Ciasto Kinder Delice z kremem śmietankowym, czekoladowym biszkoptem i polewą

Niesamowicie czekoladowe ciasto Kinder Delice z kremem śmietankowym i polewą pokochasz od pierwszego kęsa. Moi bliscy wciąż proszą o to, żeby je upiec.

ObrazekCiasto Kinder Delice - Pyszności
Ewa

Ciasto z kremem śmietankowym

Ciasta inspirowane kultowymi słodyczami to nasz sprawdzony patent na deser, któremu nie da się odmówić. Dziś w naszej kuchni stworzyliśmy pyszne ciasto czekoladowe ze śmietankowym kremem, które smakuje dokładnie tak, jaki uwielbiany batonik Kinder Delice. Odtworzenie tego smaku jest naprawdę proste, a Twoja rodzina oszaleje na punkcie tego ciasta. Świetnie sprawdzi się również w roli pysznego tortu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Kinder Delice

Składniki:

Ciasto

         
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 16 g miodu
  • 110 g mąki
  • 20 g kakao
  • 300 ml śmietanki 30%
  • Cukier puder

Krem

     
  • 250 g mascarpone
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 30%

Polewa

  • 500 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Do miski wlej śmietankę 30% i ubij razem z cukrem pudrem. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, żeby łatwo się ubiła. Cukier puder dodawaj porcjami, aby nie powstały grudki.

Kinder Delice- Pyszności
Kinder Delice- Pyszności

Do osobnej miski dodaj żółtka oraz cukier i połącz je mikserem. Następnie wlej miód, wsyp kakao oraz mąkę i ponownie zmiksuj całość. Następnie wlej białka jaj i ponownie włącz mikser, aby dokładnie połączyć składniki.  Do powstałej masy dodaj ubitą wcześniej śmietankę i przemieszaj całość delikatnie łyżką.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności
Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Powstałą masę przelej do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności
Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Kiedy ciasto się studzi, przejdź do przygotowania kremu. Do dużej miski wlej schłodzoną śmietankę 30% i ubij razem ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem. Następnie dodawaj do masy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując. Kratkę z piekarnika umieść na blaszce i połóż na niej biszkopt. Dzięki temu czekolada spłynie do blaszki, a nie rozleje się po stole. Na część biszkoptu wyłóż przygotowaną masę śmietankową. Przykryj drugim biszkoptem.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności
Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Polej przygotowany deser polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada gorzka i mleczna). Powinno otulić ciasto z każdej strony. Wstaw do schłodzenia na minimum 4 godziny.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności
Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Udekoruj całość zygzakiem z mlecznej czekolady i serwuj swoim bliskim. Pyszne ciasto błyskawicznie zniknie z talerzy.

Smacznego!

Ciasto Kinder Delice- Pyszności
Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
Włosi się zajadają, a Polacy wciąż nie mają zaufania. Na stole prezentują się jak dzieło sztuki
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Wystarczy szczypta do porannej kawy. Pomoże szybciej pozbyć się boczków
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni