Nietypowe naleśniki nadziewam i zapiekam. Moja rodzina już nie chce tradycyjnych

Naleśniki to pyszne i uniwersalne danie, które można podawać na słodko lub słono. Tradycyjny przepis na naleśniki mączne jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale można go nieco urozmaicić, aby uzyskać jeszcze smaczniejszy i bardziej oryginalny efekt.

Naleśniki zapiekane w piekarnikuNaleśniki zapiekane w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Naleśniki, choć zawsze kojarzone z tradycyjnymi smakami, mogą stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia, gdy tylko zdecydujemy się na nieco nietypowe połączenia. Nikt nie chce wracać do zwyczajnych naleśników, gdy raz skosztuje wersji zapiekanej, pełnej zdrowych składników i aromatycznych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego schabu nie może zabraknąć jesienią w twojej kuchni. Ten farsz to mistrzostwo

Zdrowe naleśniki owsiane

Ostatnio moją uwagę przykuł przepis na naleśniki owsiane. Ciasto na nie powstaje z płatków owsianych, które są bogate w błonnik, witaminę E oraz składniki mineralne, takie jak magnez, żelazopotas. Dzięki temu naleśniki owsiane są zdrowszą wersją.

Przepis na naleśniki owsiane z twarogiem i rodzynkami

Składniki:

  • 160 g płatków owsianych,
  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 30 ml oleju,
  • 3 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 50 g rodzynek,
  • 250 g twarogu.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
  2. Do namoczonych płatków dodajemy jajka, olej, cukier i sól. Miksujemy na gładką masę.
  3. Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  4. Twaróg miksujemy z jajkiem, mlekiem, cukrem i rodzynkami.
  5. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulony.
  6. Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem śmietanowym.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 20 minut.

Podajemy na ciepło, posypując cukrem pudrem i cynamonem.

Warto odważyć się na eksperymenty kulinarno-smakowe. Naleśniki owsiane dają nam szeroki wachlarz możliwości modyfikacji. Zamiast cynamonu, możemy dodać kakao, a zamiast cukru, użyć miodu. To danie jest wyjątkowo elastyczne i dostosowuje się do twoich gustów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci