Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie

Ten płyn do moczenia śledzi jest sporym zaskoczeniem. Jesteśmy przyzwyczajeni do neutralnej w smaku wody lub łagodnego nabiału. A jednak woda po ogórkach wyjątkowo korzystnie wpływa na filety z beczki.

Zadbaj o to, aby na wigilii podać sprężyste i jędrne śledzie  Zadbaj o to, aby na wigilii podać sprężyste i jędrne śledzie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Moczenie śledzi to obowiązkowy etap ich obróbki – bez tego ani rusz. Nawet najbardziej aromatyczny sos, intensywne przyprawy korzenne czy ziołowe dodatki nie są w stanie zrównoważyć mocno słonego smaku filetów z beczki. Najczęściej zalewamy je wodą i wstawiamy na noc do lodówki. Może w tym roku spróbujesz innej metody, która sprawi, że następnego dnia wyciągniesz wyjątkowo mięsiste filety, smaczne nawet bez żadnych dodatków.

Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę

Jak woda po ogórkach wpływa na strukturę śledzia?

Moczenie śledzi w wodzie po ogórkach to stary domowy trik, który realnie zmienia ich smak i strukturę. Taka zalewa nie tylko wypłukuje nadmiar soli, ale robi to łagodniej niż czysta woda, dzięki czemu śledzie nie tracą charakteru. Kwas mlekowy delikatnie zaokrągla smak ryby, dodając jej świeżości i charakterystycznej, lekko kiszonej nuty.

Jednocześnie kwaśne środowisko wpływa na teksturę mięsa – śledź staje się jędrniejszy i bardziej sprężysty. Nieraz po całonocnym moczeniu w wodzie można wyjąć rozpadające się i wodniste filety – w przypadku wody po ogórkach możesz spać spokojnie. Dodatkowym atutem jest aromat. Śledzie przejmują subtelny zapach czosnku, koperku i przypraw, które były w zalewie. W efekcie ryba pozostaje wyraźna w smaku, ale doskonale zrównoważona – świetnie smakuje nawet solo, bez śmietany czy innych mocno aromatycznych sosów.

Jeśli lubisz tradycyjnego śledzika z olejem i cebulką, ta metoda sprawdzi się o wiele lepiej niż moczenie w maślance.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥