Dodaj do masy na sernik. Nie pęknie i będzie kremowy

Sernik to jeden z najpopularniejszych polskich deserów. Jednak jego przygotowanie nie zawsze jest łatwe i przyjemne. Często okazuje się, że ciasto pęka lub opada. Na szczęście jest sposób, aby uniknąć tych nieprzyjemności. Wystarczy dodać do masy serowej jeden składnik.

Kremowy sernik z budyniemKremowy sernik z budyniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Sernik to jedno z tych ciast, które zdają się wywoływać dreszcze na plecach początkujących cukierników. Pękający wierzch, za gęsta lub zbyt rzadka masa serowa - lista potencjalnych wpadek wydaje się nie mieć końca. Jednak mamy dla ciebie świetne wieści. Istnieje sprawdzony trik, który sprawi, że twój sernik zawsze wyjdzie kremowy i pyszny, a przy okazji nie obciąży twojego portfela. Czym jest ten magiczny składnik? To budyń!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jesienią na naszych stołach nie może zabraknąć domowej szarlotki. Z tym przepisem uda się za każdym razem!

Sernik z budyniem - przepis

Składniki na ciasto:

  • 200 g zimnego masła,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 50 g śmietany 18 proc.,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki krupczatki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu półtłustego, trzykrotnie mielonego,
  • 200 g cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Zacznij od przesiania mąki pszennej, mąki krupczatki i proszku do pieczenia przez sito. Następnie dodaj pokrojone na kawałki zimne masło i wyrabiaj składniki, aż uzyskasz konsystencję kruszonki.
  2. Teraz pora na dodanie cukru, śmietany i żółtek. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż otrzymasz gładką masę. Następnie owiń ją w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 2 godziny.
  3. Po upływie tego czasu zetrzyj ciasto na tarce o większych oczkach i ułóż je na dnie formy, tworząc spód sernika. Wstaw formę do piekarnika i podpiecz spód przez 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, korzystając z termoobiegu. Następnie pozostaw do ostygnięcia. Teraz rozpocznij pracę nad masą serową.
  4. Ubij białka na sztywną pianę, dodając odrobinę soli. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodaj miękkie masło. Po dokładnym wymieszaniu wsyp proszek budyniowy i stopniowo dorzucaj zmielony twaróg, łyżka po łyżce.
  5. Na koniec połącz obie masy - pianę z białek i masę serową. Delikatnie przelej ją na upieczony spód i wyrównaj jej wierzch.
  6. Czas pieczenia sernika wynosi 50-60 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza, z funkcją termoobiegu. Po upieczeniu pozwól mu stopniowo ostygnąć, uchylając nieco drzwiczki piekarnika.

To wszystko! Twój sernik z budyniem jest gotowy do podania. Możesz udekorować wierzch lukrem lub polewą czekoladową, ale ciasto samo w sobie jest już słodkie. Spróbuj go z sezonowymi owocami i ciesz się smakiem udanego sernika.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem