Śliwki mają zaskakujące właściwości. Powinny je jeść zwłaszcza kobiety

Czy wiesz, że śliwki skrywają ogromny potencjał prozdrowotny? Na jakie korzyści możemy liczyć? I jak wprowadzić je do codziennego menu? Śpieszę z odpowiedziami!

Śliwki i ich właściwościŚliwki i ich właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na pewno nie jeden raz w życiu słyszałeś, że należy jeść owoce i warzywa, aby być zdrowym. Tak często padały te słowa, że z czasem zaczęliśmy traktować je jako utarty frazes, nie skupiając się wcale na ważnym przekazie

A to duży błąd, o czym przekonasz się już za moment. Dlatego też znajdź kilka wolnych minut, usiądź wygodnie i zabieraj się do czytania. Ta wiedza na pewno się przyda w codziennym życiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe krążki w cieście francuskim. Zrobisz w 15 minut

Śliwkowe dobrodziejstwo

Dzisiaj chciałabym skupić się na śliwkach. I to z kilku powodów. Po pierwsze, wydaje mi się, że są one często pomijane przy robieniu zakupów. Jakoś chętniej sięgamy po jabłka, banany, czy winogrono. Dlatego też dobrze wiedzieć, że w śliwkach można znaleźć całą masę wartości odżywczych, które wpływają korzystnie na nasz organizm. 

Co więcej, sposobów na wykorzystanie śliwek w kuchni jest bardzo wiele. I nie mówię tu tylko o słodkich wypiekach, czy domowym kompocie, dżemie oraz konfiturze. Śliwki świetnie sprawdzą się również jako farsz do mięsnych dań, jak i ciekawy element zdrowej sałatki. Na ich bazie można też zrobić genialny sos lub wykorzystać je jako składnik aromatycznej marynaty. 

Śliwki są pełne cennych witamin i minerałów
Śliwki są pełne cennych witamin i minerałów © Adobe Stock | Alla

Właściwości śliwek

Skoro już wiesz, jak wykorzystać śliwki w kuchni, czas przejść do sedna sprawy. Jaki potencjał drzemie w tych niepozornych owocach?

Zacznę może od witaminminerałów, jakie można znaleźć w opisywanych owocach. Jak się okazuje, śliwki bogate są w takie witaminy jak: A, C, E oraz K. Nie brakuje w nich także minerałów z żelazem, potasem, wapniem i magnezem na czele. Biorąc pod uwagę powyższe dane, nic dziwnego, że śliwki skutecznie wzmacniają organizm, w tym m.in. układ odpornościowy, czy też kości. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Bo śliwki bogate są również w cenny błonnik. A jak wiadomo, pełni on bardzo ważną rolę, ponieważ wspomaga układ pokarmowy. A skoro o nim już mowa, to warto dodać, że śliwki są skutecznym lekarstwem na problemy z uciążliwymi zaparciami.

Śliwki wspierają m.in. układ pokarmowy oraz odpornościowy
Śliwki wspierają m.in. układ pokarmowy oraz odpornościowy © Adobe Stock | Pyszności

Co ciekawe, z przeprowadzonych badań można wywnioskować, że śliwki mogą mieć też działanie przeciwnowotworowe za sprawą związków fenolowych. Szczególną uwagę zwraca się tu na raka piersi, dlatego też śliwki powinny jeść przede wszystkim kobiety. 

Na koniec warto dodać, że śliwki obniżają również poziom cholesterolucukru we krwi. A co za tym idzie, mają korzystny wpływ na pracę serca. Jak sam więc widzisz, korzyści z jedzenia śliwek jest cała masa. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości