Kultowe churros w wydaniu mini to prawdziwy hit. Cała rodzina je uwielbia
Dopadła cię ochota na coś słodkiego? Przygotuj hiszpański przysmak w chrupiącym wydaniu, a na pewno nie pożałujesz. Czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłeś.
12.03.2024 11:00
Jeśli domowe słodkości kojarzą ci się tylko i wyłącznie z ciastem z dużą ilością masy, koniecznie zostań ze mną do końca. Już za moment dowiesz się, jak w mgnieniu oka z dosłownie kilku składników przygotować słodką i ciekawą niespodziankę dla swoich bliskich. I to bez użycia piekarnika!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest hiszpański przysmak, który cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Churros, bo to o nich mowa, to pyszne kawałki ciasta parzonego, które smaży się w głębokim oleju. Zazwyczaj podaje się je z dodatkiem cukru i cynamonu lub w towarzystwie sosu czekoladowego. Aby jeszcze bardziej urozmaicić przepis, genialne churros przygotowałam w wersji mini. Prezentują się naprawdę uroczo!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Te małe przekąski totalnie zawrócą ci w głowie. Są tak pyszne, że nie sposób o nich zapomnieć
Składniki:
- 40 g masła,
- 1 szklanka wody,
- 3 łyżeczki cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 100 g cukru,
- sos czekoladowy (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad domowymi słodkościami rozpoczynam od przygotowania ciasta parzonego. W tym celu na patelni łączę ze sobą: wodę, cukier oraz masło. Składniki mieszam przy pomocy kuchennej szpatułki.
Krok 2. Kiedy masło i cukier są całkowicie rozpuszczone, na patelnię trafia mąka. Produkty mieszam do chwili, aż udaje mi się uzyskać jednolite i gładkie ciasto.
Krok 3. Gotową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego. Następnie ustawiam na palniku garnek z olejem i zaczynam go podgrzewać. Kiedy olej jest już dobrze rozgrzany, umieszczam nad garnkiem rękaw z ciastem i zaczynam je wyciskać. Przy pomocy nożyczek odcinam małe kawałki, które lądują bezpośrednio w głębokim oleju.
Krok 4. Słodkie przekąski smażę w ten sposób w kilku partiach, aby szybko się nie przypaliły. W głębokim oleju mają spędzić kilka minut i nabrać złocistych rumieńców. Najlepiej wyciągać je przy pomocy łyżki z cedzakiem.
Krok 5. W międzyczasie w dużej misce mieszam cukier z cynamonem. Następnie wrzucam do środka usmażone churros i dokładnie mieszam zawartość miski, aby mieszanka na bazie cukru idealnie pokryła powierzchnię wszystkich przekąsek.
Krok 6. Do tak przygotowanego deseru idealnie będzie pasował również sos czekoladowy. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także