Kultowe ciasto bez pieczenia. Bliscy będą przepychać się o dokładki

Ciasto 3 bit to jeden z najpopularniejszych deserów w Polsce. Jest pyszne, efektowne i łatwe do zrobienia. A co najważniejsze, nie wymaga pieczenia, więc jest idealne o każdej porze roku!

Ciasto 3-bitCiasto 3 bit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Czasem w kuchni warto sięgnąć po przepisy, które zaskoczą nas i naszych bliskich czymś wyjątkowym. Jednym z takich kulinarnych skarbów jest szybkie i pyszne ciasto 3 bit, które podbije serce każdego, niezależnie od wieku. To deser, który cieszy podniebienia i robi wrażenie zarówno na dzieciach, jak i dorosłych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ananasowa miska pełna zdrowia. Ten deser można zajadać bez wyrzutów sumienia

Co najlepsze, do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika, a jedynie chwili w lodówce. To ciasto przypomina smakiem popularny batonik, a dodatkowo nie zawiera jajek, masła czy mąki, co czyni je odpowiednim wyborem dla wegan i osób uczulonych na te składniki.

Przepis na ciasto bez pieczenia 3 bit

Zanim zabierzesz się za przygotowanie, upewnij się, że masz pod ręką wszystkie niezbędne składniki:

  • 1 puszka masy krówkowej,
  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
  • opakowanie serka mascarpone,
  • około 450 g herbatników maślanych,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 500 ml zimnego mleka,
  • 1 kostka miękkiego masła.

Sposób przygotowania ciasta 3 bit:

Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, a efekt na pewno wynagrodzi twoją pracę. Oto kroki, które musisz podjąć:

  1. W miseczce zmieszaj proszek budyniowy z cukrem oraz połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj, a następnie wlej do miski z budyniem i gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek. Następnie odstaw budyń do schłodzenia.
  2. Ubij miękkie masło, aż stanie się puszyste. Dodaj przestudzony budyń i kontynuuj mieszanie, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Śmietankę schłodzoną wcześniej oraz serek mascarpone ubij na sztywno, stopniowo dodając cukier puder.
  4. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż na niej pierwszą warstwę herbatników, a następnie rozprowadź masę krówkową. Następnie powtórz warstwę herbatników, a na niej umieść masę budyniową. Na samą górę wyłożysz bitą śmietanę.
  5. Odstaw ciasto do lodówki na minimum 2-3 godziny, choć najlepiej na całą noc, by wszystkie smaki się przegryzły. Przed podaniem możesz posypać ciasto kakaem lub wiórkami czekolady.

Ciasto 3 bit bez pieczenia to wyjątkowa propozycja, która zaskoczy twoją rodzinę i gości. Jeśli szukasz deseru na specjalną okazję lub po prostu chcesz się rozpieszczać smakiem, to ciasto jest dla ciebie. Szybkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej