Odkąd spróbowałam tej kombinacji, już nie robię zwykłej karpatki. Ta jest dużo lepsza

Czego nie może zabraknąć tej wiosny w twojej kuchni? Genialnej karpatki w zielonym wydaniu. Nie dość, że smakuje wręcz obłędnie, to jeszcze świetnie wygląda. Wystarczy raz na nią spojrzeć, aby natychmiast zgłodnieć.

To będzie twoje ulubione ciastoTo będzie twoje ulubione ciasto
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

W kalendarzu mamy w końcu wiosnę. Nie oznacza to jednak, że ta cudowna pora roku nie może zagościć również w naszej kuchni. I aby tak się właśnie stało, wystarczy, że przygotujesz domowe ciasto w nowej formie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Na pewno dobrze znasz karpatkę. Ten pyszny deser składający się najczęściej z ciasta parzonegobudyniowego kremu zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Ale czy wiesz, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu będzie jeszcze lepszy? Przygotuj ciasto w zielonym wydaniu z dodatkiem świeżych malin. To będzie prawdziwy strzał w 10!

Kultowa karpatka w zielonym wydaniu świetnie wpisuje się w wiosenne menu

Składniki:

Ciasto: 

  • 250 ml wody,
  • 120 g masła,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem: 

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 800 ml mleka,
  • 100 g szpinaku.

Dodatki: 

  • 250 g malin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta parzonego. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą: wodę oraz masło. Kiedy drugi składnik całkowicie się rozpuści, do garnka wsypuję również mąkę, po czym zaczynam wyrabiać ciasto przy pomocy kuchennej rózgi

Zaczynam od zrobienia ciasta parzonego
Zaczynam od zrobienia ciasta parzonego © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną mieszankę odstawiam na bok do ostudzenia i przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 

Krok 2. Czas na krem. Aby go przygotować, najpierw w jednej misce łączę budyń ze szklanką mleka. Następnie w drugiej blenduję świeży szpinak, po czym przeciskam go przez sitko bezpośrednio nad miską z mieszanką budyniową. Zawartość miski powinna zmienić kolor na zielony. 

Sok ze szpinaku pomaga zabarwić budniowy miks na zielono
Sok ze szpinaku pomaga zabarwić budniowy miks na zielono © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na palniku ustawiam garnek z mlekiem i zaczynam je podgrzewać. Po chwili do garnka wlewam zieloną mieszankę i mieszam całość dość energicznie kuchenną rózgą do momentu, aż mieszanka dobrze zgęstnieje. 

Zieloną mieszankę łączę następnie z mlekiem na palniku
Zieloną mieszankę łączę następnie z mlekiem na palniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wracam do pracy nad ciastem parzonym. Zaczynam ucierać je z jajkami. Do mieszanki dodaję również proszek do pieczenia. Gotowe ciasto rozprowadzam na blaszce zabepezpieczonej papierem do pieczenia, po czym wstawiam je do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Upieczone ciasto dzielę na dwie równe części. Na pierwszej warstwie rozprowadzam najpierw zielony krem. Następnie tworzę kilka poziomych rzędów ze świeżych malin. Powstałą w ten sposób konstrukcję przekładam na koniec drugą połówą upieczonego ciasta i wstawiam deser do lodówki na całą noc.

Na koniec pozostaje złożyć wszystkie elementy w jedną całość
Na koniec pozostaje złożyć wszystkie elementy w jedną całość © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Kolejnego dnia dzielę wyjątkowe ciasto na mniejsze części i serwuję bliskim. I to wszystko, smacznego!

Zielona karpatka ma w sobie to "coś"
Zielona karpatka ma w sobie to "coś" © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci