PrzepisCiasto bez pieczeniaDelikatne jak chmurka. Nie ma bardziej puszystego ciasta niż śnieżek

Delikatne jak chmurka. Nie ma bardziej puszystego ciasta niż śnieżek

Ciasto śnieżek - Pyszności
Ciasto śnieżek - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Henia Foks
17.01.2024 11:01

Puszyste, delikatne ciasto na herbatnikowym spodzie smakuje tak, jakby ktoś na talerzu położył chmurkę z nieba. Deser jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga nawet włączania piekarnika. Nie sposób mu się oprzeć.

Domowe desery zdecydowanie deklasują gotowce ze sklepu. Kiedy odkryłam przepis na puszyste ciasto śnieżek, nie robię nic innego - cała rodzina domaga się wciąż tej pyszności. Wcale się nie dziwię, bo jest delikatne, puszyste i po prostu przepyszne. Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, więc warto spróbować przynajmniej raz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Śnieżek

Śnieżek to pyszne ciasto bez pieczenia, które przypomina sernik na zimno. Masa serowo-śmietankowa jest puszysta i delikatna jak chmurka. Deser ten sprawdzi się na wiele okazji - impreza ze znajomymi, przyjęcie urodzinowe czy po prostu pyszne ciasto na rodzinny weekend. Należy przygotować je dzień wcześniej, aby dobrze schłodziło się w lodówce.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 2 galaretki,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • herbatniki czekoladowe, 
  • garść prażonych migdałów. 

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki przesyp do miski i zalej wrzątkiem. Wymieszaj i odstaw, aby wystygły. Możesz użyć dowolnego smaku, ja najbardziej lubię wiśniową i truskawkową, ale sprawdzi się świetnie również przezroczysta.
  2. Schłodzona śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem.
  3. Dodaj twaróg z wiaderka i zmiksuj całość tak, aby masa nie miała grudek.
  4. Stopniowo dolewaj wystudzoną dobrze galaretkę, miksując masę.
  5. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z kakaowych herbatników.
  6. Na herbatniki wylej ubitą masę serową. Wyrównaj powierzchnię i posyp podprażonymi płatkami migdałów.
  7. Trzymaj w chłodzie przez całą noc w lodówce, aby dobrze całość zastygła.

Chociaż tężenie zajmuje ok. 3 godzin, to lepiej jest trzymać ciasto przez całą noc, wychodzi wtedy jeszcze lepsze. Gotowe ciasto podziel na porcje. Zamiast migdałów możesz sięgnąć też po kakao, pokruszone pistacje lub wiórki kokosowe. Nie

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia "Śnieżynka"

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także