Śliwki owinęłam polędwiczką i szynką. Goście zaniemówili z wrażenia

Polędwiczki faszerowane śliwkami to mój ulubiony przepis na pyszny obiad. Sprawdzą się również na specjalne okazje i zaskoczą twoich gości wyjątkowym smakiem.

Polędwiczki ze śliwkamiPolędwiczki ze śliwkami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Mimo że połączenie mięsa z owocami jest doskonale wszystkim znane, to jednak najbardziej w tym duecie kojarzą się suszone owoce. W moim przepisie stawiam jednak na świeże śliwki, które podduszam wcześniej na patelni. Ich słodycz świetnie komponuje się z polędwiczką wieprzową. Całość owijam dodatkowo w plastry słonej szynki serrano, która nadaje chrupkości całemu daniu. Wśród przypraw znalazł się cynamon - nie bój się tego dodatku również do dań wytrawnych, bo świetnie wydobywa dodatkowe nuty smakowe. Te polędwiczki to mój sprawdzony patent na obiad, którym chcę zaskoczyć swoich gości. Są proste w przygotowaniu i bardzo efektowne. Za każdym razem dostaję mnóstwo próśb o podanie przepisu. Dziś podzielę się nim z tobą.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polędwiczki wieprzowe ze śliwką i szynką. Goście będą zachwyceni

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ¼ szklanki miodu,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 3-4 śliwki,
  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 3 łyżki ziół prowansalskich,
  • 6-8 plasterków szynki serrano.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Śliwki przekrajam na pół i wyjmuję ze środka pestki. Podsmażam na patelni z rozgrzanym masłem. Gdy się zarumienią, wlewam miód, dodaję gałązkę świeżego rozmarynu oraz posypuję całość cynamonem. Podsmażam, aby śliwki się skarmelizowały.

Karmelizowane śliwki- Pyszności
Karmelizowane śliwki © Licencjodawca

Krok 2. Polędwiczkę kroję w mniejsze kawałki, nacinam i rozbijam. Doprawiam solą oraz pieprzem i układam na środku podsmażoną śliwkę. Zawijam w roladkę i obtaczam w ziołach prowansalskich.

Polędwiczka w ziołach- Pyszności
Polędwiczka w ziołach © Licencjodawca

Krok 3. Roladkę ze śliwką zawijam w plasterek szynki serrano. Przekładam do żaroodpornego naczynia i polewam olejem lub oliwą. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza i piekę przez około 20 minut.

Polędwiczka ze śliwkami- Pyszności
Polędwiczka ze śliwkami © Licencjodawca

Krok 4. Gotowe danie przekładam na talerz. Serwuję z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego!

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie