Do naleśników dodaję kremowy składnik. Wychodzą najdelikatniejsze na świecie

Przygotowanie naleśników jest tak proste, że poradzi sobie z tym nawet dziecko. Przynajmniej w teorii. W praktyce często wychodzą nie tak, jakbyśmy chcieli. Dodatek pewnego kremowego składnika sprawi, że po usmażeniu, będą niczym francuskie crêpe.

NaleśnikiNaleśniki
Źródło zdjęć: © Getty Images | Gabor Izso

Ile domów, tyle przepisów na naleśniki. Część z nas lubuje się w puchatych, grubych i bardzo puszystych naleśnikach, przypominające te, które wykorzystuje się do przygotowania krokietów, a inni smażą takie, które są cienkie jak papier. Trzeba przyznać, że przygotowanie tak cienkich i zarazem elastycznych naleśników to nie lada sztuka.

Wbrew pozorom, nie wymaga to żadnych umiejętności kulinarnych. Jeśli marzą ci się cienkie naleśniki, a te, które zwykle smażysz, wychodzą gumowate, skorzystaj z poniższego przepisu. Dodatek pewnego śmietankowego kremu sprawi, że wyjdą niezwykle delikatne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Jak smażyć naleśniki, żeby się nie rozwalały?

Samo przygotowanie jakiegokolwiek ciasta na naleśniki jest wręcz banalnie proste. Problem zaczyna się w trakcie smażenia, kiedy to ciasto nie chcą oderwać się od patelni czy też całkowicie się "rozwala" przypominając raczej niesmaczną breję niż prawdziwego naleśnika. Można tego uniknąć, trzymając się dwóch zasad.

Pierwsza z nich dotyczy samej patelni. Powinna być gładka i pokryta specjalną powłoką, zapobiegającą przywieraniu. To kluczowa kwestia. Druga zasada dotyczy momentu, w którym rozlewamy ciasto. Patelnia powinna być możliwie jak najbardziej rozgrzana. Dopiero po rozlaniu pierwszej chochli, należy zmniejszyć gaz. Trzymając się tych dwóch zasad, unikniesz problemów ze smażeniem.

Najdelikatniejsze naleśniki na świecie — przepis

Składniki:

  • szklanka mąki,
  • pół szklanki mleka,
  • 200 g serka mascarpone,
  • 1 duże jajko,
  • dwie łyżki rozpuszczonego masła lub oleju,
  • szczypta soli,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru wanilinowego.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj dużą miskę. Przesiej do niej całą mąkę.
  2. Dodaj mleko, mascarpone, sól, olej lub masło, jajko, szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Całość zmiksuj na gładką masę.
  3. Miskę z ciastem odstaw na 10-15 minut, aby gluten miał szansę się związać.
  4. Mocno rozgrzej patelnie i wylej na nią niewielką ilość ciasta. Smaż naleśniki z obu stron.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. dżemem, twarogiem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym czy kajmakiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej