PrzepisCiastaCytrynowe brownie robię w każdy weekend. Moi bliscy ciągle o nie proszą

Cytrynowe brownie robię w każdy weekend. Moi bliscy ciągle o nie proszą

Pyszne ciasto z cytrynową nutką to jest to!
Pyszne ciasto z cytrynową nutką to jest to!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
29.02.2024 08:40

Czy w twojej kuchni często pojawia się domowe brownie? Jeśli tak, koniecznie musisz przygotować genialne ciasto z cytrynowym akcentem. Po prostu palce lizać!

Brownie to jedno z tych domowych wypieków, które nie wymaga ani dużej wiedzy cukierniczej, ani skomplikowanych produktów. Tak naprawdę wystarczy połączyć kilka składnikówwłożyć je do piekarnika. I już po krótkiej wizycie w kuchennym urządzeniu można zajadać się bajecznym deserem

I choć klasyczne brownie na bazie czekolady jak najbardziej świetnie smakuje, tym razem chciałabym namówić cię do małej modyfikacji. Przygotuj domowy wypiek z cytrynową nutką, a na pewno nie pożałujesz. Świetny smak i obłędny wygląd deseru masz jak w banku! Co więcej, cała instrukcja jest mega prosta i szybka, dlatego z pewnością każdy sobie z nią poradzi. I to za pierwszym razem!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy jeden kęs i od razu pokochasz wypieki z cytrynowym akcentem!

Składniki: 

Ciasto:

  • 150 g masła,
  • 50 g cukru,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 3 jajka,
  • sok z 1 cytryny,
  • 150 g mąki pszennej. 

Do dekoracji: 

  • domowy lukier,
  • plastry cytryny.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowym wypiekiem rozpoczynam od połączenia masła i cukru przy pomocy robota kuchennego. 

Do miski w pierwszej kolejności wrzucam masło i cukier
Do miski w pierwszej kolejności wrzucam masło i cukier© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: jajka, skórkasok z cytryny oraz mąka pszenna. 

Domowy wypiek będzie charakteryzował się cytrynową nutką
Domowy wypiek będzie charakteryzował się cytrynową nutką© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. I to tak naprawdę praktycznie koniec całej pracy. Teraz wystarczy dobrze wymieszać ze sobą składniki, aby stworzyły jednolite i gładkie ciasto. Kiedy już uzyskuje takie efekty, przekładam gotową mieszankę do formy do pieczenia.

Gotowy miks przekładam do formy do pieczenia
Gotowy miks przekładam do formy do pieczenia© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Forma z ciastem trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Kiedy ciasto jest w piekarniku, przygotowuję domowy lukier, którym udekoruję gotowy wypiek. Do dekoracji wykorzystuję też kawałki cytryny. Świetnie spiszę się tu również listek świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności

Jak sam więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby jeszcze dziś na twoim stole pojawił się genialny wypiek domowej roboty. Twoi bliscy będą nim zachwyceni w 100 proc. A gdybyś potrzebował kolejnych inspiracji w słodkim wydaniu, pamiętaj o naszej bazie ze sprawdzonymi przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele ciekawych pomysłów, które zostaną z tobą na dłużej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także