PrzepisZupyBiała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Zupie w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie
Zupie w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

07.02.2024 07:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz już dość gotowania na okrągło żurku i pomidorówki? Zrób białą zupę w postaci kremu, a nie będziesz chciał jeść nic innego. Taka jest dobra!

Tym razem przychodzę z przepisem na rozgrzewającą, pożywną i smaczną zupę na bazie warzyw. Znajdziesz tu same smaczne składniki, którym nie odmówi nawet największy niejadek. 

To oczywiście nie koniec zalet tego przepisu. Na pewno zainteresuje cię fakt, że domową zupę podasz w formie aksamitnego kremu, który nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje. Co więcej, praktycznie całą pracę wykona za ciebie najpierw piekarnik, a potem blender. Tym samym jest to idealna receptura na szybki i prosty obiad w środku zapracowanego tygodnia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rozgrzewająca i pożywna zupa warzywna w postaci delikatnego kremu zachwyca już od pierwszej łyżki

Składniki:

  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 mały kalafior,
  • 1 szalotka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 litr domowego bulionu na bazie warzyw.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu najpierw dokładnie je myję, po czym osuszam. Następnie główkę kalafioraszalotkę dzielę na mniejsze części. Obieram też ziemniaki, po czym kroję je w ćwiartki. Warzywa przekładam następnie do formy do pieczenia.

Bazą zupy są ziemniaki i kalafior
Bazą zupy są ziemniaki i kalafior© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do formy do pieczenia dodaję też obrane ząbki czosnku. Na koniec polewam składniki oliwą z oliwek. Nie zapominam też posypać mieszanki przyprawami. W tym przypadku stawiam na zioła prowansalskie, pieprz oraz sól.

Do formy trafiają też aromatyczne przyprawy
Do formy trafiają też aromatyczne przyprawy© Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane składniki wkładam do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 3. Po wizycie w piekarniku upieczone warzywa przekładam do blendera. Do urządzenia wlewam też warzywny bulion domowej roboty. Robię to przy pomocy sitka, aby do mieszanki nie wpadły niepotrzebne składniki z garnka. 

Do połączenia składników używam blendera
Do połączenia składników używam blendera© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po zmiksowaniu mieszanki na gładki krem rozlewam gotową zupę do talerzy. Każdą porcję dekoruję przy pomocy śmietanki, oliwy oraz ziół prowansalskich. I to wszystko, smacznego!

I można zajadać się pyszną zupą
I można zajadać się pyszną zupą© Licencjodawca | Pyszności

Jak już wspomniałam, zupa jest bardzo pożywna, dlatego spokojnie można jeść ją solo. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować ją z dodatkiem grzanek, chrupiącego pieczywa czy mini ptysi. 

Źródło artykułu:Pysznosci.pl