Banalna i szybka kremówka. Wszystkie ciotki będą chciały poznać ten turbo sposób

W niecałe 30 minut przygotujesz idealnie pyszne ciasto, którym zachwycisz wszystkich domowników. Ta kremówka na herbatnikach doskonale sprawdza się na rodzinnych imprezach i nie tylko. Musisz jednak wiedzieć, że ten smakołyk ma pewien efekt uboczny: mocno nadwyręża kondycję silnej woli. Raz spróbujesz i nie spoczniesz, aż cały nie zniknie z talerza!

ObrazekPyszności

Sezon wiosenno-letni sprzyja przygotowywaniuciast bez pieczenia. Ciepłe dni nie zachęcają przecież do włączania piekarnika, a przygotowane na zimno słodkości cieszą się teraz największym zainteresowaniem. Domowa kremówka na herbatnikach to właśnie przykład ciasta, które "dojrzewa" w lodówce zamiast w piekarniku. I, co dosyć ważne, jest absolutnie pyszne.

Obrazek
Kremówka bez pieczenia - Pyszności; foto: Canva

Jego przygotowanie jest nie tylko bardzo łatwe, ale i szybkie (nie licząc czasu, które kremówka musi spędzić w lodówce, cała praca zajmie ci nie więcej niż 30 minut). Nie musisz się również obawiać o nieprzewidziane koszty. Wszystkie składniki są bardzo tanie, a w ich poszukiwaniu nie będziesz musiał zjeździć połowy miasta. To bardzo proste — wybierasz się do najbliższego marketu i dostajesz tam wszystko, co potrzebne.

Przepis zakłada przygotowanie samego ciasta, a ponieważ sezon na truskawki trwa w najlepsze, proponujemy ci dołączyć garść tych owoców do receptury. A może borówki? Maliny? Jeżyny? Wybór należy do ciebie, ale nie zapomnij dać nam znać, na jaki dodatek w tym konkretnym przypadku postawiłeś!

Kremówka na herbatnikach bez pieczenia

Składniki:

           
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • łyżka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g masła
  • duże opakowanie herbatników
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Obrazek
      
  1. Połowę mleka podgrzej wraz z cukrem na małym ogniu. Pozostałą część zmiksuj z żółtkami, mąką, budyniem w proszku i cukrem waniliowym lub esencją.
  2. Gotujące się mleko połącz teraz ze zmiksowanymi składnikami. Całość doprowadź do wrzenia i — ciągle mieszając — gotuj przez około 2 minuty. Po tym czasie wystudź przygotowaną masę.
  3. Masło utrzyj i stopniowo łącz z budyniowo-waniliowym kremem.
  4. W formie ułóż spód z herbatników. Wylej na niego masę i na wierzchu ułóż drugą warstwę z herbatników. Ciasto wstaw do lodówki. Po godzinie wyjmij je, posyp cukrem pudrem i rozkoszuj się pyszną kremówką!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej