WideoŚliwki owinęłam polędwiczką i szynką. Goście zaniemówili z wrażenia

Śliwki owinęłam polędwiczką i szynką. Goście zaniemówili z wrażenia

Polędwiczki ze śliwkami
Polędwiczki ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
09.10.2023 09:54, aktualizacja: 09.10.2023 14:18

Polędwiczki faszerowane śliwkami to mój ulubiony przepis na pyszny obiad. Sprawdzą się również na specjalne okazje i zaskoczą twoich gości wyjątkowym smakiem.

Mimo że połączenie mięsa z owocami jest doskonale wszystkim znane, to jednak najbardziej w tym duecie kojarzą się suszone owoce. W moim przepisie stawiam jednak na świeże śliwki, które podduszam wcześniej na patelni. Ich słodycz świetnie komponuje się z polędwiczką wieprzową. Całość owijam dodatkowo w plastry słonej szynki serrano, która nadaje chrupkości całemu daniu. Wśród przypraw znalazł się cynamon - nie bój się tego dodatku również do dań wytrawnych, bo świetnie wydobywa dodatkowe nuty smakowe. Te polędwiczki to mój sprawdzony patent na obiad, którym chcę zaskoczyć swoich gości. Są proste w przygotowaniu i bardzo efektowne. Za każdym razem dostaję mnóstwo próśb o podanie przepisu. Dziś podzielę się nim z tobą.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ¼ szklanki miodu,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 3-4 śliwki,
  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 3 łyżki ziół prowansalskich,
  • 6-8 plasterków szynki serrano.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Śliwki przekrajam na pół i wyjmuję ze środka pestki. Podsmażam na patelni z rozgrzanym masłem. Gdy się zarumienią, wlewam miód, dodaję gałązkę świeżego rozmarynu oraz posypuję całość cynamonem. Podsmażam, aby śliwki się skarmelizowały.

Karmelizowane śliwki
Karmelizowane śliwki© Licencjodawca

Krok 2. Polędwiczkę kroję w mniejsze kawałki, nacinam i rozbijam. Doprawiam solą oraz pieprzem i układam na środku podsmażoną śliwkę. Zawijam w roladkę i obtaczam w ziołach prowansalskich.

Polędwiczka w ziołach
Polędwiczka w ziołach© Licencjodawca

Krok 3. Roladkę ze śliwką zawijam w plasterek szynki serrano. Przekładam do żaroodpornego naczynia i polewam olejem lub oliwą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez około 20 minut.

Polędwiczka ze śliwkami
Polędwiczka ze śliwkami© Licencjodawca

Krok 4. Gotowe danie przekładam na talerz. Serwuję z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także