Kultowe ciasto bez pieczenia. Bliscy będą przepychać się o dokładki

Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów w Polsce. Jest pyszne, efektowne i łatwe do zrobienia. A co najważniejsze, nie wymaga pieczenia, więc jest idealne o każdej porze roku!

Ciasto 3-bitCiasto 3 bit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czasem w kuchni warto sięgnąć po przepisy, które zaskoczą nas i naszych bliskich czymś wyjątkowym. Jednym z takich kulinarnych skarbów jest szybkie i pyszne ciasto 3 bit, które podbije serce każdego, niezależnie od wieku. To deser, który cieszy podniebienia i robi wrażenie zarówno na dzieciach, jak i dorosłych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Co najlepsze, do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika, a jedynie chwili w lodówce. To ciasto przypomina smakiem popularny batonik, a dodatkowo nie zawiera jajek, masła czy mąki, co czyni je odpowiednim wyborem dla wegan i osób uczulonych na te składniki.

Przepis na ciasto bez pieczenia 3 bit

Zanim zabierzesz się za przygotowanie, upewnij się, że masz pod ręką wszystkie niezbędne składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • około 450 g herbatników maślanych,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 500 ml zimnego mleka,
  • 1 kostka miękkiego masła.

Sposób przygotowania ciasta 3 bit:

Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, a efekt na pewno wynagrodzi twoją pracę. Oto kroki, które musisz podjąć:

  1. W miseczce zmieszaj proszek budyniowy z cukrem oraz połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj, a następnie wlej do miski z budyniem i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Następnie odstaw budyń do schłodzenia.
  2. Ubij miękkie masło, aż stanie się puszyste. Dodaj przestudzony budyń i kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Śmietankę schłodzoną wcześniej oraz serek mascarpone ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
  4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierwszą warstwę herbatników, a następnie rozprowadź masę krówkową. Następnie powtórz warstwę herbatników, a na niej umieść masę budyniową. Na samą górę wyłożysz bitą śmietanę.
  5. Odstaw ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny, choć najlepiej na całą noc, by wszystkie smaki się przegryzły. Przed podaniem możesz posypać ciasto kakaem lub wiórkami czekolady.

Ciasto 3 bit bez pieczenia to wyjątkowa propozycja, która zaskoczy twoją rodzinę i gości. Jeśli szukasz deseru na specjalną okazję lub po prostu chcesz się rozpieszczać smakiem, to ciasto jest dla ciebie. Szybkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne!

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥