Ciasto Kinder Delice z kremem śmietankowym, czekoladowym biszkoptem i polewą

Niesamowicie czekoladowe ciasto Kinder Delice z kremem śmietankowym i polewą pokochasz od pierwszego kęsa. Moi bliscy wciąż proszą o to, żeby je upiec.

ObrazekCiasto Kinder Delice - Pyszności
Ewa

Ciasto z kremem śmietankowym

Ciasta inspirowane kultowymi słodyczami to nasz sprawdzony patent na deser, któremu nie da się odmówić. Dziś w naszej kuchni stworzyliśmy pyszne ciasto czekoladowe ze śmietankowym kremem, które smakuje dokładnie tak, jaki uwielbiany batonik Kinder Delice. Odtworzenie tego smaku jest naprawdę proste, a Twoja rodzina oszaleje na punkcie tego ciasta. Świetnie sprawdzi się również w roli pysznego tortu.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Ciasto Kinder Delice

Składniki:

Ciasto

         
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 16 g miodu
  • 110 g mąki
  • 20 g kakao
  • 300 ml śmietanki 30%
  • Cukier puder

Krem

     
  • 250 g mascarpone
  • 60 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 30%

Polewa

  • 500 g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Do miski wlej śmietankę 30% i ubij razem z cukrem pudrem. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, żeby łatwo się ubiła. Cukier puder dodawaj porcjami, aby nie powstały grudki.

Kinder Delice- Pyszności
Kinder Delice- Pyszności

Do osobnej miski dodaj żółtka oraz cukier i połącz je mikserem. Następnie wlej miód, wsyp kakao oraz mąkę i ponownie zmiksuj całość. Następnie wlej białka jaj i ponownie włącz mikser, aby dokładnie połączyć składniki.  Do powstałej masy dodaj ubitą wcześniej śmietankę i przemieszaj całość delikatnie łyżką.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności
Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Powstałą masę przelej do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności
Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Kiedy ciasto się studzi, przejdź do przygotowania kremu. Do dużej miski wlej schłodzoną śmietankę 30% i ubij razem ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem. Następnie dodawaj do masy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując. Kratkę z piekarnika umieść na blaszce i połóż na niej biszkopt. Dzięki temu czekolada spłynie do blaszki, a nie rozleje się po stole. Na część biszkoptu wyłóż przygotowaną masę śmietankową. Przykryj drugim biszkoptem.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności
Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Polej przygotowany deser polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada gorzka i mleczna). Powinno otulić ciasto z każdej strony. Wstaw do schłodzenia na minimum 4 godziny.

Ciasto Kinder Delice- Pyszności
Ciasto Kinder Delice- Pyszności

Udekoruj całość zygzakiem z mlecznej czekolady i serwuj swoim bliskim. Pyszne ciasto błyskawicznie zniknie z talerzy.

Smacznego!

Ciasto Kinder Delice- Pyszności
Ciasto Kinder Delice- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce