Naleśnikowe gondole z szynką i serem pod kremowym beszamelem
Proste i pyszne naleśnikowe gondole z serem żółtym i szynką to przepis na znane danie w nieznanym wydaniu. Efektowny i zaskakujący obiad.
20.02.2023 | aktual.: 07.03.2023 11:57
Pomysł na naleśniki na słono
Gdy myślimy o naleśnikach, to pierwszym skojarzeniem jest dżem i twaróg. Nie każdy jednak lubi obiady na słodko, na szczęście w wersji wytrawnej smakują jeszcze lepiej. Dziś serwujemy je w kształcie gondoli, której wnętrze skrywa proste i uwielbiane połączenie szynki oraz sera. Całość przykrywa kremowy beszamel z dodatkiem wyrazistych serów. Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację czy przystawkę na imprezę. Proste składniki potrafią zaskoczyć i stworzyć pyszną kompozycję.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Naleśnikowe gondole
Składniki:
6 naleśników
7 plastrów sera żółtego
5 plastrów szynki gotowanej
300 g beszamelu
200 g ser dojrzewający cheddar/emmentaler/gruyere
100 ml śmietanki
Sposób przygotowania:
Na blacie ułóż na zmianę ser oraz szynkę, tworząc wieżyczkę. Odetnij brzegi, aby powstał zgrabny prostokąt.
Następnie podziel kształt na słupki. Naleśniki zroluj od brzegów, następnie zepnij boki przy pomocy wykałaczki, tworząc kształt łódeczki. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze naleśników wypełnij beszamelem i ułóż przygotowane słupki z szynki oraz sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.
Do garnka wrzuć pokrojone sery i zalej je śmietanką. Podgrzewaj na niedużym ogniu aż roztopią, tworząc gęsty sos serowy. Najlepiej sprawdzą się tutaj dojrzewające sery, jak cheddar, emmentaler czy też gruyere. Powstałym sosem polej podpieczone naleśniki.
Gotowe danie udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj od razu po polaniu serowym sosem- najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego!