Giga czekoladowe ciacho to nie lada gratka dla fanów słodkości

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich domowym wypiekiem w ciekawym wydaniu? Przygotuj ciasto z czekoladowym akcentem, a z pewnością nie pożałujesz. Wszyscy będą pod wielkim wrażeniem!

Czekolady w tym przepisie na pewno nie zabraknieCzekolady w tym przepisie na pewno nie zabraknie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Tym razem przychodzę z przepisem dla prawdziwych miłośników czekolady. Przygotowując ciasto z naszego przepisu, na pewno będzie ona dobrze wyczuwalna. I to oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, bo domowy wypiek zachwyca już samym wyglądem.

Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć. Warstwa z tabliczką czekolady w lekko płynnej postaci od razu przykuwa wzrok. Dlatego chyba nie muszę dodawać, że oprzeć się takim słodkościom, po prostu się nie da. A, że ciasto powstało na bazie bananów z dodatkiem gorzkiej czekolady, nie jest to na pewno jeden z najbardziej kalorycznych wypieków. Od czasu do czasu możesz więc pozwolić sobie na taką kulinarną rozpustę

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Giga czekoladowe ciacho to nie lada gratka dla fanów słodkości

Domowy wypiek z czekoladową nutką stanie się twoim ulubionym deserem

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 łyżek oleju,
  • 2 banany,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 5 łyżeczek kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bananów. Najpierw je obieram, po czym rozgniatam przy pomocy widelca. Do miski z owocami dodaję również: jajka, kakao oraz olej. 

Bazę przepisu stanowią banany
Bazę przepisu stanowią banany © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: proszek do pieczenia, soda oczyszczona, ekstrakt waniliowy, mleko, cukier, mąka oraz szczypta soli.

Do mieszanki trafia też sól
Do mieszanki trafia też sól © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wszystkie składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi. Jednolitą mieszankę przekładam następnie do formy do pieczenia zabezpieczonej papierem do pieczenia. W tym przypadku używam tzw. keksówki

Mieszanka trafia do keksówki
Mieszanka trafia do keksówki © Licencjodawca | Pyszności

Forma z zawartością trafia do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. W tym czasie urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Krok 4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika na jego wierzchu układam tabliczkę gorzkiej czekolady. Wypiek ponownie trafia do piekarnika, tym razem na 10 minut.  

Po dodaniu czekolady wypiek ponownie trafia do piekarnika
Po dodaniu czekolady wypiek ponownie trafia do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe ciasto polecam podawać na ciepło, kiedy czekolada jest nadal delikatnie roztopiona. I to wszystko, smacznego!

I można zajadać!
I można zajadać ze smakiem! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇