Giga czekoladowe ciacho to nie lada gratka dla fanów słodkości
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich domowym wypiekiem w ciekawym wydaniu? Przygotuj ciasto z czekoladowym akcentem, a z pewnością nie pożałujesz. Wszyscy będą pod wielkim wrażeniem!
19.02.2024 | aktual.: 19.02.2024 08:31
Tym razem przychodzę z przepisem dla prawdziwych miłośników czekolady. Przygotowując ciasto z naszego przepisu, na pewno będzie ona dobrze wyczuwalna. I to oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, bo domowy wypiek zachwyca już samym wyglądem.
Wystarczy dosłownie jedno spojrzenie, aby natychmiast zgłodnieć. Warstwa z tabliczką czekolady w lekko płynnej postaci od razu przykuwa wzrok. Dlatego chyba nie muszę dodawać, że oprzeć się takim słodkościom, po prostu się nie da. A, że ciasto powstało na bazie bananów z dodatkiem gorzkiej czekolady, nie jest to na pewno jeden z najbardziej kalorycznych wypieków. Od czasu do czasu możesz więc pozwolić sobie na taką kulinarną rozpustę.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy wypiek z czekoladową nutką stanie się twoim ulubionym deserem
Składniki:
- 3/4 szklanki cukru,
- 5 łyżek oleju,
- 2 banany,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 5 łyżeczek kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 szczypta soli,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bananów. Najpierw je obieram, po czym rozgniatam przy pomocy widelca. Do miski z owocami dodaję również: jajka, kakao oraz olej.
Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają: proszek do pieczenia, soda oczyszczona, ekstrakt waniliowy, mleko, cukier, mąka oraz szczypta soli.
Krok 3. Wszystkie składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi. Jednolitą mieszankę przekładam następnie do formy do pieczenia zabezpieczonej papierem do pieczenia. W tym przypadku używam tzw. keksówki.
Forma z zawartością trafia do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. W tym czasie urządzenie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika na jego wierzchu układam tabliczkę gorzkiej czekolady. Wypiek ponownie trafia do piekarnika, tym razem na 10 minut.
Krok 5. Gotowe ciasto polecam podawać na ciepło, kiedy czekolada jest nadal delikatnie roztopiona. I to wszystko, smacznego!