Giga czekoladowe ciacho to nie lada gratka dla fanów słodkości

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich domowym wypiekiem w ciekawym wydaniu? Przygotuj ciasto z czekoladowym akcentem, a z pewnością nie pożałujesz. Wszyscy będą pod wielkim wrażeniem!

Czekolady w tym przepisie na pewno nie zabraknieCzekolady w tym przepisie na pewno nie zabraknie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Tym razem przychodzę z przepisem dla prawdziwych miłośników czekolady. Przygotowując ciasto z naszego przepisu, na pewno będzie ona dobrze wyczuwalna. I to oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, bo domowy wypiek zachwyca już samym wyglądem.

Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć. Warstwa z tabliczką czekolady w lekko płynnej postaci od razu przykuwa wzrok. Dlatego chyba nie muszę dodawać, że oprzeć się takim słodkościom, po prostu się nie da. A, że ciasto powstało na bazie bananów z dodatkiem gorzkiej czekolady, nie jest to na pewno jeden z najbardziej kalorycznych wypieków. Od czasu do czasu możesz więc pozwolić sobie na taką kulinarną rozpustę

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Giga czekoladowe ciacho to nie lada gratka dla fanów słodkości

Domowy wypiek z czekoladową nutką stanie się twoim ulubionym deserem

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 banany,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 5 łyżeczek kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bananów. Najpierw je obieram, po czym rozgniatam przy pomocy widelca. Do miski z owocami dodaję również: jajka, kakao oraz olej. 

Bazę przepisu stanowią banany
Bazę przepisu stanowią banany © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: proszek do pieczenia, soda oczyszczona, ekstrakt waniliowy, mleko, cukier, mąka oraz szczypta soli.

Do mieszanki trafia też sól
Do mieszanki trafia też sól © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wszystkie składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi. Jednolitą mieszankę przekładam następnie do formy do pieczenia zabezpieczonej papierem do pieczenia. W tym przypadku używam tzw. keksówki

Mieszanka trafia do keksówki
Mieszanka trafia do keksówki © Licencjodawca | Pyszności

Forma z zawartością trafia do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. W tym czasie urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Krok 4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika na jego wierzchu układam tabliczkę gorzkiej czekolady. Wypiek ponownie trafia do piekarnika, tym razem na 10 minut.  

Po dodaniu czekolady wypiek ponownie trafia do piekarnika
Po dodaniu czekolady wypiek ponownie trafia do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasto polecam podawać na ciepło, kiedy czekolada jest nadal delikatnie roztopiona. I to wszystko, smacznego!

I można zajadać!
I można zajadać ze smakiem! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości