Odkąd spróbowałam tej kombinacji, już nie robię zwykłej karpatki. Ta jest dużo lepsza

Czego nie może zabraknąć tej wiosny w twojej kuchni? Genialnej karpatki w zielonym wydaniu. Nie dość, że smakuje wręcz obłędnie, to jeszcze świetnie wygląda. Wystarczy raz na nią spojrzeć, aby natychmiast zgłodnieć.

To będzie twoje ulubione ciastoTo będzie twoje ulubione ciasto
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

W kalendarzu mamy w końcu wiosnę. Nie oznacza to jednak, że ta cudowna pora roku nie może zagościć również w naszej kuchni. I aby tak się właśnie stało, wystarczy, że przygotujesz domowe ciasto w nowej formie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Teściowa początkowo kręciła nosem, ale kiedy ją spróbowała, była zachwycona

Na pewno dobrze znasz karpatkę. Ten pyszny deser składający się najczęściej z ciasta parzonegobudyniowego kremu zachwyca smakiem już od pierwszego kęsa. Ale czy wiesz, że istnieje prosty sposób, dzięki któremu będzie jeszcze lepszy? Przygotuj ciasto w zielonym wydaniu z dodatkiem świeżych malin. To będzie prawdziwy strzał w 10!

Kultowa karpatka w zielonym wydaniu świetnie wpisuje się w wiosenne menu

Składniki:

Ciasto: 

  • 250 ml wody,
  • 120 g masła,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem: 

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 800 ml mleka,
  • 100 g szpinaku.

Dodatki: 

  • 250 g malin.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta parzonego. W tym celu w garnku na palniku łączę ze sobą: wodę oraz masło. Kiedy drugi składnik całkowicie się rozpuści, do garnka wsypuję również mąkę, po czym zaczynam wyrabiać ciasto przy pomocy kuchennej rózgi

Zaczynam od zrobienia ciasta parzonego
Zaczynam od zrobienia ciasta parzonego © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowaną mieszankę odstawiam na bok do ostudzenia i przechodzę do kolejnego etapu pracy nad przepisem. 

Krok 2. Czas na krem. Aby go przygotować, najpierw w jednej misce łączę budyń ze szklanką mleka. Następnie w drugiej blenduję świeży szpinak, po czym przeciskam go przez sitko bezpośrednio nad miską z mieszanką budyniową. Zawartość miski powinna zmienić kolor na zielony. 

Sok ze szpinaku pomaga zabarwić budniowy miks na zielono
Sok ze szpinaku pomaga zabarwić budniowy miks na zielono © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na palniku ustawiam garnek z mlekiem i zaczynam je podgrzewać. Po chwili do garnka wlewam zieloną mieszankę i mieszam całość dość energicznie kuchenną rózgą do momentu, aż mieszanka dobrze zgęstnieje. 

Zieloną mieszankę łączę następnie z mlekiem na palniku
Zieloną mieszankę łączę następnie z mlekiem na palniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Wracam do pracy nad ciastem parzonym. Zaczynam ucierać je z jajkami. Do mieszanki dodaję również proszek do pieczenia. Gotowe ciasto rozprowadzam na blaszce zabepezpieczonej papierem do pieczenia, po czym wstawiam je do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Upieczone ciasto dzielę na dwie równe części. Na pierwszej warstwie rozprowadzam najpierw zielony krem. Następnie tworzę kilka poziomych rzędów ze świeżych malin. Powstałą w ten sposób konstrukcję przekładam na koniec drugą połówą upieczonego ciasta i wstawiam deser do lodówki na całą noc.

Na koniec pozostaje złożyć wszystkie elementy w jedną całość
Na koniec pozostaje złożyć wszystkie elementy w jedną całość © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Kolejnego dnia dzielę wyjątkowe ciasto na mniejsze części i serwuję bliskim. I to wszystko, smacznego!

Zielona karpatka ma w sobie to "coś"
Zielona karpatka ma w sobie to "coś" © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo
Zrób japońskie kanapki z owocami. Rodzina będzie biła ci za to brawo