Śliwki mają zaskakujące właściwości. Powinny je jeść zwłaszcza kobiety

Czy wiesz, że śliwki skrywają ogromny potencjał prozdrowotny? Na jakie korzyści możemy liczyć? I jak wprowadzić je do codziennego menu? Śpieszę z odpowiedziami!

Śliwki i ich właściwościŚliwki i ich właściwości
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marzena Pęcak

Na pewno nie jeden raz w życiu słyszałeś, że należy jeść owoce i warzywa, aby być zdrowym. Tak często padały te słowa, że z czasem zaczęliśmy traktować je jako utarty frazes, nie skupiając się wcale na ważnym przekazie

A to duży błąd, o czym przekonasz się już za moment. Dlatego też znajdź kilka wolnych minut, usiądź wygodnie i zabieraj się do czytania. Ta wiedza na pewno się przyda w codziennym życiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe krążki w cieście francuskim. Zrobisz w 15 minut

Śliwkowe dobrodziejstwo

Dzisiaj chciałabym skupić się na śliwkach. I to z kilku powodów. Po pierwsze, wydaje mi się, że są one często pomijane przy robieniu zakupów. Jakoś chętniej sięgamy po jabłka, banany, czy winogrono. Dlatego też dobrze wiedzieć, że w śliwkach można znaleźć całą masę wartości odżywczych, które wpływają korzystnie na nasz organizm. 

Co więcej, sposobów na wykorzystanie śliwek w kuchni jest bardzo wiele. I nie mówię tu tylko o słodkich wypiekach, czy domowym kompocie, dżemie oraz konfiturze. Śliwki świetnie sprawdzą się również jako farsz do mięsnych dań, jak i ciekawy element zdrowej sałatki. Na ich bazie można też zrobić genialny sos lub wykorzystać je jako składnik aromatycznej marynaty. 

Śliwki są pełne cennych witamin i minerałów
Śliwki są pełne cennych witamin i minerałów © Adobe Stock | Alla

Właściwości śliwek

Skoro już wiesz, jak wykorzystać śliwki w kuchni, czas przejść do sedna sprawy. Jaki potencjał drzemie w tych niepozornych owocach?

Zacznę może od witaminminerałów, jakie można znaleźć w opisywanych owocach. Jak się okazuje, śliwki bogate są w takie witaminy jak: A, C, E oraz K. Nie brakuje w nich także minerałów z żelazem, potasem, wapniem i magnezem na czele. Biorąc pod uwagę powyższe dane, nic dziwnego, że śliwki skutecznie wzmacniają organizm, w tym m.in. układ odpornościowy, czy też kości. 

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Bo śliwki bogate są również w cenny błonnik. A jak wiadomo, pełni on bardzo ważną rolę, ponieważ wspomaga układ pokarmowy. A skoro o nim już mowa, to warto dodać, że śliwki są skutecznym lekarstwem na problemy z uciążliwymi zaparciami.

Śliwki wspierają m.in. układ pokarmowy oraz odpornościowy
Śliwki wspierają m.in. układ pokarmowy oraz odpornościowy © Adobe Stock | Pyszności

Co ciekawe, z przeprowadzonych badań można wywnioskować, że śliwki mogą mieć też działanie przeciwnowotworowe za sprawą związków fenolowych. Szczególną uwagę zwraca się tu na raka piersi, dlatego też śliwki powinny jeść przede wszystkim kobiety. 

Na koniec warto dodać, że śliwki obniżają również poziom cholesterolucukru we krwi. A co za tym idzie, mają korzystny wpływ na pracę serca. Jak sam więc widzisz, korzyści z jedzenia śliwek jest cała masa. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟