Naleśnikowe sakiewki z trzema pysznymi, wytrawnymi farszami

Dziś przygotowaliśmy obłędne naleśnikowe sakiewki z trzema zaskakującymi farszami. Te połączenia smaków z pewnością przypadną Ci do gustu, a takie naleśniki odmienią Twoją rutynę i wprowadzą do obiadowego menu powiew świeżości.

Obrazek
Ewa

Chociaż naleśniki kojarzą się na głównie ze słodkimi zawijasami z twarożkiem, dżemem lub czekoladą, to ich wytrawna odsłona również zasługuje na uwagę. Przygotowanie ciasta na naleśniki na słono praktycznie nie różni się od tego klasycznego, na słodko. Oczywiście, zamiast cukru dodajemy szczyptę soli. Warto dodać też wodę gazowaną, która sprawia, że naleśniki są puszyste i sprężyste. Po przygotowaniu ciasta naleśnikowego daj mu odpocząć przez 10 minut.

Naleśnikowe sakiewki - składniki

6 naleśników

4 jajka

1/2 szkl. śmietanki 30%

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

Farsz z szynką

100 g szynki

60 tartej mozzarelli

Farsz z chorizo

1/3 czerwonej papryki

1/3 zielonej papryki

1/3 żółtej papryki

60 g chorizo

Farsz z kozim serem

80 g koziego sera pleśniowego

100 g szpinaku rozdrobnionego

Sposób przygotowania:

Zacznij od usmażenia naleśników. Nasza "złota" proporcja na ciasto naleśnikowe to: 1 szklanka mąki, 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej, 2 jaja, szczypta soli i łyżka oleju. Masz swój własny sprawdzony przepis? Śmiało po niego sięgnij. Pamiętaj, żeby naleśniki smażyć na mocno rozgrzaną patelnią.  Jeśli Twoja patelnia ma tendencję do przywierania- dodaj na nią odrobinę oleju i rozsmaruj go przy pomocy ręcznika papierowego. Dzięki temu niewielka ilość tłuszczu wystarczy do smażenia.

Naleśnikowe sakiewki

W miseczce wymieszaj ze sobą śmietankę i jajka. Dopraw je solą oraz pieprzem. Do kokilek lub niewielkich foremek włóż usmażone wcześniej naleśniki (po jednym na jedną foremkę).

Naleśnikowe sakiewki

Sakiewki naleśnikowe z trzema farszami

Do dwóch naleśników włóż pokrojoną w kostkę szynkę i starty ser. Zalej całość przygotowaną masą jajeczną ze śmietanką. Zbierz brzegi naleśnika w sakiewkę i zabezpiecz przy pomocy wykałaczki.

Naleśnikowe sakiewki

Drugi farsz to drobno pokrojona zielona i czerwona papryka oraz pokrojona kiełbaska chorizo. Dodaj chochelkę masy jajecznej i stwórz ponownie sakiewkę.

Obrazek

Trzeci farsz to kawałek roladki z serka koziego (opcjonalnie możesz zamienić ją na kawałek sera camembert) i rozmrożony szpinak (lub drobno pokrojone świeże liście). Zrób tak jak w przypadku poprzednich farszów: zalej całość jajeczną masą i zamknij w sakiewkę. Pamiętaj, żeby za każdym razem zabezpieczać sakiewki wykałaczką!

Obrazek

Tak przygotowane sakiewki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 30-40 minut (program góra-dół).

Nasze sakiewki naleśnikowe są już gotowe. Daj znać w komentarzu, który farsz smakował Ci najbardziej!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇