Ludzie omijają w sklepie, a to błąd. Ma całą tabelę zdrowych pierwiastków i działa odmładzająco

Ten owoc nie cieszy się dużą popularnością. Co więcej, niewiele osób wie, jak dużo wartości odżywczych w nim drzemie. Czas najwyższy to zmienić.

KiwanoKiwano
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker
Marzena Pęcak

Kiedy wybieramy się do sklepu po owoce, do naszych koszyków zazwyczaj trafiają dobrze znane banany, jabłka, maliny czy pomarańcze. Wiele z produktów omijamy szerokim łukiem, nawet nie zastanawiając się przez sekundę nad potencjalnym zakupem. A to duży błąd. 

Dlaczego? Bo nie dość, że pomijane owoce świetnie smakują, wprowadzają do każdej kuchni powiew świeżości, to jeszcze mogą przysłużyć się naszemu zdrowiu. W jaki sposób? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z ziemniakami w nowym wydaniu. To najlepszy obiad prosto z piekarnika

Warto otworzyć się na nieznane

Choć mam ogromny sentyment do tradycji, uważam, że jednocześnie nie powinniśmy zamykać się na nowe. Nie inaczej jest w kuchni, gdzie obok przepisów prosto z zeszytów naszych babć, możemy spokojnie od czasu do czasu przygotować coś zupełnie innego. 

Dziś jedzenie krewetek czy sushi to dla mnie codzienność. Ale jeszcze kilka lat temu nie miałam z nimi w ogóle styczności. I uważam, że był to bardzo duży błąd, bo uwielbiam owoce morza, a sushi to już w ogóle mogłabym jeść dzień i noc. 

Dlatego też nauczyłam się, że nie ma co skreślać konkretnego dania lub produktu na samym starcie. Zasadę tę staram się wpajać również moim bliskim. Kiedy więc jesteśmy na zakupach, często wracamy do domu z czymś totalnie nam nieznanym. Świetnym przykładem może być tu bohater dzisiejszego artykułu. Choć żyję na tym świecie już ponad 30 lat, to dopiero niedawno odkryłam potencjał pysznego owocu

Kiwano skrywa w środku smaczną pulpę
Kiwano skrywa w środku smaczną pulpę © Adobe Stock | andrii kobryn

Dlaczego akurat kiwano?

Moim najnowszym odkryciem jeśli chodzi o owoce, jest kiwano — znane również pod nazwą ogórek kolczasty. W pierwszej chwili zarówno nazwa, jak i wygląd opisywanego owocu niewiele mi mówiły. Sam termin "kiwano", od razu skojarzył mi się z kiwi. Zaś charakterystyczny wygląd, gdzie pierwsze co rzucało się w oczy to wystające kolce, przywołał w mojej głowie obraz ryby fugu.

Niewiedza nie zraziła mnie jednak do zakupu. Po powrocie do domu i pierwszych testach egzotycznego owocu postanowiłam dowiedzieć się czegoś więcej na jego temat. I nie żałuję, bo jak się okazuje, w kiwano drzemie ogromny potencjał

W tym niepozornym owocu można znaleźć m.in. wiele ważnych dla naszego zdrowia witamin: A, witaminy z grupy B, C oraz K. To oczywiście nie koniec dobrych wiadomości, bo kiwano to także cenne źródło minerałów takich jak: potas, żelazo, wapń, cynk oraz fosfor. 

Kiwano dostarcza naszemu organizmowi również sporą dawkę błonnika, który odgrywa bardzo ważną rolę w układzie pokarmowym. Bohaterowi dzisiejszego artykułu przypisuje się również właściwości odmładzające. Ponadto ma niewiele kalorii i jednocześnie wpływa pozytywnie na przemianę materii, dlatego można jeść go bez wyrzutów sumienia. 

Pomysłów na wykorzystanie egzotycznego owocu jest wiele
Pomysłów na wykorzystanie egzotycznego owocu jest wiele © Adobe Stock | tashka2000

Zanim się pożegnamy, muszę dodać, że pomysłów na wykorzystanie kiwano w kuchni również nie brakuje. Oczywiście możesz jeść go jak typowy owoc i potraktować jako przekąskę. Możesz też dodać go do owocowej sałatki, koktajli domowej roboty czy deserów na czele z lodami. Inspiracji na pewno ci nie zabraknie!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇