W puszystej chmurce z jabłkami zakochasz się bez pamięci. Robię ją na okrągło
Jabłkowa chmurka to pyszne ciasto bez pieczenia, które mogłabym jeść co tydzień. Ma w sobie wszystko to, co najlepsze - pyszne owoce, lekki krem i chrupiącą bezę. Ostrzegam, że na jednym kawałku się nie skończy.
15.01.2024 | aktual.: 15.01.2024 11:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Z chmurką kojarzy się przede wszystkim ta malinowa. Na bazie klasycznego przepisu powstały jednak kolejne wariacje z innymi owocami w roli głównej. Jedną z moich ulubionych jest ta z jabłkami. Dzięki dostępności tych owoców mogę piec ten deser przez cały rok. Moja rodzina przepada za tym deserem i praktycznie nigdy nie kończy się na jednym kawałku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jabłkowa chmurka
Ciasto jabłkowa chmurka można przygotować w tradycyjny sposób, na kruchym cieście z dodatkiem bezy. Innym sposobem jest przygotowanie jej bez pieczenia. Rolę spodu pełnią wtedy herbatniki. Bezę na górze można pominąć lub zastąpić gotowym blatem lub małym bezikami z cukierni.
Składniki:
Kruchy spód:
- 3 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- 150 g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g zimnego masła.
Nadzienie:
- 1,3 kg jabłek,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 50 - 100 ml wody.
Krem:
- 250 g mascarpone (mocno schłodzonego),
- 500 ml śmietanki 36 proc. (mocno schłodzonej),
- 3 łyżki cukru pudru.
Beza:
- 3 białka,
- 150 g cukru,
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej.
Sposób przygotowania:
- Zimne masło posiekaj nożem wraz z mąką.
- Dodaj żółtka, cukier puder i zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na godzinę.
- Białka ubij na sztywną piane, stopniowo dodając cukier. Na koniec dorzuć też mąkę ziemniaczaną.
- Przełóż pianę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 1 godzinę w 140 st. Celsjusza, aż beza będzie chrupka. W razie potrzeby przedłuż czas pieczenia. Po upieczeniu i delikatnym wystudzeniu, ostrożnie wyciągnij bezę z formy.
- Zimnym ciastem wylep blaszkę, również z papierem do pieczenia (może zostać ten po bezie). Nakłuj spód widelcem i wstaw do lodówki na 15 minut.
- Upiecz ciasto w 190 st. Celsjusza przez 18 minut i odstaw do wystudzenia.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę i zalej wodą. Podgrzewaj, aż będą miękkie. Mieszaj co jakiś czas zawartość garnka. Gdy będą już miękkie, zblenduj na gładki mus.
- Do musu dodaj galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
- Tężejącą masę przełóż na kruchy spód i wstaw do lodówki.
- Mascarpone, śmietankę oraz cukier ubij razem.
- Powstałą masę wyłóż na jabłkowy mus i przykryj upieczoną bezą.
Gotowy deser możesz udekorować dodatkowo prażonymi migdałami. Smacznego!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo