Śledzie i cebulę zalała mlekiem i podała z ziemniakami. To zupa, która budzi kontrowersje

Kasia Antczak wywołała burzę na Instagramie, zamieszczając instruktaż na temat zupy śledziowej podawanej z ziemniakami w mundurkach. Pod nagraniem niczym lawina wylały się komentarze, nie tylko pozytywne. Wiele osób powątpiewa w istnienie tradycyjnego przepisu na zupę śledziową. Tymczasem osobiście mogę potwierdzić, że jest ona podawana jako wigilijny przysmak na pograniczu Kujaw i Wielkopolski.

Część składników na rosopitę, tradycyjną zupę śledziowąCzęść składników na rosopitę, tradycyjną zupę śledziową
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik Komputerowy Kamil Janus
Anna Galuhn

Nawet sama autorka nagrania zastanawia się, czy nazywanie tej potrawy zupą jest słuszne. W końcu kujawska śledziówka przygotowywana jest na zimno, a jedynie serwowana z gorącymi składnikami. Jednak pomimo tego, że zupa nie jest gotowana na bulionie, podawana jest w wazie i głębokich talerzach. Chociaż przypomina śledzie ze śmietaną, nie pełni roli przystawki, za to w wielu domach jest pełnoprawnym zamiennikiem do wigilijnego barszczu z uszkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Produkt regionalny województwa kujawsko-pomorskiego

Zupa śledziowa, o której opowiada Kasia Antczak, widnieje na liście produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego pod nazwą rosopita lub rosopitka. Określenie to nawiązuje do rzadkiej konsystencji zupy, którą niekoniecznie trzeba jeść łyżką. Z wywiadu, który przytacza Grażyna Szelągowska w książce "Kuchnia z rodowodem. Potrawy i produkty tradycyjne województwa kujawsko-pomorskiego", wynika, że rosopita była nie tylko często spożywana na tym terenie w okresie postu, ale stanowiła główną potrawę wigilijną:

- I taki był wigilijny zapach śledzia, cebuli, zapach Wigilii (…) Kiedyś, jak była bieda, często brakowało podstawowych produktów, takich jak kartofle, śledzie. Dlatego przyrządzano rosopitę na Wigilię, aby przez cały rok tych produktów w domu nie zabrakło.

Prosty przepis na zupę śledziową z Kujaw

W niektórych domach zupa śledziowa przygotowywana jest z całych śledzi z mleczem. Jednak o wiele łatwiej zrobić ją z odmoczonych filetów.

Składniki:

  • 4 śledzie z solanki,
  • 1 cebula,
  • 330 ml słodkiej śmietanki 18 proc.,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki octu,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach.

Wykonanie:

  1. Obierz cebulę z łupin i pokrój w pióra. Wymieszaj w misce z 2 łyżkami octu.
  2. Dodaj filety śledziowe, zalej słodką śmietanką i mlekiem.
  3. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Podawaj z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi