W tym cieście nie znajdziesz mąki, oleju ani cukru. Sprytnie ukryło się jedno warzywo
Zdrowe ciasta wcale nie muszą być nudne, sztampowe i niesmaczne. Zerkając na ten deser, aż ciężko uwierzyć, że do masy nie dodaje się cukru ani mąki. Wygląda i smakuje jak pyszne ciasto czekoladowe, ale zajadać się nim można bez wyrzutów sumienia.
Wiele osób myśli, że dietetyczne desery to głównie skyr wymieszany ze słodzikiem i owocami. Zdrowa dieta nie oznacza rezygnowania ze słodkości, a znalezienie smacznych zamienników popularnych ciast nie musi być trudne. Moim ostatnim odkryciem jest pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe, które skrywa w sobie dodatkowo marchewkę. Całość zwieńcza warstwa czekolady, która apetycznie rozpływa się po cieście.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem. Pyszne danie, które przygotujesz w jednym urządzeniu
Płatki owsiane zamiast mąki
Mąka owsiana to świetny zamiennik klasycznej mąki pszennej, po który chętnie sięgają osoby z nietolerancją glutenu. Z łatwością można ją przygotować w domu, mieląc w blenderze lub młynku do kawy łatwo dostępne płatki owsiane na proszek.
Płatki owsiane i przygotowana z nich mąka to bardzo dobre źródło błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. Zawiera też witaminy z grupy B, witaminy D, E, K, kwas foliowy, a także wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk. w produkcie obecne też są śladowe ilości krzemu, sodu, potasu.
Czekoladowe ciasto w zdrowym wydaniu
Kiedy postawisz je na stole, twoi bliscy nie uwierzą, że to zdrowa alternatywa dla klasycznego ciasta czekoladowego. Wygląda tak apetycznie, że na sam widok cieknie ślinka.
Składniki:
- 3 jajka,
- słodzik do smaku,
- 20 g ciemnego kakao,
- 200 g marchewki,
- 90 g płatków owsianych,
- 4 g proszku do pieczenia.
Polewa:
- 30 g czekolady bez dodatku cukru,
- 30 g mleka,
- posiekane orzechy.
Słodzik możesz zastąpić erytrytolem, ksylitolem, miodem lub po prostu cukrem.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka i roztrzep je.
- Dorzuć startą na drobnych oczkach lub posiekaną przy pomocy robota kuchennego obraną marchewkę.
- W blenderze zmiel płatki na mąkę i dodaj do masy. Możesz użyć również gotowej mąki
- Dorzuć jeszcze kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do niewielkiej tortownicy lub foremki o średnicy 16 centymetrów.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25 - 30 minut.
- Czekoladę posiekaj i rozpuść w mleku.
- Gotową polewą udekoruj upieczone ciasto i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!