Niewiarygodne z czego kotlety robi siostra Anastazja. Polacy kochają to warzywo

Jeśli macie dosyć mięsnych potraw, to polecamy wykonać kotlety z kapusty. Danie oprócz kapusty włoskiej skrywa w sobie m.in. żółty ser, marchewkę i natkę pietruszki. Przepisem podzieliła się niezastąpiona siostra Anastazja. 

ObrazekWyborne kotlety z kapusty według siostry Anastazji - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Siostra Anastazja przedstawia bezmięsne kotlety

Obrazek
Kapusta włoska - Pyszności

Obecnie coraz więcej osób zaczyna ograniczać mięso. Wiąże się to niekiedy z kwestiami zdrowotnymi, etycznymi, czy kryzysem klimatycznym. W związku z tym często poszukujemy sprawdzonych, bezmięsnych przepisów. Takich, które będą smaczne i zdrowe. Na pomoc przychodzi siostra Anastazja ze swoim rewelacyjnym przepisem na kotlety z kapusty.

Kotlety z kapusty zachwycą cię smakiem. To wspaniała alternatywa dla popularnych mielonych. Jeśli masz ochotę spróbować tego wyjątkowego dania - poniżej podajemy na nie przepis.

Przepis na kotlety z kapusty

Obrazek
Kotlety - Pyszności; Foto: Canva.com

Kotlety z kapusty to wspaniały pomysł na bezmięsny obiad. Nie tylko są smaczne, ale również zdrowe. Poza tym są one wyjątkowo lekkie, idealne na gorące letnie dni.

Składniki:

1 średnia główka kapusty włoskiej

15 - 20 dag sera żółtego

3 łyżki natki pietruszki

1 cebula

2 łyżki oleju

2 marchewki

4 jaja

10 - 15 dag bułki tartej

5 - 6 łyżek mąki krupczatki

tłuszcz do smażenia

sól i pieprz

Sposób wykonania kotletów z kapusty:

Kapustę drobno poszatkuj i ugotuj. Na końcu odciśnij z niej nadmiar wody i wrzuć do miski.  Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Odstaw ją na bok. Natkę pietruszki umyj i posiekaj na drobne kawałeczki.

W kolejnym kroku ugotuj dwie marchewki. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Do kapusty dodaj cebulę, bułkę tartą, marchewkę, ser żółty, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodaj przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.

Następnie formuj z masy niewielkie kotlety i obtaczaj je w mące krupczatce. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Gotowe kotlety powinny odznaczać się pięknym złotym kolorem. Danie podawaj z dodatkiem gotowanych warzyw. Poza tym, kotlety równie dobrze smakują w towarzystwie sosu grzybowego, czy czosnkowego.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować duszoną młodą kapustę z pomidorami krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Biorę arkusz i zawijam na części. Przekąska lepsza niż nudne kanapki
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Do rosołu dorzucam trochę trawy. Azjaci zaklaskaliby z uznaniem
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Większość nie wie, co oznacza taki wygląd kiszonej kapusty. Porcja zdrowia ląduje w koszu
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Takie zapiekanki sprzedawali 30 lat temu w budkach. Kluczowy jest trik z pieczarkami
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Zamiast wyrzucać, wrzuć do rosołu. Wzmocni smak nawet mdłego wywaru
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał