Puszysty naleśnik z piekarnika. Od samego patrzenia cieknie ślinka
Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie albo kolację? Inspiracji, która zachwyci najbardziej wybredne podniebienia? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!
20.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 18:00
Na pewno zgodzisz się ze mną, że aby dzień był udany, należy rozpocząć go od pysznego śniadania. I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment poznasz genialny patent na mega smaczne, pomysłowe i oryginalne śniadanie.
W głównej roli wystąpi dziś naleśnik z piekarnika w mega puszystym wydaniu. Jest tak dobry, że dosłownie rozpływa się w ustach. Co więcej, możesz podać go z genialnymi i przede wszystkim różnymi dodatkami. Tym samym takie śniadanie szybko się nie znudzi.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Puszysty jak chmurka naleśnik z piekarnika zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Składniki:
- 200 ml mleka,
- 3 jajka,
- 60 g mąki pszennej,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 1 szczypta soli,
- 150 g serka skyr,
- 100 g borówek amerykańskich,
- 2 łyżki pokrojonych migdałów,
- 2 łyżki syropu klonowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na przyszłego naleśnika. W tym celu łączę ze sobą: jajka, mleko, mąkę pszenną, cukier, szczyptę soli oraz olej.
Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi, do chwili, aż udaje mi się otrzymać jednolitą i gładką mieszankę.
Krok 2. Następnie podgrzewam lekko patelnię, którą jednocześnie można włożyć do piekarnika. Ma to kluczowe znaczenie, bo dzisiejsze śniadanie przygotowuję właśnie w piekarniku. Na patelni rozprowadzam masło, które dzięki wcześniejszemu nagrzaniu od razu zaczyna się topić.
Krok 3. Dopiero kiedy patelnia jest dobrze natłuszczona, przelewam do środka przygotowaną przed chwilą mieszankę. Następnie wstawiam ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 4. Upieczony naleśnik przekładam na talerz, po czym zaczynam go dekorować. I tu możesz spokojnie puścić wodzę swojej fantazji i przygotować kombinację według własnych upodobań kulinarnych. W moim przypadku padło na skyr, borówki, pokrojone migdały oraz syrop klonowy.
Krok 5. Gotowe śniadanie dekoruję dodatkowo listkiem świeżej mięty. W takim wydaniu prezentuje się po prostu idealnie. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na genialne śniadanie w słodkim wydaniu. Lubisz takie kombinacje, a może jednak wolisz słone smaki? Muszę w tym miejscu wyznać, że puszysty naleśnik podbił moje serce już od pierwszego kęsa. Uwielbiam słodkości, dlatego też śniadanie w takim wydaniu to dla mnie największa przyjemność. Mam nadzieję, że ty również się na nie skusisz i zaczniesz robić je w swojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu.