Śledzie i cebulę zalała mlekiem i podała z ziemniakami. To zupa, która budzi kontrowersje
Kasia Antczak wywołała burzę na Instagramie, zamieszczając instruktaż na temat zupy śledziowej podawanej z ziemniakami w mundurkach. Pod nagraniem niczym lawina wylały się komentarze, nie tylko pozytywne. Wiele osób powątpiewa w istnienie tradycyjnego przepisu na zupę śledziową. Tymczasem osobiście mogę potwierdzić, że jest ona podawana jako wigilijny przysmak na pograniczu Kujaw i Wielkopolski.
Nawet sama autorka nagrania zastanawia się, czy nazywanie tej potrawy zupą jest słuszne. W końcu kujawska śledziówka przygotowywana jest na zimno, a jedynie serwowana z gorącymi składnikami. Jednak pomimo tego, że zupa nie jest gotowana na bulionie, podawana jest w wazie i głębokich talerzach. Chociaż przypomina śledzie ze śmietaną, nie pełni roli przystawki, za to w wielu domach jest pełnoprawnym zamiennikiem do wigilijnego barszczu z uszkami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze
Produkt regionalny województwa kujawsko-pomorskiego
Zupa śledziowa, o której opowiada Kasia Antczak, widnieje na liście produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego pod nazwą rosopita lub rosopitka. Określenie to nawiązuje do rzadkiej konsystencji zupy, którą niekoniecznie trzeba jeść łyżką. Z wywiadu, który przytacza Grażyna Szelągowska w książce "Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego", wynika, że rosopita była nie tylko często spożywana na tym terenie w okresie postu, ale stanowiła główną potrawę wigilijną:
- I taki był wigilijny zapach śledzia, cebuli, zapach Wigilii (…) Kiedyś, jak była bieda, często brakowało podstawowych produktów, takich jak kartofle, śledzie. Dlatego przyrządzano rosopitę na Wigilię, aby przez cały rok tych produktów w domu nie zabrakło.
Prosty przepis na zupę śledziową z Kujaw
W niektórych domach zupa śledziowa przygotowywana jest z całych śledzi z mleczem. Jednak o wiele łatwiej zrobić ją z odmoczonych filetów.
Składniki:
- 4 śledzie z solanki,
- 1 cebula,
- 330 ml słodkiej śmietanki 18 proc.,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki octu,
- pół łyżeczki pieprzu,
- ziemniaki ugotowane w mundurkach.
Wykonanie:
- Obierz cebulę z łupin i pokrój w pióra. Wymieszaj w misce z 2 łyżkami octu.
- Dodaj filety śledziowe, zalej słodką śmietanką i mlekiem.
- Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
- Podawaj z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.