Naleśnikowe sakiewki z trzema pysznymi, wytrawnymi farszami

Dziś przygotowaliśmy obłędne naleśnikowe sakiewki z trzema zaskakującymi farszami. Te połączenia smaków z pewnością przypadną Ci do gustu, a takie naleśniki odmienią Twoją rutynę i wprowadzą do obiadowego menu powiew świeżości.

Obrazek
Ewa

Chociaż naleśniki kojarzą się na głównie ze słodkimi zawijasami z twarożkiem, dżemem lub czekoladą, to ich wytrawna odsłona również zasługuje na uwagę. Przygotowanie ciasta na naleśniki na słono praktycznie nie różni się od tego klasycznego, na słodko. Oczywiście, zamiast cukru dodajemy szczyptę soli. Warto dodać też wodę gazowaną, która sprawia, że naleśniki są puszyste i sprężyste. Po przygotowaniu ciasta naleśnikowego daj mu odpocząć przez 10 minut.

Naleśnikowe sakiewki - składniki

6 naleśników

4 jajka

1/2 szkl. śmietanki 30%

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Farsz z szynką

100 g szynki

60 tartej mozzarelli

Farsz z chorizo

1/3 czerwonej papryki

1/3 zielonej papryki

1/3 żółtej papryki

60 g chorizo

Farsz z kozim serem

80 g koziego sera pleśniowego

100 g szpinaku rozdrobnionego

Sposób przygotowania:

Zacznij od usmażenia naleśników. Nasza "złota" proporcja na ciasto naleśnikowe to: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 2 jaja, szczypta soli i łyżka oleju. Masz swój własny sprawdzony przepis? Śmiało po niego sięgnij. Pamiętaj, żeby naleśniki smażyć na mocno rozgrzaną patelnią.  Jeśli Twoja patelnia ma tendencję do przywierania- dodaj na nią odrobinę oleju i rozsmaruj go przy pomocy ręcznika papierowego. Dzięki temu niewielka ilość tłuszczu wystarczy do smażenia.

Naleśnikowe sakiewki

W miseczce wymieszaj ze sobą śmietankę i jajka. Dopraw je solą oraz pieprzem. Do kokilek lub niewielkich foremek włóż usmażone wcześniej naleśniki (po jednym na jedną foremkę).

Naleśnikowe sakiewki

Sakiewki naleśnikowe z trzema farszami

Do dwóch naleśników włóż pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser. Zalej całość przygotowaną masą jajeczną ze śmietanką. Zbierz brzegi naleśnika w sakiewkę i zabezpiecz przy pomocy wykałaczki.

Naleśnikowe sakiewki

Drugi farsz to drobno pokrojona zielona i czerwona papryka oraz pokrojona kiełbaska chorizo. Dodaj chochelkę masy jajecznej i stwórz ponownie sakiewkę.

Obrazek

Trzeci farsz to kawałek roladki z serka koziego (opcjonalnie możesz zamienić ją na kawałek sera camembert) i rozmrożony szpinak (lub drobno pokrojone świeże liście). Zrób tak jak w przypadku poprzednich farszów: zalej całość jajeczną masą i zamknij w sakiewkę. Pamiętaj, żeby za każdym razem zabezpieczać sakiewki wykałaczką!

Obrazek

Tak przygotowane sakiewki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 30-40 minut (program góra-dół).

Nasze sakiewki naleśnikowe są już gotowe. Daj znać w komentarzu, który farsz smakował Ci najbardziej!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione