Pierwszy naleśnik nie musi wylądować w koszu. Z tym przepisem zawsze wyjdą idealne
Przygotowanie elastycznych i miękkich naleśników wcale nie jest skomplikowane. Musimy jednak pamiętać o ważnych kilku kwestiach. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i jakość użytych składników. Jak przyrządzić idealne naleśniki, by zachwyciły wszystkich domowników? Wypróbujcie przepis Anny, autorki bloga "Kuchennymi drzwiami".
05.11.2023 | aktual.: 06.11.2023 18:20
Anna używa do naleśników mąki orkiszowej, a do ciasta dodaje odrobinę roztopionego masła. Dzięki temu potem nie musi natłuszczać patelni. Gotowe placki nadziewa waniliowym serkiem mascarpone, a wierzch polewa korzennymi śliwkami. To połączenie jest tak pyszne, że zakochacie się od pierwszego kęsa.
Weekendowe śniadanie o tej porze roku musi dostarczyć mi odpowiedniej dawki endorfin. Za oknem pochmurne niebo, a wiatr energicznie buja drzewami. Na stole korzenne śliwki, naleśniki, aromatyczna kawa i kakao. Wstęp do dobrego nastroju - pisze Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".
Na blogu znajdziecie wiele innych smakowitych inspiracji. Wypróbujcie koniecznie przepis na placek cebulowy z boczkiem i serem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki z waniliowym mascarpone i duszonymi śliwkami
Składniki na 10-12 naleśników:
- 200 g mąki orkiszowej T550,
- 3 jajka,
- 1 szklanka letniej wody (szklanka o pojemności 250 ml),
- 1/2 szklanki letniego mleka,
- 100 g roztopionego masła.
Waniliowe mascarpone:
- 200 g sera mascarpone,
- 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
- 1 łyżka cukru pudru trzcinowego.
Duszone śliwki:
- 500 g śliwek węgierek bez pestek,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka ciemnego balsamico,
- 1 łyżka mielonych korzeni: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsyp mąkę i wbij jajka w temperaturze pokojowej. Wlej wodę i mleko, wszystko wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera lub trzepaczki.
- Roztopione masło wlewaj do ciasta cienką strużką i mieszaj, aż połączą się z resztą masy. Ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
- Dobrze nagrzej patelnię (u mnie o średnicy 24 cm), ustaw średnią moc grzania i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni patelni. Nie trzeba jej natłuszczać. Zamieszaj ciasto i łyżką wylewaj na patelnię tyle ciasta, aby masa cienko przykryła powierzchnię patelni. Od razu poruszaj patelnią tak, aby ciasto rozeszło się po całej jej powierzchni.
- Po minucie smażenia przewracaj naleśnik za pomocą łopatki na drugą stronę i smaż około 40 sekund. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. Smażąc naleśniki, kładź jeden placek na drugim, a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je talerzem lub folią. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i będą elastyczne.
- Na patelnię wyłóż klarowane masło i rozgrzej je na średnim ogniu. Dodaj połówki śliwek i smaż, mieszając. Śliwki puszczą sok. Wolno je duś, aż sok zacznie odparowywać.
- Dodaj balsamico, miód i korzenie. Duś jeszcze 5 minut i wyłącz płytę.
- Połącz w naczyniu ser z wanilią i cukrem pudrem.
- Każdy naleśnik smaruj waniliowym mascarpone. Zwijaj w rulon lub w kopertę i układaj na talerzach. Polej duszonymi śliwkami i delektuj się.