Wybitna jajecznica po królewsku na bogato. Smak zawdzięcza diabelsko pysznemu dodatkowi

Każdego poranka warto zrobić coś dobrego na śniadanie. Jajecznica to niezawodne danie. Każdy ma na nią swój ulubiony sposób. Dziś przygotujemy jajka z dodatkiem wielu składników. Jajecznica po królewsku, jak sama nazwa wskazuje, charakteryzuje się bogactwem produktów. Znajdziemy w niej kiełbaskę chorizo, pieczarki, kukurydzę, pomidory i szczypiorek. Zaczynajmy.

Obrazek
Paulina

W twojej kuchni nie będzie dzisiaj nudy. Uszykuj wszystkie wymienione składniki i przejdź do działania. Ta jajecznica zaskoczy wszystkich Twoich domowników. Dodatek kiełbasy chorizo sprawia, że nabiera ona pikantnego charakteru.

Jajecznica po królewsku

Obrazek

Składniki:

             
  • 5 dużych jaj typu 0
  • kilka plasterków kiełbasy chorizo
  • 6 małych pieczarek
  • 1 cebula
  • pół papryczki chili
  • czubata łyżka kukurydzy z puszki
  • 1 mały pomidor lub łyżka pomidorów z puszki
  • łyżka sosu pomidorowego lub przecieru
  • sól
  • 2 duże łyżki masła
  • szczypiorek
Obrazek
Wybijanie jajek do miski - Pyszności; Foto: Canva.com

Sposób przygotowania jajecznicy:

Przygotuj wszystkie składniki. Na suchej patelni umieść pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo. Obsmaż z każdej strony. W momencie smażenia kiełbaski, poszatkuj cebulę. Następnie rozpuść masło na patelni i dodaj cebulę. Poczekaj, aż warzywo się zarumieni. W tym czasie przygotuj pieczarki. Umyj je i następnie obierz oraz pokrój w plastry. Dodaj tak pokrojone warzywa do kiełbasy i cebuli. Podczas smażenia pieczarek, wykrój z papryczki pestki i pokrój ją na małe kawałki. Wrzuć ją na patelnie. Na koniec na patelni umieść kukurydzę, passatę pomidorową i sezonowe pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko podsmaż przez kilka minut.

Weź się za przygotowanie jajek, czyli najważniejszego składnika tego dania. Przygotuj miskę, w której umieścisz rozbite jajka. Dzięki temu będzie można sprawdzić, czy są świeże. Jeśli masz możliwość, wybieraj jajka ekologiczne lub typu 0, czyli z wolnego wybiegu. Takie jajka będą miały na pewno dobrą jakość. Dzięki temu jajecznica będzie znacznie smaczniejsza. Roztrzep jajka widelcem. Zmniejsz ogień na patelni i dodaj główny składnik. Dokładnie mieszaj, tak by jajka stopniowo się ścinały. Przypraw jajecznice do smaku solą i pieprzem oraz resztą przypraw. Przed podaniem posyp danie szczypiorkiem.

Jeśli masz ochotę na wyjątkowe śniadanie, takie, które nie tylko zachwyci twoje kubki smakowe, ale i oko – to zobacz na naszym kanale YouTube krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło