Mama mówi o niej "zupa królewska". Solidna porcja warzyw, mięsna wkładka i kremowy serek

Na samą myśl o takiej kompozycji cieknie ślinka. Pełna warzyw i kremowa zupa z mięsnymi pulpetami oprószona bukietem świeżych ziół jest tym, czego potrzebujesz po całym tygodniu pracy.

"Zupa królewska" "Zupa królewska"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nic nie smakuje zimą lepiej niż talerz gorącej i pożywnej zupy. Pełna dodatków - warzyw, ziół i mięsnej wkładki, wpasuje się w gusta każdego. Nie bez przyczyny moja mama nazywa to danie "zupą królewską". Takiego bogactwa składników na próżno szukać w innych zupach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Maślany kurczak z warzywami gości na moim stole przynajmniej raz w tygodniu

Jaką zupę zrobić na obiad? Takiej jeszcze nie jadłeś

Ta zupa Wpisuje się w zasady kuchni resztkowej, bo można dodać do niej wiele różnych składników, zwłaszcza warzyw. Poza wymienionymi w przepisie sprawdzi się również kalafior czy brokuł, seler, dynia, ziemniaki, a nawet brukselka. Serek topiony doskonale podkręca smak całości, a małe pulpeciki są idealnym zwieńczeniem.

"Zupa królewska" wspaniale rozgrzewa zimą. Co więcej, jest bardzo sycąca - tak naprawdę może wystąpić w roli i pierwszego, i drugiego dania. Zaskocz domowników nietypowym daniem - przygotuj zupę na bogato, czyli po królewsku. Wszyscy wrócą po dokładkę.

Jak przygotować "zupę królewską"?
Jak przygotować "zupę królewską"? © Adobe Stock

"Zupa królewska" z pulpetami. Przepis

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 400 g pieczarek,
  • 300 g kremowych serków topionych,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki lub koperek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Do mięsa mielonego dodaj jajko, sól i pieprz, a także bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie całość, a następnie z przygotowanej masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
  2. Marchewkę i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (lub pokrój w drobną kostkę - wedle uznania), a następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i fasolkę szparagową. Smaż całość, aż warzywa zmiękną.
  3. Do garnka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. W międzyczasie dodaj warzywa i przygotowane wcześniej pulpeciki. Gotuj całość na średnim ogniu, aż pulpety będą gotowe.
  4. Na sam koniec do zupy wrzuć serki topione podzielone na małe kawałki (cały czas mieszając zupę). Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem oprósz posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku