Cytrynowe brownie robię w każdy weekend. Moi bliscy ciągle o nie proszą

Czy w twojej kuchni często pojawia się domowe brownie? Jeśli tak, koniecznie musisz przygotować genialne ciasto z cytrynowym akcentem. Po prostu palce lizać!

Pyszne ciasto z cytrynową nutką to jest to!Pyszne ciasto z cytrynową nutką to jest to!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Brownie to jedno z tych domowych wypieków, które nie wymaga ani dużej wiedzy cukierniczej, ani skomplikowanych produktów. Tak naprawdę wystarczy połączyć kilka składnikówwłożyć je do piekarnika. I już po krótkiej wizycie w kuchennym urządzeniu można zajadać się bajecznym deserem

I choć klasyczne brownie na bazie czekolady jak najbardziej świetnie smakuje, tym razem chciałabym namówić cię do małej modyfikacji. Przygotuj domowy wypiek z cytrynową nutką, a na pewno nie pożałujesz. Świetny smak i obłędny wygląd deseru masz jak w banku! Co więcej, cała instrukcja jest mega prosta i szybka, dlatego z pewnością każdy sobie z nią poradzi. I to za pierwszym razem!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cytrynowe brownie robię w każdy weekend. Moi bliscy ciągle o nie proszą

Wystarczy jeden kęs i od razu pokochasz wypieki z cytrynowym akcentem!

Składniki: 

Ciasto:

  • 150 g masła,
  • 50 g cukru,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 3 jajka,
  • sok z 1 cytryny,
  • 150 g mąki pszennej. 

Do dekoracji: 

  • domowy lukier,
  • plastry cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym wypiekiem rozpoczynam od połączenia masła i cukru przy pomocy robota kuchennego. 

Do miski w pierwszej kolejności trafia masło i cukier
Do miski w pierwszej kolejności wrzucam masło i cukier © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: jajka, skórkasok z cytryny oraz mąka pszenna. 

Domowy wypiek będzie charakteryzował się cytrynową nutką
Domowy wypiek będzie charakteryzował się cytrynową nutką © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. I to tak naprawdę praktycznie koniec całej pracy. Teraz wystarczy dobrze wymieszać ze sobą składniki, aby stworzyły jednolite i gładkie ciasto. Kiedy już uzyskuje takie efekty, przekładam gotową mieszankę do formy do pieczenia.

Gotowy miks przekładam do formy do pieczenia
Gotowy miks przekładam do formy do pieczenia © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Forma z ciastem trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kiedy ciasto jest w piekarniku, przygotowuję domowy lukier, którym udekoruję gotowy wypiek. Do dekoracji wykorzystuję też kawałki cytryny. Świetnie spiszę się tu również listek świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Jak sam więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawił się genialny wypiek domowej roboty. Twoi bliscy będą nim zachwyceni w 100 proc. A gdybyś potrzebował kolejnych inspiracji w słodkim wydaniu, pamiętaj o naszej bazie ze sprawdzonymi przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych pomysłów, które zostaną z tobą na dłużej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik