Mama mówi o niej "zupa królewska". Solidna porcja warzyw, mięsna wkładka i kremowy serek
08.02.2024 18:32, aktual.: 08.02.2024 19:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na samą myśl o takiej kompozycji cieknie ślinka. Pełna warzyw i kremowa zupa z mięsnymi pulpetami oprószona bukietem świeżych ziół jest tym, czego potrzebujesz po całym tygodniu pracy.
Nic nie smakuje zimą lepiej niż talerz gorącej i pożywnej zupy. Pełna dodatków - warzyw, ziół i mięsnej wkładki, wpasuje się w gusta każdego. Nie bez przyczyny moja mama nazywa to danie "zupą królewską". Takiego bogactwa składników na próżno szukać w innych zupach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaką zupę zrobić na obiad? Takiej jeszcze nie jadłeś
Ta zupa Wpisuje się w zasady kuchni resztkowej, bo można dodać do niej wiele różnych składników, zwłaszcza warzyw. Poza wymienionymi w przepisie sprawdzi się również kalafior czy brokuł, seler, dynia, ziemniaki, a nawet brukselka. Serek topiony doskonale podkręca smak całości, a małe pulpeciki są idealnym zwieńczeniem.
"Zupa królewska" wspaniale rozgrzewa zimą. Co więcej, jest bardzo sycąca - tak naprawdę może wystąpić w roli i pierwszego, i drugiego dania. Zaskocz domowników nietypowym daniem - przygotuj zupę na bogato, czyli po królewsku. Wszyscy wrócą po dokładkę.
"Zupa królewska" z pulpetami. Przepis
Składniki
- 1 l bulionu,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 200 g fasolki szparagowej,
- 400 g pieczarek,
- 300 g kremowych serków topionych,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki lub koperek,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Do mięsa mielonego dodaj jajko, sól i pieprz, a także bułkę tartą. Wymieszaj dokładnie całość, a następnie z przygotowanej masy uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego.
- Marchewkę i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (lub pokrój w drobną kostkę - wedle uznania), a następnie podsmaż je na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki i fasolkę szparagową. Smaż całość, aż warzywa zmiękną.
- Do garnka wlej bulion i podgrzej go na średnim ogniu. W międzyczasie dodaj warzywa i przygotowane wcześniej pulpeciki. Gotuj całość na średnim ogniu, aż pulpety będą gotowe.
- Na sam koniec do zupy wrzuć serki topione podzielone na małe kawałki (cały czas mieszając zupę). Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem oprósz posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.