PrzepisBanalna i szybka kremówka. Wszystkie ciotki będą chciały poznać ten turbo sposób

Banalna i szybka kremówka. Wszystkie ciotki będą chciały poznać ten turbo sposób

W niecałe 30 minut przygotujesz idealnie pyszne ciasto, którym zachwycisz wszystkich domowników. Ta kremówka na herbatnikach doskonale sprawdza się na rodzinnych imprezach i nie tylko. Musisz jednak wiedzieć, że ten smakołyk ma pewien efekt uboczny: mocno nadwyręża kondycję silnej woli. Raz spróbujesz i nie spoczniesz, aż cały nie zniknie z talerza!

Pyszności
Pyszności

26.05.2023 | aktual.: 13.10.2023 11:56

Sezon wiosenno-letni sprzyja przygotowywaniuciast bez pieczenia. Ciepłe dni nie zachęcają przecież do włączania piekarnika, a przygotowane na zimno słodkości cieszą się teraz największym zainteresowaniem. Domowa kremówka na herbatnikach to właśnie przykład ciasta, które "dojrzewa" w lodówce zamiast w piekarniku. I, co dosyć ważne, jest absolutnie pyszne.

Kremówka bez pieczenia - Pyszności; foto: Canva
Kremówka bez pieczenia - Pyszności; foto: Canva

Jego przygotowanie jest nie tylko bardzo łatwe, ale i szybkie (nie licząc czasu, które kremówka musi spędzić w lodówce, cała praca zajmie ci nie więcej niż 30 minut). Nie musisz się również obawiać o nieprzewidziane koszty. Wszystkie składniki są bardzo tanie, a w ich poszukiwaniu nie będziesz musiał zjeździć połowy miasta. To bardzo proste — wybierasz się do najbliższego marketu i dostajesz tam wszystko, co potrzebne.

Przepis zakłada przygotowanie samego ciasta, a ponieważ sezon na truskawki trwa w najlepsze, proponujemy ci dołączyć garść tych owoców do receptury. A może borówki? Maliny? Jeżyny? Wybór należy do ciebie, ale nie zapomnij dać nam znać, na jaki dodatek w tym konkretnym przypadku postawiłeś!

Kremówka na herbatnikach bez pieczenia

Składniki:

           
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 żółtka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
  • łyżka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g masła
  • duże opakowanie herbatników
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Obraz
      
  1. Połowę mleka podgrzej wraz z cukrem na małym ogniu. Pozostałą część zmiksuj z żółtkami, mąką, budyniem w proszku i cukrem waniliowym lub esencją.
  2. Gotujące się mleko połącz teraz ze zmiksowanymi składnikami. Całość doprowadź do wrzenia i — ciągle mieszając — gotuj przez około 2 minuty. Po tym czasie wystudź przygotowaną masę.
  3. Masło utrzyj i stopniowo łącz z budyniowo-waniliowym kremem.
  4. W formie ułóż spód z herbatników. Wylej na niego masę i na wierzchu ułóż drugą warstwę z herbatników. Ciasto wstaw do lodówki. Po godzinie wyjmij je, posyp cukrem pudrem i rozkoszuj się pyszną kremówką!
Wybrane dla Ciebie