Niewiarygodne z czego kotlety robi siostra Anastazja. Polacy kochają to warzywo

Jeśli macie dosyć mięsnych potraw, to polecamy wykonać kotlety z kapusty. Danie oprócz kapusty włoskiej skrywa w sobie m.in. żółty ser, marchewkę i natkę pietruszki. Przepisem podzieliła się niezastąpiona siostra Anastazja. 

ObrazekWyborne kotlety z kapusty według siostry Anastazji - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Siostra Anastazja przedstawia bezmięsne kotlety

Obrazek
Kapusta włoska - Pyszności

Obecnie coraz więcej osób zaczyna ograniczać mięso. Wiąże się to niekiedy z kwestiami zdrowotnymi, etycznymi, czy kryzysem klimatycznym. W związku z tym często poszukujemy sprawdzonych, bezmięsnych przepisów. Takich, które będą smaczne i zdrowe. Na pomoc przychodzi siostra Anastazja ze swoim rewelacyjnym przepisem na kotlety z kapusty.

Kotlety z kapusty zachwycą cię smakiem. To wspaniała alternatywa dla popularnych mielonych. Jeśli masz ochotę spróbować tego wyjątkowego dania - poniżej podajemy na nie przepis.

Przepis na kotlety z kapusty

Obrazek
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety z kapusty to wspaniały pomysł na bezmięsny obiad. Nie tylko są smaczne, ale również zdrowe. Poza tym są one wyjątkowo lekkie, idealne na gorące letnie dni.

Składniki:

1 średnia główka kapusty włoskiej

15 - 20 dag sera żółtego

3 łyżki natki pietruszki

1 cebula

2 łyżki oleju

2 marchewki

4 jaja

10 - 15 dag bułki tartej

5 - 6 łyżek mąki krupczatki

tłuszcz do smażenia

sól i pieprz

Sposób wykonania kotletów z kapusty:

Kapustę drobno poszatkuj i ugotuj. Na końcu odciśnij z niej nadmiar wody i wrzuć do miski.  Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Odstaw ją na bok. Natkę pietruszki umyj i posiekaj na drobne kawałeczki.

W kolejnym kroku ugotuj dwie marchewki. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Do kapusty dodaj cebulę, bułkę tartą, marchewkę, ser żółty, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodaj przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Następnie formuj z masy niewielkie kotlety i obtaczaj je w mące krupczatce. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Gotowe kotlety powinny odznaczać się pięknym złotym kolorem. Danie podawaj z dodatkiem gotowanych warzyw. Poza tym, kotlety równie dobrze smakują w towarzystwie sosu grzybowego, czy czosnkowego.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować duszoną młodą kapustę z pomidorami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze