W pół godziny robię wodę śledziową. Nie ma nic lepszego na postny obiad
Wielki Post to czas, kiedy wiele osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Doskonałą alternatywą są ryby, a wśród nich król postnych potraw - śledź. Zupa śledziowa, nazywana też wodą śledziową, to sycące i pyszne danie, które z łatwością przygotujesz w pół godziny.
W tradycji kulinarnych zakątków Polski zakorzenione są wyjątkowe smaki, których nie można przegapić, zwłaszcza w okresie Wielkiego Postu. Jednym z takich niezwykłych dań, które przetrwały wieki, jest zupa śledziowa. Ta prosta, a zarazem sycąca potrawa, zaspokaja podniebienia i dodaje energii w dni postu. Wystarczy zaledwie pół godziny, by przygotować wykwintną zupę śledziową, która zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Colesław w meksykańskim wydaniu. Z tym przepisem odkryjesz kultową kombinację na nowo
Tradycja zupy śledziowej
Już od wieków śledź był symbolem Wielkiego Postu. W tym czasie królowały potrawy z jego udziałem, a jednym z najpopularniejszych dań była właśnie zupa śledziowa. Prosta w przygotowaniu, sycąca i bogata w wartości odżywcze, idealnie odpowiadała na potrzeby okresu pokuty i wyrzeczeń.
Woda śledziowa - smak postnej sałatki w zupie
Woda śledziowa to zupa o łagodnym, lekko kwaskowatym smaku, który przypomina popularne sałatki śledziowe. Podstawowe składniki to:
- filety śledziowe typu matias,
- świeżo gotowane ziemniaki,
- cebula,
- koper,
- śmietana.
Przygotowanie zupy jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 30 minut.
Przepis na wodę śledziową
W różnych regionach Polski zupa śledziowa znana jest pod różnymi nazwami, np. "ślepy śledź". Zamiast śmietany można użyć maślanki lub kefiru, a dla łagodniejszego smaku i neutralizacji słoności śledzi, wodę zastąpić mlekiem.
Składniki:
- 500 g matiasów,
- 2 cebule
- 400 g śmietany 18 proc.,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 30 g cukru białego,
- 1,5 l wody,,
- 90 ml octu,
- 450 g ziemniaków,
- ½ pęczka koperku,
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie w mgnieniu oka
Wykonanie zupy śledziowej jest niezwykle łatwe i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych:
- Namocz śledzie w zimnej wodzie przez kilka godzin, pamiętając o regularnej wymianie wody.
- Przygotuj wywar z wody, octu, liścia laurowego, ziela angielskiego i cukru. Dodaj cebulę i gotuj przez chwilę.
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
- Połącz ostudzony wywar z octem i cebulą ze śmietaną.
- Na talerzach ułóż śledzie i ziemniaki, zalej wywarem i posyp koperkiem. Dopraw pieprzem.
Zupa śledziowa to pyszne i pożywne danie idealne na postny obiad. Proste w przygotowaniu, z łatwością dopasowane do indywidualnych preferencji, stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych potraw mięsnych.