W pół godziny robię wodę śledziową. Nie ma nic lepszego na postny obiad

Wielki Post to czas, kiedy wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Doskonałą alternatywą są ryby, a wśród nich król postnych potraw - śledź. Zupa śledziowa, nazywana też wodą śledziową, to sycące i pyszne danie, które z łatwością przygotujesz w pół godziny.

W pół godziny robię wodę śledziową. Nie ma nic lepszego na postny obiadW pół godziny robię wodę śledziową. Nie ma nic lepszego na postny obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W tradycji kulinarnych zakątków Polski zakorzenione są wyjątkowe smaki, których nie można przegapić, zwłaszcza w okresie Wielkiego Postu. Jednym z takich niezwykłych dań, które przetrwały wieki, jest zupa śledziowa. Ta prosta, a zarazem sycąca potrawa, zaspokaja podniebienia i dodaje energii w dni postu. Wystarczy zaledwie pół godziny, by przygotować wykwintną zupę śledziową, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo

Tradycja zupy śledziowej

Już od wieków śledź był symbolem Wielkiego Postu. W tym czasie królowały potrawy z jego udziałem, a jednym z najpopularniejszych dań była właśnie zupa śledziowa. Prosta w przygotowaniu, sycąca i bogata w wartości odżywcze, idealnie odpowiadała na potrzeby okresu pokuty i wyrzeczeń.

Woda śledziowa - smak postnej sałatki w zupie

Woda śledziowa to zupa o łagodnym, lekko kwaskowatym smaku, który przypomina popularne sałatki śledziowe. Podstawowe składniki to:

  • filety śledziowe typu matias,
  • świeżo gotowane ziemniaki,
  • cebula,
  • koper,
  • śmietana.

Przygotowanie zupy jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 30 minut.

Przepis na wodę śledziową

W różnych regionach Polski zupa śledziowa znana jest pod różnymi nazwami, np. "ślepy śledź". Zamiast śmietany można użyć maślanki lub kefiru, a dla łagodniejszego smaku i neutralizacji słoności śledzi, wodę zastąpić mlekiem.

Składniki:

  • 500 g matiasów,
  • 2 cebule
  • 400 g śmietany 18 proc.,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 30 g cukru białego,
  • 1,5 l wody,,
  • 90 ml octu,
  • 450 g ziemniaków,
  • ½ pęczka koperku,
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie w mgnieniu oka

Wykonanie zupy śledziowej jest niezwykle łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych:

  1. Namocz śledzie w zimnej wodzie przez kilka godzin, pamiętając o regularnej wymianie wody.
  2. Przygotuj wywar z wody, octu, liścia laurowego, ziela angielskiego i cukru. Dodaj cebulę i gotuj przez chwilę.
  3. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  4. Połącz ostudzony wywar z octem i cebulą ze śmietaną.
  5. Na talerzach ułóż śledzie i ziemniaki, zalej wywarem i posyp koperkiem. Dopraw pieprzem.

Zupa śledziowa to pyszne i pożywne danie idealne na postny obiad. Proste w przygotowaniu, z łatwością dopasowane do indywidualnych preferencji, stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych potraw mięsnych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"