WAŻNE
TERAZ

Niebywałe. Kompromitacja Lecha Poznań na Gibraltarze

Pierwszy naleśnik nie musi wylądować w koszu. Z tym przepisem zawsze wyjdą idealne

Przygotowanie elastycznych i miękkich naleśników wcale nie jest skomplikowane. Musimy jednak pamiętać o ważnych kilku kwestiach. Kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i jakość użytych składników. Jak przyrządzić idealne naleśniki, by zachwyciły wszystkich domowników? Wypróbujcie przepis Anny, autorki bloga "Kuchennymi drzwiami".

NaleśnikiNaleśniki
Źródło zdjęć: © Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

Anna używa do naleśników mąki orkiszowej, a do ciasta dodaje odrobinę roztopionego masła. Dzięki temu potem nie musi natłuszczać patelni. Gotowe placki nadziewa waniliowym serkiem mascarpone, a wierzch polewa korzennymi śliwkami. To połączenie jest tak pyszne, że zakochacie się od pierwszego kęsa.

Weekendowe śniadanie o tej porze roku musi dostarczyć mi odpowiedniej dawki endorfin. Za oknem pochmurne niebo, a wiatr energicznie buja drzewami. Na stole korzenne śliwki, naleśniki, aromatyczna kawa i kakao. Wstęp do dobrego nastroju - pisze Anna Kamińska, autorka bloga "Kuchennymi drzwiami".

Na blogu znajdziecie wiele innych smakowitych inspiracji. Wypróbujcie koniecznie przepis na placek cebulowy z boczkiem i serem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gnocchi w słodkim wydaniu? Dlaczego nie! To będzie jesienny hit

Naleśniki z waniliowym mascarpone i duszonymi śliwkami

Składniki na 10-12 naleśników:

  • 200 g mąki orkiszowej T550,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka letniej wody (szklanka o pojemności 250 ml),
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • 100 g roztopionego masła.

Waniliowe mascarpone:

  • 200 g sera mascarpone,
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego.

Duszone śliwki:

  • 500 g śliwek węgierek bez pestek,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka ciemnego balsamico,
  • 1 łyżka mielonych korzeni: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp mąkę i wbij jajka w temperaturze pokojowej. Wlej wodę i mleko, wszystko wymieszaj dokładnie przy pomocy miksera lub trzepaczki.
  2. Roztopione masło wlewaj do ciasta cienką strużką i mieszaj, aż połączą się z resztą masy. Ciasto odstaw na 20 minut, aby odpoczęło.
  3. Dobrze nagrzej patelnię (u mnie o średnicy 24 cm), ustaw średnią moc grzania i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni patelni. Nie trzeba jej natłuszczać. Zamieszaj ciasto i łyżką wylewaj na patelnię tyle ciasta, aby masa cienko przykryła powierzchnię patelni. Od razu poruszaj patelnią tak, aby ciasto rozeszło się po całej jej powierzchni.
  4. Po minucie smażenia przewracaj naleśnik za pomocą łopatki na drugą stronę i smaż około 40 sekund. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki. Smażąc naleśniki, kładź jeden placek na drugim, a po usmażeniu wszystkich naleśników przykryj je talerzem lub folią. W ciągu kilku minut naleśniki zmiękną i będą elastyczne.
  5. Na patelnię wyłóż klarowane masło i rozgrzej je na średnim ogniu. Dodaj połówki śliwek i smaż, mieszając. Śliwki puszczą sok. Wolno je duś, aż sok zacznie odparowywać.
  6. Dodaj balsamico, miód i korzenie. Duś jeszcze 5 minut i wyłącz płytę.
  7. Połącz w naczyniu ser z wanilią i cukrem pudrem.
  8. Każdy naleśnik smaruj waniliowym mascarpone. Zwijaj w rulon lub w kopertę i układaj na talerzach. Polej duszonymi śliwkami i delektuj się.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo