Te urocze mini deserki skrywają przepyszną niespodziankę. Nie sposób im się oprzeć

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich fenomenalnym deserem, który nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie się prezentuje? Z dzisiejszą recepturą będzie to proste jak bułka z masłem!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że wiele wypiekówdeserów wygląda zupełnie jak prawdziwe dzieła sztuki. Są tak piękne, że po prostu nie sposób oderwać od nich wzroku. I jeśli myślisz, że takie cudowności możesz dostać tylko w cukierni, od razu wyprowadzam cię z błędu

Okazuje się, że niesamowite słodkości można przygotować bez problemu w zaciszu własnego domu. I nie musisz mieć specjalnych zdolności artystycznych, ani szerokiej wiedzy cukierniczej. Z dzisiejszym przepisem na genialne mini deserki z truskawką śmietankowym kremem odniesiesz sukces już za pierwszym razem. Masz to gwarantowane jak w banku!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne i urocze deserki robię na każdą imprezę. Goście zawsze proszą o przepis

Mini czekoladowe deserki skrywają genialny krem oraz soczyste truskawki. Obok takiego trio nie sposób przejść obojętnie!

Składniki:

Biszkopciki:

  • 3 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 120 ml mleka,
  • 120 ml oleju,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 12 g proszku do pieczenia,
  • 30 g kakao. 

Krem:

  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • 4 łyżki cukru pudru. 

Dodatki:

  • 9 łyżeczek soku pomarańczowego,
  • 9 sztuk truskawek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mini biszkopcików. W tym celu przy pomocy miksera łączę ze sobą jajka oraz cukier. Jako kolejne składniki do miski trafia olejmleko.

Najpierw przygotowuję mieszankę na czekoladowe ciasto
Najpierw przygotowuję mieszankę na czekoladowe ciasto © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na koniec do miski mają trafić sypkie produkty, a mianowicie: mąka pszenna, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystkie składniki przesiewam przez sitko, aby jeszcze bardziej napowietrzyć przyszłe biszkopciki.

Do mieszanki trafiają również suche składniki
Do mieszanki trafiają również suche składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Gotową mieszankę przelewam do formy do pieczenia z dodatkiem papieru do pieczenia. Na koniec czekoladowe ciasto wstawiam do piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Gotową mieszankę wstawiam do piekarnika
Gotową mieszankę wstawiam do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta dzielę je na mniejsze kółka przy pomocy zwykłej szklanki. 

Baza przyszłego deseru już jest
Baza przyszłego deseru już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie przygotowuję śmietankowy krem. Aby go zrobić, wystarczy połączyć schłodzoną śmietankę oraz cukier puder. Gotową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego.

Pyszny krem składa się zaledwie z 2 składników
Pyszny krem składa się zaledwie z 2 składników © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Na mini biszkopcikach rozprowadzam sok pomarańczowy, po czym na każdym ciasteczku układam po jednej truskawce. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego na każdym owocu rozprowadzam wcześniej przygotowany krem.

Składanie deseru to czysta przyjemność
Składanie deseru to czysta przyjemność © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Ciasto, które zostało, dzielę na mniejsze kawałki, po czym rozsypuje je na każdym mini deserku. Przed podaniem wszystkie elementy dekoruję przy pomocy świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe piękności
Prawdziwe piękności © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej