Ciasto Kinder Delice z kremem śmietankowym, czekoladowym biszkoptem i polewą
Niesamowicie czekoladowe ciasto Kinder Delice z kremem śmietankowym i polewą pokochasz od pierwszego kęsa. Moi bliscy wciąż proszą o to, żeby je upiec.
19.11.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:26
Ciasto z kremem śmietankowym
Ciasta inspirowane kultowymi słodyczami to nasz sprawdzony patent na deser, któremu nie da się odmówić. Dziś w naszej kuchni stworzyliśmy pyszne ciasto czekoladowe ze śmietankowym kremem, które smakuje dokładnie tak, jaki uwielbiany batonik Kinder Delice. Odtworzenie tego smaku jest naprawdę proste, a Twoja rodzina oszaleje na punkcie tego ciasta. Świetnie sprawdzi się również w roli pysznego tortu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Ciasto Kinder Delice
Składniki:
Ciasto
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 16 g miodu
- 110 g mąki
- 20 g kakao
- 300 ml śmietanki 30%
- Cukier puder
Krem
- 250 g mascarpone
- 60 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki 30%
Polewa
- 500 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Do miski wlej śmietankę 30% i ubij razem z cukrem pudrem. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona, żeby łatwo się ubiła. Cukier puder dodawaj porcjami, aby nie powstały grudki.
Do osobnej miski dodaj żółtka oraz cukier i połącz je mikserem. Następnie wlej miód, wsyp kakao oraz mąkę i ponownie zmiksuj całość. Następnie wlej białka jaj i ponownie włącz mikser, aby dokładnie połączyć składniki. Do powstałej masy dodaj ubitą wcześniej śmietankę i przemieszaj całość delikatnie łyżką.
Powstałą masę przelej do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut. Upieczone ciasto odstaw do wystudzenia.
Kiedy ciasto się studzi, przejdź do przygotowania kremu. Do dużej miski wlej schłodzoną śmietankę 30% i ubij razem ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem. Następnie dodawaj do masy po łyżce serka mascarpone, cały czas miksując. Kratkę z piekarnika umieść na blaszce i połóż na niej biszkopt. Dzięki temu czekolada spłynie do blaszki, a nie rozleje się po stole. Na część biszkoptu wyłóż przygotowaną masę śmietankową. Przykryj drugim biszkoptem.
Polej przygotowany deser polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada gorzka i mleczna). Powinno otulić ciasto z każdej strony. Wstaw do schłodzenia na minimum 4 godziny.
Udekoruj całość zygzakiem z mlecznej czekolady i serwuj swoim bliskim. Pyszne ciasto błyskawicznie zniknie z talerzy.
Smacznego!