Śliwki mają zaskakujące właściwości. Powinny je jeść zwłaszcza kobiety

Czy wiesz, że śliwki skrywają ogromny potencjał prozdrowotny? Na jakie korzyści możemy liczyć? I jak wprowadzić je do codziennego menu? Śpieszę z odpowiedziami!

Śliwki i ich właściwościŚliwki i ich właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marzena Pęcak

Na pewno nie jeden raz w życiu słyszałeś, że należy jeść owoce i warzywa, aby być zdrowym. Tak często padały te słowa, że z czasem zaczęliśmy traktować je jako utarty frazes, nie skupiając się wcale na ważnym przekazie

A to duży błąd, o czym przekonasz się już za moment. Dlatego też znajdź kilka wolnych minut, usiądź wygodnie i zabieraj się do czytania. Ta wiedza na pewno się przyda w codziennym życiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe krążki w cieście francuskim. Zrobisz w 15 minut

Śliwkowe dobrodziejstwo

Dzisiaj chciałabym skupić się na śliwkach. I to z kilku powodów. Po pierwsze, wydaje mi się, że są one często pomijane przy robieniu zakupów. Jakoś chętniej sięgamy po jabłka, banany, czy winogrono. Dlatego też dobrze wiedzieć, że w śliwkach można znaleźć całą masę wartości odżywczych, które wpływają korzystnie na nasz organizm. 

Co więcej, sposobów na wykorzystanie śliwek w kuchni jest bardzo wiele. I nie mówię tu tylko o słodkich wypiekach, czy domowym kompocie, dżemie oraz konfiturze. Śliwki świetnie sprawdzą się również jako farsz do mięsnych dań, jak i ciekawy element zdrowej sałatki. Na ich bazie można też zrobić genialny sos lub wykorzystać je jako składnik aromatycznej marynaty. 

Śliwki są pełne cennych witamin i minerałów
Śliwki są pełne cennych witamin i minerałów © Adobe Stock | Alla

Właściwości śliwek

Skoro już wiesz, jak wykorzystać śliwki w kuchni, czas przejść do sedna sprawy. Jaki potencjał drzemie w tych niepozornych owocach?

Zacznę może od witaminminerałów, jakie można znaleźć w opisywanych owocach. Jak się okazuje, śliwki bogate są w takie witaminy jak: A, C, E oraz K. Nie brakuje w nich także minerałów z żelazem, potasem, wapniem i magnezem na czele. Biorąc pod uwagę powyższe dane, nic dziwnego, że śliwki skutecznie wzmacniają organizm, w tym m.in. układ odpornościowy, czy też kości. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Bo śliwki bogate są również w cenny błonnik. A jak wiadomo, pełni on bardzo ważną rolę, ponieważ wspomaga układ pokarmowy. A skoro o nim już mowa, to warto dodać, że śliwki są skutecznym lekarstwem na problemy z uciążliwymi zaparciami.

Śliwki wspierają m.in. układ pokarmowy oraz odpornościowy
Śliwki wspierają m.in. układ pokarmowy oraz odpornościowy © Adobe Stock | Pyszności

Co ciekawe, z przeprowadzonych badań można wywnioskować, że śliwki mogą mieć też działanie przeciwnowotworowe za sprawą związków fenolowych. Szczególną uwagę zwraca się tu na raka piersi, dlatego też śliwki powinny jeść przede wszystkim kobiety. 

Na koniec warto dodać, że śliwki obniżają również poziom cholesterolucukru we krwi. A co za tym idzie, mają korzystny wpływ na pracę serca. Jak sam więc widzisz, korzyści z jedzenia śliwek jest cała masa. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo