Wstaw jajka do piekarnika i zostaw na 13 minut. Będziesz zachwycony

Jajka to ważny element zdrowej diety. Są źródłem białka, witamin i minerałów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tradycyjnie jajka gotuje się w wodzie, ale można je również piec w piekarniku. Ten sposób przygotowania jest prosty i szybki, a jajka wychodzą pyszne i zdrowe.

Wstaw jajka do piekarnika i zostaw na 13 minut. Będziesz zachwyconyJajka na twardo z piekarnika
Źródło zdjęć: © Pyszności.pl
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Jajka to kluczowy element wielu diet. Zazwyczaj gotujemy je w wodzie, ale istnieje niezwykły sposób, aby wyczarować z nich pyszne danie, które zachwyci wasze podniebienie i ułatwi życie w kuchni. Wystarczy włożyć je do piekarnika i dać się zaskoczyć. Odkryjcie, jak ten wyjątkowy trik może odmienić wasze podejście do gotowania jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Jajka gotowane w piekarniku - jak to zrobić?

Potrzebujecie jedynie jajek i dostępu do piekarnika. Oto kroki do przygotowania wyjątkowych jajek w piekarniku:

  1. Przygotujcie jajka na ruszcie piekarnika. Umieśćcie je pomiędzy metalowymi elementami rusztu.
  2. Włączcie piekarnik i ustawcie go na 180 stopni Celsjusza.
  3. Włóżcie jajka do piekarnika i pozostawcie je tam na 13 minut.

Po wyjęciu jajka będą wyglądać jak ugotowane na twardo, ale ich smak będzie zupełnie inny.

Dlaczego wart jeść jajka?

Jajka są niezastąpionym składnikiem wielu dań. Możemy je przygotować na wiele sposobów, od jajek na miękko po jajka na twardo, a także jako jajka w koszulce czy sadzone. Niezależnie od sposobu przyrządzenia, jajka dostarczają nam cennych składników odżywczych, w tym witamin A, D, B12kwasów omega-3.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka