Nietypowe naleśniki nadziewam i zapiekam. Moja rodzina już nie chce tradycyjnych

Naleśniki to pyszne i uniwersalne danie, które można podawać na słodko lub słono. Tradycyjny przepis na naleśniki mączne jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale można go nieco urozmaicić, aby uzyskać jeszcze smaczniejszy i bardziej oryginalny efekt.

Naleśniki zapiekane w piekarnikuNaleśniki zapiekane w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Naleśniki, choć zawsze kojarzone z tradycyjnymi smakami, mogą stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia, gdy tylko zdecydujemy się na nieco nietypowe połączenia. Nikt nie chce wracać do zwyczajnych naleśników, gdy raz skosztuje wersji zapiekanej, pełnej zdrowych składników i aromatycznych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego schabu nie może zabraknąć jesienią w twojej kuchni. Ten farsz to mistrzostwo

Zdrowe naleśniki owsiane

Ostatnio moją uwagę przykuł przepis na naleśniki owsiane. Ciasto na nie powstaje z płatków owsianych, które są bogate w błonnik, witaminę E oraz składniki mineralne, takie jak magnez, żelazopotas. Dzięki temu naleśniki owsiane są zdrowszą wersją.

Przepis na naleśniki owsiane z twarogiem i rodzynkami

Składniki:

  • 160 g płatków owsianych,
  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 30 ml oleju,
  • 3 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 50 g rodzynek,
  • 250 g twarogu.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
  2. Do namoczonych płatków dodajemy jajka, olej, cukier i sól. Miksujemy na gładką masę.
  3. Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  4. Twaróg miksujemy z jajkiem, mlekiem, cukrem i rodzynkami.
  5. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulony.
  6. Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem śmietanowym.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 20 minut.

Podajemy na ciepło, posypując cukrem pudrem i cynamonem.

Warto odważyć się na eksperymenty kulinarno-smakowe. Naleśniki owsiane dają nam szeroki wachlarz możliwości modyfikacji. Zamiast cynamonu, możemy dodać kakao, a zamiast cukru, użyć miodu. To danie jest wyjątkowo elastyczne i dostosowuje się do twoich gustów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥