Śliwki owinęłam polędwiczką i szynką. Goście zaniemówili z wrażenia
09.10.2023 09:54, aktual.: 09.10.2023 14:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Polędwiczki faszerowane śliwkami to mój ulubiony przepis na pyszny obiad. Sprawdzą się również na specjalne okazje i zaskoczą twoich gości wyjątkowym smakiem.
Mimo że połączenie mięsa z owocami jest doskonale wszystkim znane, to jednak najbardziej w tym duecie kojarzą się suszone owoce. W moim przepisie stawiam jednak na świeże śliwki, które podduszam wcześniej na patelni. Ich słodycz świetnie komponuje się z polędwiczką wieprzową. Całość owijam dodatkowo w plastry słonej szynki serrano, która nadaje chrupkości całemu daniu. Wśród przypraw znalazł się cynamon - nie bój się tego dodatku również do dań wytrawnych, bo świetnie wydobywa dodatkowe nuty smakowe. Te polędwiczki to mój sprawdzony patent na obiad, którym chcę zaskoczyć swoich gości. Są proste w przygotowaniu i bardzo efektowne. Za każdym razem dostaję mnóstwo próśb o podanie przepisu. Dziś podzielę się nim z tobą.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- ¼ szklanki miodu,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- 3-4 śliwki,
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- 3 łyżki ziół prowansalskich,
- 6-8 plasterków szynki serrano.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Śliwki przekrajam na pół i wyjmuję ze środka pestki. Podsmażam na patelni z rozgrzanym masłem. Gdy się zarumienią, wlewam miód, dodaję gałązkę świeżego rozmarynu oraz posypuję całość cynamonem. Podsmażam, aby śliwki się skarmelizowały.
Krok 2. Polędwiczkę kroję w mniejsze kawałki, nacinam i rozbijam. Doprawiam solą oraz pieprzem i układam na środku podsmażoną śliwkę. Zawijam w roladkę i obtaczam w ziołach prowansalskich.
Krok 3. Roladkę ze śliwką zawijam w plasterek szynki serrano. Przekładam do żaroodpornego naczynia i polewam olejem lub oliwą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez około 20 minut.
Krok 4. Gotowe danie przekładam na talerz. Serwuję z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!