Naleśnikowe gondole z szynką i serem pod kremowym beszamelem

Proste i pyszne naleśnikowe gondole z serem żółtym i szynką to przepis na znane danie w nieznanym wydaniu. Efektowny i zaskakujący obiad.

Naleśnikowe gondole- PysznościNaleśnikowe gondole- Pyszności
Ewa

Pomysł na naleśniki na słono

Gdy myślimy o naleśnikach, to pierwszym skojarzeniem jest dżem i twaróg. Nie każdy jednak lubi obiady na słodko, na szczęście w wersji wytrawnej smakują jeszcze lepiej. Dziś serwujemy je w kształcie gondoli, której wnętrze skrywa proste i uwielbiane połączenie szynki oraz sera. Całość przykrywa kremowy beszamel z dodatkiem wyrazistych serów. Świetnie sprawdzą się zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację czy przystawkę na imprezę. Proste składniki potrafią zaskoczyć i stworzyć pyszną kompozycję.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Naleśnikowe gondole

Składniki:

6 naleśników

7 plastrów sera żółtego

5 plastrów szynki gotowanej

300 g beszamelu

200 g ser dojrzewający cheddar/emmentaler/gruyere

100 ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Na blacie ułóż na zmianę ser oraz szynkę, tworząc wieżyczkę. Odetnij brzegi, aby powstał zgrabny prostokąt.

Obrazek
Naleśnikowe gondole- Pyszności

Następnie podziel kształt na słupki. Naleśniki zroluj od brzegów, następnie zepnij boki przy pomocy wykałaczki, tworząc kształt łódeczki. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wnętrze naleśników wypełnij beszamelem i ułóż przygotowane słupki z szynki oraz sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i zapiekaj przez 15 minut.

Obrazek
Naleśnikowe gondole- Pyszności

Do garnka wrzuć pokrojone sery i zalej je śmietanką. Podgrzewaj na niedużym ogniu aż roztopią, tworząc gęsty sos serowy. Najlepiej sprawdzą się tutaj dojrzewające sery, jak cheddar, emmentaler czy też gruyere. Powstałym sosem polej podpieczone naleśniki.

Obrazek
Naleśnikowe gondole- Pyszności

Gotowe danie udekoruj posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj od razu po polaniu serowym sosem- najlepiej smakują na ciepło.

Smacznego!

Obrazek
Naleśnikowe gondole- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę