Nietypowe naleśniki nadziewam i zapiekam. Moja rodzina już nie chce tradycyjnych

Naleśniki to pyszne i uniwersalne danie, które można podawać na słodko lub słono. Tradycyjny przepis na naleśniki mączne jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale można go nieco urozmaicić, aby uzyskać jeszcze smaczniejszy i bardziej oryginalny efekt.

Naleśniki zapiekane w piekarnikuNaleśniki zapiekane w piekarniku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Naleśniki, choć zawsze kojarzone z tradycyjnymi smakami, mogą stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia, gdy tylko zdecydujemy się na nieco nietypowe połączenia. Nikt nie chce wracać do zwyczajnych naleśników, gdy raz skosztuje wersji zapiekanej, pełnej zdrowych składników i aromatycznych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego schabu nie może zabraknąć jesienią w twojej kuchni. Ten farsz to mistrzostwo

Zdrowe naleśniki owsiane

Ostatnio moją uwagę przykuł przepis na naleśniki owsiane. Ciasto na nie powstaje z płatków owsianych, które są bogate w błonnik, witaminę E oraz składniki mineralne, takie jak magnez, żelazopotas. Dzięki temu naleśniki owsiane są zdrowszą wersją.

Przepis na naleśniki owsiane z twarogiem i rodzynkami

Składniki:

  • 160 g płatków owsianych,
  • 500 ml mleka,
  • 3 jajka,
  • 30 ml oleju,
  • 3 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 50 g rodzynek,
  • 250 g twarogu.

Przygotowanie:

  1. Płatki owsiane zalewamy mlekiem i odstawiamy na co najmniej 2 godziny.
  2. Do namoczonych płatków dodajemy jajka, olej, cukier i sól. Miksujemy na gładką masę.
  3. Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką wylewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.
  4. Twaróg miksujemy z jajkiem, mlekiem, cukrem i rodzynkami.
  5. Naleśniki smarujemy nadzieniem i zwijamy w rulony.
  6. Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem śmietanowym.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez około 20 minut.

Podajemy na ciepło, posypując cukrem pudrem i cynamonem.

Warto odważyć się na eksperymenty kulinarno-smakowe. Naleśniki owsiane dają nam szeroki wachlarz możliwości modyfikacji. Zamiast cynamonu, możemy dodać kakao, a zamiast cukru, użyć miodu. To danie jest wyjątkowo elastyczne i dostosowuje się do twoich gustów.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans