Kultowe churros w wydaniu mini to prawdziwy hit. Cała rodzina je uwielbia

Dopadła cię ochota na coś słodkiego? Przygotuj hiszpański przysmak w chrupiącym wydaniu, a na pewno nie pożałujesz. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś.

Mini przekąska w takim wydaniu to prawdziwa ucztaMini przekąska w takim wydaniu to prawdziwa uczta
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli domowe słodkości kojarzą ci się tylko i wyłącznie z ciastem z dużą ilością masy, koniecznie zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka z dosłownie kilku składników przygotować słodkąciekawą niespodziankę dla swoich bliskich. I to bez użycia piekarnika!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te mini słodkości w chrupiącym wydaniu praktycznie robią się same. Do tego świetnie się prezentują

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest hiszpański przysmak, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Churros, bo to o nich mowa, to pyszne kawałki ciasta parzonego, które smaży się w głębokim oleju. Zazwyczaj podaje się je z dodatkiem cukru i cynamonu lub w towarzystwie sosu czekoladowego. Aby jeszcze bardziej urozmaicić przepis, genialne churros przygotowałam w wersji mini. Prezentują się naprawdę uroczo!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Te małe przekąski totalnie zawrócą ci w głowie. Są tak pyszne, że nie sposób o nich zapomnieć

Składniki:

  • 40 g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 100 g cukru,
  • sos czekoladowy (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowymi słodkościami rozpoczynam od przygotowania ciasta parzonego. W tym celu na patelni łączę ze sobą: wodę, cukier oraz masło. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej szpatułki. 

Ciasto przygotowuję na patelni
Ciasto przygotowuję na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Kiedy masło i cukier są całkowicie rozpuszczone, na patelnię trafia mąka. Produkty mieszam do chwili, aż udaje mi się uzyskać jednolitegładkie ciasto. 

I ciasto już jest!
I ciasto już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego. Następnie ustawiam na palniku garnek z olejem i zaczynam go podgrzewać. Kiedy olej jest już dobrze rozgrzany, umieszczam nad garnkiem rękaw z ciastem i zaczynam je wyciskać. Przy pomocy nożyczek odcinam małe kawałki, które lądują bezpośrednio w głębokim oleju. 

Zostaje już tylko smażenie
Zostaje już tylko smażenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Słodkie przekąski smażę w ten sposób w kilku partiach, aby szybko się nie przypaliły. W głębokim oleju mają spędzić kilka minut nabrać złocistych rumieńców. Najlepiej wyciągać je przy pomocy łyżki z cedzakiem

Każdy kawałek ma spędzić w garnku kilka minut
Każdy kawałek ma spędzić w garnku kilka minut © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. W międzyczasie w dużej misce mieszam cukier z cynamonem. Następnie wrzucam do środka usmażone churros i dokładnie mieszam zawartość miski, aby mieszanka na bazie cukru idealnie pokryła powierzchnię wszystkich przekąsek. 

Miks cukru i cynamonu wzbogaci smak smażonej przekąski
Miks cukru i cynamonu wzbogaci smak smażonej przekąski © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Do tak przygotowanego deseru idealnie będzie pasował również sos czekoladowy. I to wszystko, smacznego!

Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości