Zblenduj, wypij, a metabolizm ruszy z kopyta. Na wiosnę zmieścisz się w mniejszy rozmiar
Pistacjomania trwa w najlepsze. Rollsy, pączki, tarty, eklerki wypełnia się teraz muślinowym kremem na bazie pasty pistacjowej. Te orzechy kojarzą się z rozpustą. I słusznie. Nie oznacza to jednak, że musimy z nich zrezygnować w trakcie odchudzania.
19.01.2024 | aktual.: 19.01.2024 18:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pistacje to synonim luksusu. Pod twardą, jasną skorupką skrywa się niezwykle aromatyczny orzech, który doskonale komponuje się zarówno z deserami jak i wytrawnymi potrawami. Pistacje są nie tylko pyszne, ale też bardzo wartościowe. W orzechach znajdują się wszystkie witaminy z grupy B, a także białko, zdrowe tłuszcze, magnez i potas.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pistacje opanowały świat
Pistacje to szlachetne orzechy, które są znane od tysięcy lat. Początkowo uprawiano je wyłącznie na Bliskim Wschodzie, w okolicach Syrii. Ceniono je za walory smakowe, a także liczne właściwości prozdrowotne. W orzechu znajdują się witaminy z grupy B, kwas foliowy, białko, zdrowe tłuszcze, a także magnez i potas.
Regularne spożywanie pistacji przyczynia się do obniżenia poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Orzechy przyśpieszają metabolizm i poprawiają pracę jelit. Można spożywać je codziennie. Warto pamiętać o tym, aby nie przesadzić z ich ilością, zwłaszcza jeśli jest się na diecie odchudzającej. W 100 g pistacji znajduje się 561 kcal, co czyni je jednymi z najbardziej kalorycznych orzechów.
Nie oznacza to, że musisz zrezygnować z ulubionych orzechów. Przedstawiamy przepis na koktajl pistacjowy, który przyśpieszy twój metabolizm. Dodatek dwóch przypraw wesprze proces spalania tłuszczu. Koktajl jest tak sycący, że zastąpi ci śniadanie. Pierwsze efekty zauważysz już po miesiącu regularnego picia koktajlu. Nie zapomnij o regularnej aktywności fizycznej i zdrowej, zbilansowanej diecie — to klucz do sukcesu.
Odżywczy koktajl pistacjowy — przepis
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego lub jogurtu roślinnego,
- 30 g pistacji bez łupinki,
- łyżeczka startego, świeżego imbiru,
- łyżeczka mielonego pieprzu
- miód, ksylitol lub stewia.
Przygotowanie:
- W wysokim naczyniu umieść pistacje, jogurt, przyprawy i wybrane słodziwo.
- Całość zblenduj na gładką masę.
- Podawaj z ulubionymi owocami (np. borówkami lub świeżymi malinami). Koktajl jest tak sycący, że zastąpi ci śniadanie.