Kultowe ciasto bez pieczenia. Bliscy będą przepychać się o dokładki

Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów w Polsce. Jest pyszne, efektowne i łatwe do zrobienia. A co najważniejsze, nie wymaga pieczenia, więc jest idealne o każdej porze roku!

Ciasto 3-bitCiasto 3 bit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czasem w kuchni warto sięgnąć po przepisy, które zaskoczą nas i naszych bliskich czymś wyjątkowym. Jednym z takich kulinarnych skarbów jest szybkie i pyszne ciasto 3 bit, które podbije serce każdego, niezależnie od wieku. To deser, który cieszy podniebienia i robi wrażenie zarówno na dzieciach, jak i dorosłych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Co najlepsze, do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika, a jedynie chwili w lodówce. To ciasto przypomina smakiem popularny batonik, a dodatkowo nie zawiera jajek, masła czy mąki, co czyni je odpowiednim wyborem dla wegan i osób uczulonych na te składniki.

Przepis na ciasto bez pieczenia 3 bit

Zanim zabierzesz się za przygotowanie, upewnij się, że masz pod ręką wszystkie niezbędne składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • około 450 g herbatników maślanych,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 500 ml zimnego mleka,
  • 1 kostka miękkiego masła.

Sposób przygotowania ciasta 3 bit:

Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, a efekt na pewno wynagrodzi twoją pracę. Oto kroki, które musisz podjąć:

  1. W miseczce zmieszaj proszek budyniowy z cukrem oraz połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj, a następnie wlej do miski z budyniem i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Następnie odstaw budyń do schłodzenia.
  2. Ubij miękkie masło, aż stanie się puszyste. Dodaj przestudzony budyń i kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Śmietankę schłodzoną wcześniej oraz serek mascarpone ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
  4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierwszą warstwę herbatników, a następnie rozprowadź masę krówkową. Następnie powtórz warstwę herbatników, a na niej umieść masę budyniową. Na samą górę wyłożysz bitą śmietanę.
  5. Odstaw ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny, choć najlepiej na całą noc, by wszystkie smaki się przegryzły. Przed podaniem możesz posypać ciasto kakaem lub wiórkami czekolady.

Ciasto 3 bit bez pieczenia to wyjątkowa propozycja, która zaskoczy twoją rodzinę i gości. Jeśli szukasz deseru na specjalną okazję lub po prostu chcesz się rozpieszczać smakiem, to ciasto jest dla ciebie. Szybkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne!

Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd