Cytrynowe brownie robię w każdy weekend. Moi bliscy ciągle o nie proszą

Czy w twojej kuchni często pojawia się domowe brownie? Jeśli tak, koniecznie musisz przygotować genialne ciasto z cytrynowym akcentem. Po prostu palce lizać!

Pyszne ciasto z cytrynową nutką to jest to!Pyszne ciasto z cytrynową nutką to jest to!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Brownie to jedno z tych domowych wypieków, które nie wymaga ani dużej wiedzy cukierniczej, ani skomplikowanych produktów. Tak naprawdę wystarczy połączyć kilka składnikówwłożyć je do piekarnika. I już po krótkiej wizycie w kuchennym urządzeniu można zajadać się bajecznym deserem

I choć klasyczne brownie na bazie czekolady jak najbardziej świetnie smakuje, tym razem chciałabym namówić cię do małej modyfikacji. Przygotuj domowy wypiek z cytrynową nutką, a na pewno nie pożałujesz. Świetny smak i obłędny wygląd deseru masz jak w banku! Co więcej, cała instrukcja jest mega prosta i szybka, dlatego z pewnością każdy sobie z nią poradzi. I to za pierwszym razem!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowe brownie robię w każdy weekend. Moi bliscy ciągle o nie proszą

Wystarczy jeden kęs i od razu pokochasz wypieki z cytrynowym akcentem!

Składniki: 

Ciasto:

  • 150 g masła,
  • 50 g cukru,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 3 jajka,
  • sok z 1 cytryny,
  • 150 g mąki pszennej. 

Do dekoracji: 

  • domowy lukier,
  • plastry cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym wypiekiem rozpoczynam od połączenia masła i cukru przy pomocy robota kuchennego. 

Do miski w pierwszej kolejności trafia masło i cukier
Do miski w pierwszej kolejności wrzucam masło i cukier © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: jajka, skórkasok z cytryny oraz mąka pszenna. 

Domowy wypiek będzie charakteryzował się cytrynową nutką
Domowy wypiek będzie charakteryzował się cytrynową nutką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. I to tak naprawdę praktycznie koniec całej pracy. Teraz wystarczy dobrze wymieszać ze sobą składniki, aby stworzyły jednolite i gładkie ciasto. Kiedy już uzyskuje takie efekty, przekładam gotową mieszankę do formy do pieczenia.

Gotowy miks przekładam do formy do pieczenia
Gotowy miks przekładam do formy do pieczenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Forma z ciastem trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kiedy ciasto jest w piekarniku, przygotowuję domowy lukier, którym udekoruję gotowy wypiek. Do dekoracji wykorzystuję też kawałki cytryny. Świetnie spiszę się tu również listek świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Jak sam więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawił się genialny wypiek domowej roboty. Twoi bliscy będą nim zachwyceni w 100 proc. A gdybyś potrzebował kolejnych inspiracji w słodkim wydaniu, pamiętaj o naszej bazie ze sprawdzonymi przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych pomysłów, które zostaną z tobą na dłużej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy