PrzepisBoże NarodzenieNie miałam lepszego przepisu na śledzie w oleju. W minioną wigilię jadły je nawet dzieci

Nie miałam lepszego przepisu na śledzie w oleju. W minioną wigilię jadły je nawet dzieci

Kiedy na stole pojawiają się te śledzie, wszyscy na moment zapominają nawet o pierogach. Proste połączenie smaków zjednało sobie miłośników ryby w każdym wieku. Niejeden śledziowy sceptyk przekonał się do tej potrawy. To pozycja obowiązkowa na Wigilię.

Pyszne śledzie na wigilię
Pyszne śledzie na wigilię
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Śledź jest nieodłącznym elementem tradycyjnej polskiej wigilii. Pojawia się na stołach od wielu pokoleń. To ryba dość tania i dostępna, więc i popularna. Przepisów na nią jest cała masa, ale ja stawiam na klasykę, czyli pyszne śledzie w oleju. Odpowiednie proporcje sprawiają, że na porcję skuszą się nawet ci młodsi goście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Śledź w oleju na Wigilię

Przepisów na śledzie jest cała masa, ale czasem warto postawić na klasykę. Wystarczy olej, ocet cebula i przyprawy, by w kilka chwil wyczarować pyszne danie na wigilijny stół.

Tak przygotowane śledzie będą smakowały najlepiej
Tak przygotowane śledzie będą smakowały najlepiej© Adobe Stock

Samo przygotowanie śledzi jest szybkie, ale warto dać im przynajmniej kilka godzin w lodówce na odpowiednie moczenie. Dzięki temu przejdą aromatem marynaty, będą miękkie i pyszne.

Jeśli nie uda ci się kupić matiasów, możesz sięgnąć po zwykłe filety śledziowe. Mogą one jednak wymagać dłuższego moczenia. Jeśli zagapisz się i śledzie spędzą w wodzie za dużo czasu, to nic straconego. Jeśli śledzie są już za mało słone, po prostu dosól je trochę. Możesz posolić każdy filet z osobna albo dodać szczyptę soli do całego słoika. Pamiętaj tylko, by dobrze je wymieszać.

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych, najlepiej matiasów,
  • pół szklanki octu 10 proc.,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 5-6 kulek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach,
  • 1 cebula,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie opłucz, włóż do miski i zalej wodą. Mocz przez ok. 1 godzinę, co jakiś czas zmieniając wodę. Spróbuj, czy są odpowiednio wypłukane z soli.
  2. Wymoczone matiasy pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Do miski wlej ocet i zanurz na chwilę śledzie.
  4. Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i skropl ok. 1 łyżeczką octu.
  5. W słoiku układaj kawałki śledzi, przekładając je zielem, pieprzem oraz listkiem laurowym. Każdą warstwę polej dodatkowo olejem.
  6. Na koniec wlej olej tak, by przykrył całe śledzie.
  7. Wstaw do lodówki na całą noc, by smaki się przegryzły.

Tak przygotowane śledzie przełóż na talerz. Smak octu jest delikatny i nie dominuje ryby, dzięki czemu na takiego śledzia skuszą się również dzieci. To pyszne danie nie tylko na Wigilię, ale również na inne okazje, na przykład na sylwestra.

przepisśledziepotrawy wigilijne

Wybrane dla Ciebie