Niewiarygodne z czego kotlety robi siostra Anastazja. Polacy kochają to warzywo
03.08.2022 12:57, aktual.: 19.10.2023 17:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jeśli macie dosyć mięsnych potraw, to polecamy wykonać kotlety z kapusty. Danie oprócz kapusty włoskiej skrywa w sobie m.in. żółty ser, marchewkę i natkę pietruszki. Przepisem podzieliła się niezastąpiona siostra Anastazja.
Siostra Anastazja przedstawia bezmięsne kotlety
Obecnie coraz więcej osób zaczyna ograniczać mięso. Wiąże się to niekiedy z kwestiami zdrowotnymi, etycznymi, czy kryzysem klimatycznym. W związku z tym często poszukujemy sprawdzonych, bezmięsnych przepisów. Takich, które będą smaczne i zdrowe. Na pomoc przychodzi siostra Anastazja ze swoim rewelacyjnym przepisem na kotlety z kapusty.
Kotlety z kapusty zachwycą cię smakiem. To wspaniała alternatywa dla popularnych mielonych. Jeśli masz ochotę spróbować tego wyjątkowego dania - poniżej podajemy na nie przepis.
Przepis na kotlety z kapusty
Kotlety z kapusty to wspaniały pomysł na bezmięsny obiad. Nie tylko są smaczne, ale również zdrowe. Poza tym są one wyjątkowo lekkie, idealne na gorące letnie dni.
Składniki:
1 średnia główka kapusty włoskiej
15 - 20 dag sera żółtego
3 łyżki natki pietruszki
1 cebula
2 łyżki oleju
2 marchewki
4 jaja
10 - 15 dag bułki tartej
5 - 6 łyżek mąki krupczatki
tłuszcz do smażenia
sól i pieprz
Sposób wykonania kotletów z kapusty:
Kapustę drobno poszatkuj i ugotuj. Na końcu odciśnij z niej nadmiar wody i wrzuć do miski. Następnie pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Odstaw ją na bok. Natkę pietruszki umyj i posiekaj na drobne kawałeczki.
W kolejnym kroku ugotuj dwie marchewki. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.Do kapusty dodaj cebulę, bułkę tartą, marchewkę, ser żółty, jajka i posiekaną natkę pietruszki. Na końcu dodaj przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
Następnie formuj z masy niewielkie kotlety i obtaczaj je w mące krupczatce. Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Gotowe kotlety powinny odznaczać się pięknym złotym kolorem. Danie podawaj z dodatkiem gotowanych warzyw. Poza tym, kotlety równie dobrze smakują w towarzystwie sosu grzybowego, czy czosnkowego.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować duszoną młodą kapustę z pomidorami krok po kroku.