W tym cieście nie znajdziesz mąki, oleju ani cukru. Sprytnie ukryło się jedno warzywo

Zdrowe ciasta wcale nie muszą być nudne, sztampowe i niesmaczne. Zerkając na ten deser, aż ciężko uwierzyć, że do masy nie dodaje się cukru ani mąki. Wygląda i smakuje jak pyszne ciasto czekoladowe, ale zajadać się nim można bez wyrzutów sumienia.

Ciasto czekoladowe - PysznościCiasto czekoladowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Wiele osób myśli, że dietetyczne desery to głównie skyr wymieszany ze słodzikiem i owocami. Zdrowa dieta nie oznacza rezygnowania ze słodkości, a znalezienie smacznych zamienników popularnych ciast nie musi być trudne. Moim ostatnim odkryciem jest pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe, które skrywa w sobie dodatkowo marchewkę. Całość zwieńcza warstwa czekolady, która apetycznie rozpływa się po cieście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te ciasteczka dosłownie rozpływają się w ustach. Lepszych nie jadłeś!

Płatki owsiane zamiast mąki

Mąka owsiana to świetny zamiennik klasycznej mąki pszennej, po który chętnie sięgają osoby z nietolerancją glutenu. Z łatwością można ją przygotować w domu, mieląc w blenderze lub młynku do kawy łatwo dostępne płatki owsiane na proszek.

Płatki owsiane i przygotowana z nich mąka to bardzo dobre źródło błonnika, który korzystnie wpływa na procesy trawienne. Zawiera też witaminy z grupy B, witaminy D, E, K, kwas foliowy, a także wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk. w produkcie obecne też są śladowe ilości krzemu, sodu, potasu.

Czekoladowe ciasto w zdrowym wydaniu

Kiedy postawisz je na stole, twoi bliscy nie uwierzą, że to zdrowa alternatywa dla klasycznego ciasta czekoladowego. Wygląda tak apetycznie, że na sam widok cieknie ślinka.

Ciasto czekoladowe - Pyszności
Ciasto czekoladowe - Pyszności © YouTube

Składniki:

  • 3 jajka,
  • słodzik do smaku,
  • 20 g ciemnego kakao,
  • 200 g marchewki,
  • 90 g płatków owsianych,
  • 4 g proszku do pieczenia.

Polewa:

  • 30 g czekolady bez dodatku cukru,
  • 30 g mleka,
  • posiekane orzechy.

Słodzik możesz zastąpić erytrytolem, ksylitolem, miodem lub po prostu cukrem.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka i roztrzep je.
  2. Dorzuć startą na drobnych oczkach lub posiekaną przy pomocy robota kuchennego obraną marchewkę.
  3. W blenderze zmiel płatki na mąkę i dodaj do masy. Możesz użyć również gotowej mąki
  4. Dorzuć jeszcze kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do niewielkiej tortownicy lub foremki o średnicy 16 centymetrów.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza. Piecz przez 25 - 30 minut.
  7. Czekoladę posiekaj i rozpuść w mleku.
  8. Gotową polewą udekoruj upieczone ciasto i posyp posiekanymi orzechami. Smacznego!

Schokoladen Karottenkuchen ohne Mehl! Zuckerfrei! Kein Öl! Diätetisch

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇