Puszysty naleśnik z piekarnika. Od samego patrzenia cieknie ślinka

Szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie albo kolację? Inspiracji, która zachwyci najbardziej wybredne podniebienia? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem!

Mega puszysty naleśnik z piekarnika to jest to!Puszysty naleśnik z piekarnika to jest to!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że aby dzień był udany, należy rozpocząć go od pysznego śniadania. I nie inaczej będzie też dzisiaj. Już za moment poznasz genialny patent na mega smaczne, pomysłowe i oryginalne śniadanie

W głównej roli wystąpi dziś naleśnik z piekarnika w mega puszystym wydaniu. Jest tak dobry, że dosłownie rozpływa się w ustach. Co więcej, możesz podać go z genialnymi i przede wszystkim różnymi dodatkami. Tym samym takie śniadanie szybko się nie znudzi. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędny naleśnik z piekarnika. Puszysty jak chmurka

Puszysty jak chmurka naleśnik z piekarnika zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 szczypta soli,
  • 150 g serka skyr,
  • 100 g borówek amerykańskich,
  • 2 łyżki pokrojonych migdałów,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy na przyszłego naleśnika. W tym celu łączę ze sobą: jajka, mleko, mąkę pszenną, cukier, szczyptę soli oraz olej. 

Najpierw przygotowuję składniki na ciasto naleśnikowe
Najpierw przygotowuję składniki na ciasto naleśnikowe © Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy kuchennej rózgi, do chwili, aż udaje mi się otrzymać jednolitą i gładką mieszankę

Krok 2. Następnie podgrzewam lekko patelnię, którą jednocześnie można włożyć do piekarnika. Ma to kluczowe znaczenie, bo dzisiejsze śniadanie przygotowuję właśnie w piekarniku. Na patelni rozprowadzam masło, które dzięki wcześniejszemu nagrzaniu od razu zaczyna się topić. 

Czas przygotować patelnię
Czas przygotować patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Dopiero kiedy patelnia jest dobrze natłuszczona, przelewam do środka przygotowaną przed chwilą mieszankę. Następnie wstawiam ją do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Upieczony naleśnik przekładam na talerz, po czym zaczynam go dekorować. I tu możesz spokojnie puścić wodzę swojej fantazji i przygotować kombinację według własnych upodobań kulinarnych. W moim przypadku padło na skyr, borówki, pokrojone migdały oraz syrop klonowy. 

Na koniec dodaję dodatki
Na koniec dodaję dodatki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Gotowe śniadanie dekoruję dodatkowo listkiem świeżej mięty. W takim wydaniu prezentuje się po prostu idealnie. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie na genialne śniadanie w słodkim wydaniu. Lubisz takie kombinacje, a może jednak wolisz słone smaki? Muszę w tym miejscu wyznać, że puszysty naleśnik podbił moje serce już od pierwszego kęsa. Uwielbiam słodkości, dlatego też śniadanie w takim wydaniu to dla mnie największa przyjemność. Mam nadzieję, że ty również się na nie skusisz i zaczniesz robić je w swojej kuchni przynajmniej raz w tygodniu.

Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki