Naleśnikowe sakiewki z trzema pysznymi, wytrawnymi farszami

Dziś przygotowaliśmy obłędne naleśnikowe sakiewki z trzema zaskakującymi farszami. Te połączenia smaków z pewnością przypadną Ci do gustu, a takie naleśniki odmienią Twoją rutynę i wprowadzą do obiadowego menu powiew świeżości.

Obrazek
Ewa

Chociaż naleśniki kojarzą się na głównie ze słodkimi zawijasami z twarożkiem, dżemem lub czekoladą, to ich wytrawna odsłona również zasługuje na uwagę. Przygotowanie ciasta na naleśniki na słono praktycznie nie różni się od tego klasycznego, na słodko. Oczywiście, zamiast cukru dodajemy szczyptę soli. Warto dodać też wodę gazowaną, która sprawia, że naleśniki są puszyste i sprężyste. Po przygotowaniu ciasta naleśnikowego daj mu odpocząć przez 10 minut.

Naleśnikowe sakiewki - składniki

6 naleśników

4 jajka

1/2 szkl. śmietanki 30%

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Farsz z szynką

100 g szynki

60 tartej mozzarelli

Farsz z chorizo

1/3 czerwonej papryki

1/3 zielonej papryki

1/3 żółtej papryki

60 g chorizo

Farsz z kozim serem

80 g koziego sera pleśniowego

100 g szpinaku rozdrobnionego

Sposób przygotowania:

Zacznij od usmażenia naleśników. Nasza "złota" proporcja na ciasto naleśnikowe to: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 2 jaja, szczypta soli i łyżka oleju. Masz swój własny sprawdzony przepis? Śmiało po niego sięgnij. Pamiętaj, żeby naleśniki smażyć na mocno rozgrzaną patelnią.  Jeśli Twoja patelnia ma tendencję do przywierania- dodaj na nią odrobinę oleju i rozsmaruj go przy pomocy ręcznika papierowego. Dzięki temu niewielka ilość tłuszczu wystarczy do smażenia.

Naleśnikowe sakiewki

W miseczce wymieszaj ze sobą śmietankę i jajka. Dopraw je solą oraz pieprzem. Do kokilek lub niewielkich foremek włóż usmażone wcześniej naleśniki (po jednym na jedną foremkę).

Naleśnikowe sakiewki

Sakiewki naleśnikowe z trzema farszami

Do dwóch naleśników włóż pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser. Zalej całość przygotowaną masą jajeczną ze śmietanką. Zbierz brzegi naleśnika w sakiewkę i zabezpiecz przy pomocy wykałaczki.

Naleśnikowe sakiewki

Drugi farsz to drobno pokrojona zielona i czerwona papryka oraz pokrojona kiełbaska chorizo. Dodaj chochelkę masy jajecznej i stwórz ponownie sakiewkę.

Obrazek

Trzeci farsz to kawałek roladki z serka koziego (opcjonalnie możesz zamienić ją na kawałek sera camembert) i rozmrożony szpinak (lub drobno pokrojone świeże liście). Zrób tak jak w przypadku poprzednich farszów: zalej całość jajeczną masą i zamknij w sakiewkę. Pamiętaj, żeby za każdym razem zabezpieczać sakiewki wykałaczką!

Obrazek

Tak przygotowane sakiewki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 30-40 minut (program góra-dół).

Nasze sakiewki naleśnikowe są już gotowe. Daj znać w komentarzu, który farsz smakował Ci najbardziej!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Zrób z niej taką surówkę do obiadu. Sprawdzi się idealnie dla seniorów i osób z nadciśnieniem
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie