Sernik Kinder bez pieczenia. Kremowy i delikatny w smaku niczym chmurka
Sernik Kinder to hit każdego rodzinnego spotkania. Cała blacha znika w kilka chwil i każdy jest zachwycony smakiem. Idealnie kremowy sernik czekoladowy będzie miłą i pyszną odskocznią od rutyny. Co najważniejsze – możesz przygotować to ciasto bez pieczenia. Dzięki temu oszczędzasz sporo czasu.
13.06.2022 | aktual.: 14.06.2022 10:19
Pamiętaj, żeby dobrze schłodzić śmietankę, wtedy ubijanie jej będzie o wiele łatwiejsze. Możesz również na chwilę do zamrażarki wrzucić miskę, w której będziesz ją ubijać. Niektórzy wspomagają się śmietanfixem, ale to odpowiednie schłodzenie jest kluczem do sukcesu.
W przygotowaniu pysznego deseru na bazie popularnych czekoladek pomógł nam blender ręczny On the Go.
Sernik Kinder - składniki
Spód:
250 g ciastek owsianych
80 g masła-rozpuszczonego
Masa:200 g czekoladek KINDER
500 ml śmietanki 36%
135 g serka śmietankowego
80 g cukru pudru
Polewa150 g czekoladek KINDER
100 ml śmietanki 30%
Przepis krok po kroku
Zacznij od przygotowania spodu. Do naczynia blendera włóż ciastka owsiane i zamień w drobną masę. Sprawdzą się tutaj również kakaowe herbatniki.
Przesyp pokruszone ciasteczka do miski i dodaj do nich roztopione masło. Dokładnie wymieszaj i przełóż masę do tortownicy. Wypełnij nią całe dno, dobrze dociskając ciastka, aby stworzyły zwarty spód. Wstaw całość do lodówki przejdź do dalszych kroków.
Masa bez pieczenia
W kuchence mikrofalowej rozpuść czekoladki Kinder i przestudź. Do miski wlej śmietankę 36% i ubij przy pomocy miksera na bitą śmietanę. Dodawaj po łyżce serka śmietankowego, cały czas miksując. Następnie dodaj cukier puder i połącz go z masą.
Dolej przestudzone i rozpuszczone czekoladki Kinder i zmiksuj całość. Wlewaj je stopniowo, małym strumieniem. Gotową masę wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Całość wstaw do lodówki i schładzaj przez całą noc lub minimum 8 godzin.
Czas na polewę
Na sam koniec przygotuj polewę. Czekoladki Kinder połam na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki. Zalej całość śmietanką i rozpuść w mikrofalówce. Dokładnie wymieszaj i polej przygotowany sernik. Całość udekoruj bitą śmietaną.
Smacznego!