Śledzie i cebulę zalała mlekiem i podała z ziemniakami. To zupa, która budzi kontrowersje

Kasia Antczak wywołała burzę na Instagramie, zamieszczając instruktaż na temat zupy śledziowej podawanej z ziemniakami w mundurkach. Pod nagraniem niczym lawina wylały się komentarze, nie tylko pozytywne. Wiele osób powątpiewa w istnienie tradycyjnego przepisu na zupę śledziową. Tymczasem osobiście mogę potwierdzić, że jest ona podawana jako wigilijny przysmak na pograniczu Kujaw i Wielkopolski.

Część składników na rosopitę, tradycyjną zupę śledziowąCzęść składników na rosopitę, tradycyjną zupę śledziową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik Komputerowy Kamil Janus
Anna Galuhn

Nawet sama autorka nagrania zastanawia się, czy nazywanie tej potrawy zupą jest słuszne. W końcu kujawska śledziówka przygotowywana jest na zimno, a jedynie serwowana z gorącymi składnikami. Jednak pomimo tego, że zupa nie jest gotowana na bulionie, podawana jest w wazie i głębokich talerzach. Chociaż przypomina śledzie ze śmietaną, nie pełni roli przystawki, za to w wielu domach jest pełnoprawnym zamiennikiem do wigilijnego barszczu z uszkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Produkt regionalny województwa kujawsko-pomorskiego

Zupa śledziowa, o której opowiada Kasia Antczak, widnieje na liście produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego pod nazwą rosopita lub rosopitka. Określenie to nawiązuje do rzadkiej konsystencji zupy, którą niekoniecznie trzeba jeść łyżką. Z wywiadu, który przytacza Grażyna Szelągowska w książce "Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego", wynika, że rosopita była nie tylko często spożywana na tym terenie w okresie postu, ale stanowiła główną potrawę wigilijną:

- I taki był wigilijny zapach śledzia, cebuli, zapach Wigilii (…) Kiedyś, jak była bieda, często brakowało podstawowych produktów, takich jak kartofle, śledzie. Dlatego przyrządzano rosopitę na Wigilię, aby przez cały rok tych produktów w domu nie zabrakło.

Prosty przepis na zupę śledziową z Kujaw

W niektórych domach zupa śledziowa przygotowywana jest z całych śledzi z mleczem. Jednak o wiele łatwiej zrobić ją z odmoczonych filetów.

Składniki:

  • 4 śledzie z solanki,
  • 1 cebula,
  • 330 ml słodkiej śmietanki 18 proc.,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki octu,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach.

Wykonanie:

  1. Obierz cebulę z łupin i pokrój w pióra. Wymieszaj w misce z 2 łyżkami octu.
  2. Dodaj filety śledziowe, zalej słodką śmietanką i mlekiem.
  3. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Podawaj z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem