Śliwki owinęłam polędwiczką i szynką. Goście zaniemówili z wrażenia
Polędwiczki faszerowane śliwkami to mój ulubiony przepis na pyszny obiad. Sprawdzą się również na specjalne okazje i zaskoczą twoich gości wyjątkowym smakiem.
09.10.2023 | aktual.: 09.10.2023 14:18
Mimo że połączenie mięsa z owocami jest doskonale wszystkim znane, to jednak najbardziej w tym duecie kojarzą się suszone owoce. W moim przepisie stawiam jednak na świeże śliwki, które podduszam wcześniej na patelni. Ich słodycz świetnie komponuje się z polędwiczką wieprzową. Całość owijam dodatkowo w plastry słonej szynki serrano, która nadaje chrupkości całemu daniu. Wśród przypraw znalazł się cynamon - nie bój się tego dodatku również do dań wytrawnych, bo świetnie wydobywa dodatkowe nuty smakowe. Te polędwiczki to mój sprawdzony patent na obiad, którym chcę zaskoczyć swoich gości. Są proste w przygotowaniu i bardzo efektowne. Za każdym razem dostaję mnóstwo próśb o podanie przepisu. Dziś podzielę się nim z tobą.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
- ¼ szklanki miodu,
- 2 gałązki świeżego rozmarynu,
- 3-4 śliwki,
- 1 polędwiczka wieprzowa,
- 3 łyżki ziół prowansalskich,
- 6-8 plasterków szynki serrano.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Śliwki przekrajam na pół i wyjmuję ze środka pestki. Podsmażam na patelni z rozgrzanym masłem. Gdy się zarumienią, wlewam miód, dodaję gałązkę świeżego rozmarynu oraz posypuję całość cynamonem. Podsmażam, aby śliwki się skarmelizowały.
Krok 2. Polędwiczkę kroję w mniejsze kawałki, nacinam i rozbijam. Doprawiam solą oraz pieprzem i układam na środku podsmażoną śliwkę. Zawijam w roladkę i obtaczam w ziołach prowansalskich.
Krok 3. Roladkę ze śliwką zawijam w plasterek szynki serrano. Przekładam do żaroodpornego naczynia i polewam olejem lub oliwą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez około 20 minut.
Krok 4. Gotowe danie przekładam na talerz. Serwuję z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!