Tort naleśnikowy na wypasie. Wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki
Co powiesz na słodką chwilę zapomnienia? Przygotujesz ją w prosty i szybki sposób na bazie nieoczywistego składnika. W roli głównej wystąpią naleśniki!
16.12.2023 | aktual.: 16.12.2023 17:22
Choć naleśniki jak najbardziej kojarzą się nam w wydaniu na słodko, bo w końcu możemy serwować je z owocami, konfiturą czy z białym serem z dodatkiem cukru, to nie koniec ciekawych pomysłów. Ba, to dopiero początek niesamowitych receptur.
Skąd to wiem? Wystarczy wziąć, chociażby pod uwagę dzisiejszą inspirację na wyjątkową formę podania naleśników. Już za moment dowiesz się, jak w ciekawy sposób przygotować tort z fenomenalnym kremem oraz świeżymi owocami. Obok takiego połączenia nie sposób przejść obojętnie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort na bazie naleśników z niesamowitym kremem i świeżymi owocami. Cudowne trio, któremu nie sposób powiedzieć nie
Składniki:
- 8 naleśników,
- 400 g borówek amerykańskich,
- 200 g malin,
- 800 g mielonego twarogu,
- 400 ml śmietanki 36 proc.,
- 150 g mleka skondensowanego,
- cukier puder do dekoracji,
- świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta na naleśniki. Następnie dzielę je na mniejsze porcje i smażę na dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony po kilku minut.
Krok 2. Przechodzę do pracy nad kolejnym elementem naleśnikowego ciasta. Jest nim krem na bazie śmietanki. Produkt przekładam do miski, po czym zaczynam powoli ubijać z mielonym twarogiem oraz mlekiem skondensowanym.
Krok 3. Na blacie kuchennym umieszczam małą formę do pieczenia. Następnie układam placki w taki sposób, aby pokryć w całości wszystkie boki. Naleśnika układam również na spodzie formy, tworząc spód tortu.
Krok 4. Następnie tworzę pierwszą warstwę z kremowej mieszanki. Na wierzchu rozsypuję część borówek i malin. Cały proces powtarzam kilka razy.
Krok 5. Kiedy forma jest już pełna, wystające części naleśników składam do środka.
Bezpośrednio na powstałym torcie umieszczam talerz i dodatkowo obciążam go garnkiem. W takiej postaci wkładam go do lodówki minimum na 4 godziny.
Krok 6. Gotowe ciasto naleśnikowe dekoruję świeżymi owocami, listkami mięty oraz cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis świetnie sprawdzi się zarówno w formie deseru, jak i obiadu na słodko. Lubisz w ogóle takie kombinacje w obiadowym wydaniu? Osobiście jestem ich ogromną fanką.