Te urocze mini deserki skrywają przepyszną niespodziankę. Nie sposób im się oprzeć
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich fenomenalnym deserem, który nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze pięknie się prezentuje? Z dzisiejszą recepturą będzie to proste jak bułka z masłem!
18.01.2024 10:20
Na pewno zgodzisz się ze mną, że wiele wypieków i deserów wygląda zupełnie jak prawdziwe dzieła sztuki. Są tak piękne, że po prostu nie sposób oderwać od nich wzroku. I jeśli myślisz, że takie cudowności możesz dostać tylko w cukierni, od razu wyprowadzam cię z błędu.
Okazuje się, że niesamowite słodkości można przygotować bez problemu w zaciszu własnego domu. I nie musisz mieć specjalnych zdolności artystycznych, ani szerokiej wiedzy cukierniczej. Z dzisiejszym przepisem na genialne mini deserki z truskawką i śmietankowym kremem odniesiesz sukces już za pierwszym razem. Masz to gwarantowane jak w banku!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini czekoladowe deserki skrywają genialny krem oraz soczyste truskawki. Obok takiego trio nie sposób przejść obojętnie!
Składniki:
Biszkopciki:
- 3 jajka,
- 120 g cukru,
- 120 ml mleka,
- 120 ml oleju,
- 200 g mąki pszennej,
- 12 g proszku do pieczenia,
- 30 g kakao.
Krem:
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 4 łyżki cukru pudru.
Dodatki:
- 9 łyżeczek soku pomarańczowego,
- 9 sztuk truskawek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mini biszkopcików. W tym celu przy pomocy miksera łączę ze sobą jajka oraz cukier. Jako kolejne składniki do miski trafia olej i mleko.
Krok 2. Na koniec do miski mają trafić sypkie produkty, a mianowicie: mąka pszenna, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystkie składniki przesiewam przez sitko, aby jeszcze bardziej napowietrzyć przyszłe biszkopciki.
Krok 3. Gotową mieszankę przelewam do formy do pieczenia z dodatkiem papieru do pieczenia. Na koniec czekoladowe ciasto wstawiam do piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 4. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta dzielę je na mniejsze kółka przy pomocy zwykłej szklanki.
Krok 5. Następnie przygotowuję śmietankowy krem. Aby go zrobić, wystarczy połączyć schłodzoną śmietankę oraz cukier puder. Gotową mieszankę przekładam do rękawa cukierniczego.
Krok 6. Na mini biszkopcikach rozprowadzam sok pomarańczowy, po czym na każdym ciasteczku układam po jednej truskawce. Następnie przy pomocy rękawa cukierniczego na każdym owocu rozprowadzam wcześniej przygotowany krem.
Krok 7. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Ciasto, które zostało, dzielę na mniejsze kawałki, po czym rozsypuje je na każdym mini deserku. Przed podaniem wszystkie elementy dekoruję przy pomocy świeżej mięty. I to wszystko, smacznego!