PrzepisŚniadaniePuszysty naleśnik z piekarnika. Od samego patrzenia cieknie ślinka

Puszysty naleśnik z piekarnika. Od samego patrzenia cieknie ślinka

Puszysty naleśnik z piekarnika to jest to!
Puszysty naleśnik z piekarnika to jest to!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
20.01.2024 12:46, aktualizacja: 22.01.2024 18:00

Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie albo kolację? Inspiracji, która zachwyci najbardziej wybredne podniebienia? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Na pewno zgodzisz się ze mną, że aby dzień był udany, należy rozpocząć go od pysznego śniadania. I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment poznasz genialny patent na mega smaczne, pomysłowe i oryginalne śniadanie

W głównej roli wystąpi dziś naleśnik z piekarnika w mega puszystym wydaniu. Jest tak dobry, że dosłownie rozpływa się w ustach. Co więcej, możesz podać go z genialnymi i przede wszystkim różnymi dodatkami. Tym samym takie śniadanie szybko się nie znudzi. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszysty jak chmurka naleśnik z piekarnika zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 szczypta soli,
  • 150 g serka skyr,
  • 100 g borówek amerykańskich,
  • 2 łyżki pokrojonych migdałów,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na przyszłego naleśnika. W tym celu łączę ze sobą: jajka, mleko, mąkę pszenną, cukier, szczyptę soli oraz olej. 

Najpierw przygotowuję składniki na ciasto naleśnikowe
Najpierw przygotowuję składniki na ciasto naleśnikowe© Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi, do chwili, aż udaje mi się otrzymać jednolitą i gładką mieszankę

Krok 2. Następnie podgrzewam lekko patelnię, którą jednocześnie można włożyć do piekarnika. Ma to kluczowe znaczenie, bo dzisiejsze śniadanie przygotowuję właśnie w piekarniku. Na patelni rozprowadzam masło, które dzięki wcześniejszemu nagrzaniu od razu zaczyna się topić. 

Czas przygotować patelnię
Czas przygotować patelnię© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Dopiero kiedy patelnia jest dobrze natłuszczona, przelewam do środka przygotowaną przed chwilą mieszankę. Następnie wstawiam ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Upieczony naleśnik przekładam na talerz, po czym zaczynam go dekorować. I tu możesz spokojnie puścić wodzę swojej fantazji i przygotować kombinację według własnych upodobań kulinarnych. W moim przypadku padło na skyr, borówki, pokrojone migdały oraz syrop klonowy. 

Na koniec dodaję dodatki
Na koniec dodaję dodatki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe śniadanie dekoruję dodatkowo listkiem świeżej mięty. W takim wydaniu prezentuje się po prostu idealnie. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na genialne śniadanie w słodkim wydaniu. Lubisz takie kombinacje, a może jednak wolisz słone smaki? Muszę w tym miejscu wyznać, że puszysty naleśnik podbił moje serce już od pierwszego kęsa. Uwielbiam słodkości, dlatego też śniadanie w takim wydaniu to dla mnie największa przyjemność. Mam nadzieję, że ty również się na nie skusisz i zaczniesz robić je w swojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także