Wstaw jajka do piekarnika i zostaw na 13 minut. Będziesz zachwycony

Jajka to ważny element zdrowej diety. Są źródłem białka, witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tradycyjnie jajka gotuje się w wodzie, ale można je również piec w piekarniku. Ten sposób przygotowania jest prosty i szybki, a jajka wychodzą pyszne i zdrowe.

Jajka na twardo z piekarnikaJajka na twardo z piekarnika
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Marcin Michałowski

Jajka to kluczowy element wielu diet. Zazwyczaj gotujemy je w wodzie, ale istnieje niezwykły sposób, aby wyczarować z nich pyszne danie, które zachwyci wasze podniebienie i ułatwi życie w kuchni. Wystarczy włożyć je do piekarnika i dać się zaskoczyć. Odkryjcie, jak ten wyjątkowy trik może odmienić wasze podejście do gotowania jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Otul schab ciastem francuskim ze smacznym dodatkiem. Efekt zachwyci każdego

Jajka gotowane w piekarniku - jak to zrobić?

Potrzebujecie jedynie jajek i dostępu do piekarnika. Oto kroki do przygotowania wyjątkowych jajek w piekarniku:

  1. Przygotujcie jajka na ruszcie piekarnika. Umieśćcie je pomiędzy metalowymi elementami rusztu.
  2. Włączcie piekarnik i ustawcie go na 180 stopni Celsjusza.
  3. Włóżcie jajka do piekarnika i pozostawcie je tam na 13 minut.

Po wyjęciu jajka będą wyglądać jak ugotowane na twardo, ale ich smak będzie zupełnie inny.

Dlaczego wart jeść jajka?

Jajka są niezastąpionym składnikiem wielu dań. Możemy je przygotować na wiele sposobów, od jajek na miękko po jajka na twardo, a także jako jajka w koszulce czy sadzone. Niezależnie od sposobu przyrządzenia, jajka dostarczają nam cennych składników odżywczych, w tym witamin A, D, B12kwasów omega-3.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki