Delikatne jak chmurka. Nie ma bardziej puszystego ciasta niż śnieżek

Puszyste, delikatne ciasto na herbatnikowym spodzie smakuje tak, jakby ktoś na talerzu położył chmurkę z nieba. Deser jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga nawet włączania piekarnika. Nie sposób mu się oprzeć.

Ciasto śnieżek - PysznościCiasto śnieżek - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Henia Foks
Ewa Malinowska

Domowe desery zdecydowanie deklasują gotowce ze sklepu. Kiedy odkryłam przepis na puszyste ciasto śnieżek, nie robię nic innego - cała rodzina domaga się wciąż tej pyszności. Wcale się nie dziwię, bo jest delikatne, puszyste i po prostu przepyszne. Przygotowanie jest naprawdę bardzo proste, więc warto spróbować przynajmniej raz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, prosty, oryginalny i przede wszystkim smaczny pomysł na kolację już czeka

Ciasto Śnieżek

Śnieżek to pyszne ciasto bez pieczenia, które przypomina sernik na zimno. Masa serowo-śmietankowa jest puszysta i delikatna jak chmurka. Deser ten sprawdzi się na wiele okazji - impreza ze znajomymi, przyjęcie urodzinowe czy po prostu pyszne ciasto na rodzinny weekend. Należy przygotować je dzień wcześniej, aby dobrze schłodziło się w lodówce.

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka,
  • 2 galaretki,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • herbatniki czekoladowe, 
  • garść prażonych migdałów. 

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki przesyp do miski i zalej wrzątkiem. Wymieszaj i odstaw, aby wystygły. Możesz użyć dowolnego smaku, ja najbardziej lubię wiśniową i truskawkową, ale sprawdzi się świetnie również przezroczysta.
  2. Schłodzona śmietankę ubij na sztywno wraz z cukrem.
  3. Dodaj twaróg z wiaderka i zmiksuj całość tak, aby masa nie miała grudek.
  4. Stopniowo dolewaj wystudzoną dobrze galaretkę, miksując masę.
  5. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż spód z kakaowych herbatników.
  6. Na herbatniki wylej ubitą masę serową. Wyrównaj powierzchnię i posyp podprażonymi płatkami migdałów.
  7. Trzymaj w chłodzie przez całą noc w lodówce, aby dobrze całość zastygła.

Chociaż tężenie zajmuje ok. 3 godzin, to lepiej jest trzymać ciasto przez całą noc, wychodzi wtedy jeszcze lepsze. Gotowe ciasto podziel na porcje. Zamiast migdałów możesz sięgnąć też po kakao, pokruszone pistacje lub wiórki kokosowe. Nie

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia "Śnieżynka"

Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej