Puszysty naleśnik z piekarnika. Od samego patrzenia cieknie ślinka

Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie albo kolację? Inspiracji, która zachwyci najbardziej wybredne podniebienia? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Mega puszysty naleśnik z piekarnika to jest to!Puszysty naleśnik z piekarnika to jest to!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że aby dzień był udany, należy rozpocząć go od pysznego śniadania. I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment poznasz genialny patent na mega smaczne, pomysłowe i oryginalne śniadanie

W głównej roli wystąpi dziś naleśnik z piekarnika w mega puszystym wydaniu. Jest tak dobry, że dosłownie rozpływa się w ustach. Co więcej, możesz podać go z genialnymi i przede wszystkim różnymi dodatkami. Tym samym takie śniadanie szybko się nie znudzi. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny naleśnik z piekarnika. Puszysty jak chmurka

Puszysty jak chmurka naleśnik z piekarnika zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 szczypta soli,
  • 150 g serka skyr,
  • 100 g borówek amerykańskich,
  • 2 łyżki pokrojonych migdałów,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na przyszłego naleśnika. W tym celu łączę ze sobą: jajka, mleko, mąkę pszenną, cukier, szczyptę soli oraz olej. 

Najpierw przygotowuję składniki na ciasto naleśnikowe
Najpierw przygotowuję składniki na ciasto naleśnikowe © Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi, do chwili, aż udaje mi się otrzymać jednolitą i gładką mieszankę

Krok 2. Następnie podgrzewam lekko patelnię, którą jednocześnie można włożyć do piekarnika. Ma to kluczowe znaczenie, bo dzisiejsze śniadanie przygotowuję właśnie w piekarniku. Na patelni rozprowadzam masło, które dzięki wcześniejszemu nagrzaniu od razu zaczyna się topić. 

Czas przygotować patelnię
Czas przygotować patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Dopiero kiedy patelnia jest dobrze natłuszczona, przelewam do środka przygotowaną przed chwilą mieszankę. Następnie wstawiam ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Upieczony naleśnik przekładam na talerz, po czym zaczynam go dekorować. I tu możesz spokojnie puścić wodzę swojej fantazji i przygotować kombinację według własnych upodobań kulinarnych. W moim przypadku padło na skyr, borówki, pokrojone migdały oraz syrop klonowy. 

Na koniec dodaję dodatki
Na koniec dodaję dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe śniadanie dekoruję dodatkowo listkiem świeżej mięty. W takim wydaniu prezentuje się po prostu idealnie. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na genialne śniadanie w słodkim wydaniu. Lubisz takie kombinacje, a może jednak wolisz słone smaki? Muszę w tym miejscu wyznać, że puszysty naleśnik podbił moje serce już od pierwszego kęsa. Uwielbiam słodkości, dlatego też śniadanie w takim wydaniu to dla mnie największa przyjemność. Mam nadzieję, że ty również się na nie skusisz i zaczniesz robić je w swojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu.

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟