Te ciasteczka robię w mig. Idealny patent na ekspresowy deser

Właśnie dostałeś telefon, że z wizytą mają wpaść znajomi, a nie masz w domu nic słodkiego? Przygotuj błyskawiczne ciasteczka, a inni z pewnością to docenią.

Ciasteczka domowej roboty to idealny patent na szybką przekaskęCiasteczka domowej roboty to idealny patent na szybką przekaskę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Sprawdzonych, szybkich i prostych przepisów nigdy za wiele. Zasada ta dotyczy też domowych wypieków, które wbrew pozorom wcale nie muszą zajmować sporo czasu i wiązać się ze skomplikowanymi działaniami. Nie wierzysz? Zapoznaj się z recepturą na genialne kokosowo-czekoladowe ciasteczka.

Te niesamowite wypieki praktycznie robią się same. Co więcej, lista składników jest naprawdę krótka, dlatego to idealnie rozwiązanie również na szybką przekąskę, kiedy poczujesz ogromną ochotę na coś słodkiego. A, że oprócz gorzkiej czekolady i kokosu znajdziesz tu jeszcze m.in. płatki owsiane i migdały, o "puste kalorie" nie musisz się martwić. To zdecydowanie przekąska w zdrowszym wydaniu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka. Szybki i prosty przepis na słodką przekąskę

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka — przepis

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady do polania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Rozpoczynam od połączenia suchych produktów, a mianowicie: wiórków kokosowych, płatków błyskawicznych oraz soli. 

Najpierw do miski wrzucam sypkie produkty
Najpierw do miski wrzucam sypkie produkty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie do mieszanki dodaję: ekstrakt waniliowy, mleko i syrop klonowy. 

Do miski trafia też m.in. mleko
Do miski trafia też mleko © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W misce powinny znaleźć się jeszcze posiekane migdały

Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły. Robię to za pomocą zwykłej łyżki stołowej. Oczywiście świetnie sprawdzi się tu również kuchenna łopatka. Masę można wyrobić również przy pomocy dłoni. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej ci odpowiada.

Na koniec dodaję migdały
Na koniec dodaję migdały © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie powstałą masę dzielę na mniejsze części. Z każdego takiego kawałka robię małą kulkę, po czym układam je wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Ciasteczka trafiają do piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję polewę. W tym celu rozpuszczam tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, a następnie przelewam do woreczka z suwakiem i ucinam jeden z jego rogów. Upieczone ciasteczka dekorują polewą czekoladową.

Jeszcze tylko czekoladowy akcent
Jeszcze tylko czekoladowy akcent © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, ciasteczka są już gotowe do podania. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej