PrzepisDeseryTe ciasteczka robię w mig. Idealny patent na ekspresowy deser

Te ciasteczka robię w mig. Idealny patent na ekspresowy deser

Ciasteczka domowej roboty to idealny patent na szybką przekaskę
Ciasteczka domowej roboty to idealny patent na szybką przekaskę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
17.02.2024 11:29, aktualizacja: 24.02.2024 14:53

Właśnie dostałeś telefon, że z wizytą mają wpaść znajomi, a nie masz w domu nic słodkiego? Przygotuj błyskawiczne ciasteczka, a inni z pewnością to docenią.

Sprawdzonych, szybkich i prostych przepisów nigdy za wiele. Zasada ta dotyczy też domowych wypieków, które wbrew pozorom wcale nie muszą zajmować sporo czasu i wiązać się ze skomplikowanymi działaniami. Nie wierzysz? Zapoznaj się z recepturą na genialne kokosowo-czekoladowe ciasteczka.

Te niesamowite wypieki praktycznie robią się same. Co więcej, lista składników jest naprawdę krótka, dlatego to idealnie rozwiązanie również na szybką przekąskę, kiedy poczujesz ogromną ochotę na coś słodkiego. A, że oprócz gorzkiej czekolady i kokosu znajdziesz tu jeszcze m.in. płatki owsiane i migdały, o "puste kalorie" nie musisz się martwić. To zdecydowanie przekąska w zdrowszym wydaniu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowo-czekoladowe ciasteczka — przepis

Składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego,
  • 1/4 szklanki posiekanych migdałów,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady do polania.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Rozpoczynam od połączenia suchych produktów, a mianowicie: wiórków kokosowych, płatków błyskawicznych oraz soli. 

Najpierw do miski wrzucam sypkie produkty
Najpierw do miski wrzucam sypkie produkty© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie do mieszanki dodaję: ekstrakt waniliowy, mleko i syrop klonowy. 

Do miski trafia też mleko
Do miski trafia też mleko© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W misce powinny znaleźć się jeszcze posiekane migdały

Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły. Robię to za pomocą zwykłej łyżki stołowej. Oczywiście świetnie sprawdzi się tu również kuchenna łopatka. Masę można wyrobić również przy pomocy dłoni. Wybierz takie rozwiązanie, które najbardziej ci odpowiada.

Na koniec dodaję migdały
Na koniec dodaję migdały© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie powstałą masę dzielę na mniejsze części. Z każdego takiego kawałka robię małą kulkę, po czym układam je wszystkie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Ciasteczka trafiają do piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza

Krok 5. W międzyczasie przygotowuję polewę. W tym celu rozpuszczam tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej, a następnie przelewam do woreczka z suwakiem i ucinam jeden z jego rogów. Upieczone ciasteczka dekorują polewą czekoladową.

Jeszcze tylko czekoladowy akcent
Jeszcze tylko czekoladowy akcent© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, ciasteczka są już gotowe do podania. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także