W tym cieście nie znajdziesz mąki, oleju ani cukru. Sprytnie ukryło się jedno warzywo
Zdrowe ciasta wcale nie muszą być nudne, sztampowe i niesmaczne. Zerkając na ten deser, aż ciężko uwierzyć, że do masy nie dodaje się cukru ani mąki. Wygląda i smakuje jak pyszne ciasto czekoladowe, ale zajadać się nim można bez wyrzutów sumienia.
08.11.2023 11:16
Wiele osób myśli, że dietetyczne desery to głównie skyr wymieszany ze słodzikiem i owocami. Zdrowa dieta nie oznacza rezygnowania ze słodkości, a znalezienie smacznych zamienników popularnych ciast nie musi być trudne. Moim ostatnim odkryciem jest pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe, które skrywa w sobie dodatkowo marchewkę. Całość zwieńcza warstwa czekolady, która apetycznie rozpływa się po cieście.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Płatki owsiane zamiast mąki
Mąka owsiana to świetny zamiennik klasycznej mąki pszennej, po który chętnie sięgają osoby z nietolerancją glutenu. Z łatwością można ją przygotować w domu, mieląc w blenderze lub młynku do kawy łatwo dostępne płatki owsiane na proszek.
Zobacz także
Płatki owsiane i przygotowana z nich mąka to bardzo dobre źródło błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. Zawiera też witaminy z grupy B, witaminy D, E, K, kwas foliowy, a także wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk. w produkcie obecne też są śladowe ilości krzemu, sodu, potasu.
Czekoladowe ciasto w zdrowym wydaniu
Kiedy postawisz je na stole, twoi bliscy nie uwierzą, że to zdrowa alternatywa dla klasycznego ciasta czekoladowego. Wygląda tak apetycznie, że na sam widok cieknie ślinka.
Składniki:
- 3 jajka,
- słodzik do smaku,
- 20 g ciemnego kakao,
- 200 g marchewki,
- 90 g płatków owsianych,
- 4 g proszku do pieczenia.
Polewa:
- 30 g czekolady bez dodatku cukru,
- 30 g mleka,
- posiekane orzechy.
Słodzik możesz zastąpić erytrytolem, ksylitolem, miodem lub po prostu cukrem.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka i roztrzep je.
- Dorzuć startą na drobnych oczkach lub posiekaną przy pomocy robota kuchennego obraną marchewkę.
- W blenderze zmiel płatki na mąkę i dodaj do masy. Możesz użyć również gotowej mąki
- Dorzuć jeszcze kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do niewielkiej tortownicy lub foremki o średnicy 16 centymetrów.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25 - 30 minut.
- Czekoladę posiekaj i rozpuść w mleku.
- Gotową polewą udekoruj upieczone ciasto i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!