniliowym znajdziemy przynajmniej 27% wanilii. Taki produkt można kupić przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością. Na pewno będzie on droższy, ale przynajmniej mamy pewność, że jakość tego produktu będzie najwyższa. Jest jeszcze lepsze rozwiązanie. Pamiętaj, że taki cukier możesz przygotować samodzielnie w swoim domu. Jak go zrobić?

Domowy cukier - Pyszności; Foto Canva.com
Domowy cukier - Pyszności; Foto Canva.com

Wystarczy, że pokrojone laski wanilii wymieszasz energicznie z ksylitolem i odstawisz na około 2 tygodnie. Po tym czasie możesz go używać jako zwykłego cukru waniliowego. Prawda, że proste?

Naturalny cukier waniliowy wykorzystasz do ciasta marchewkowego. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo