Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Masz już dość gotowania na okrągło żurku i pomidorówki? Zrób białą zupę w postaci kremu, a nie będziesz chciał jeść nic innego. Taka jest dobra!

Zupie w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nieZupie w takim wydaniu nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Tym razem przychodzę z przepisem na rozgrzewającą, pożywną i smaczną zupę na bazie warzyw. Znajdziesz tu same smaczne składniki, którym nie odmówi nawet największy niejadek. 

To oczywiście nie koniec zalet tego przepisu. Na pewno zainteresuje cię fakt, że domową zupę podasz w formie aksamitnego kremu, który nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje. Co więcej, praktycznie całą pracę wykona za ciebie najpierw piekarnik, a potem blender. Tym samym jest to idealna receptura na szybki i prosty obiad w środku zapracowanego tygodnia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biała zupa w postaci aksamitnego kremu. Na jednym talerzu się nie skończy

Rozgrzewająca i pożywna zupa warzywna w postaci delikatnego kremu zachwyca już od pierwszej łyżki

Składniki:

  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 mały kalafior,
  • 1 szalotka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 litr domowego bulionu na bazie warzyw.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu najpierw dokładnie je myję, po czym osuszam. Następnie główkę kalafioraszalotkę dzielę na mniejsze części. Obieram też ziemniaki, po czym kroję je w ćwiartki. Warzywa przekładam następnie do formy do pieczenia.

Bazą zupy są ziemniaki i kalafior
Bazą zupy są ziemniaki i kalafior © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Do formy do pieczenia dodaję też obrane ząbki czosnku. Na koniec polewam składniki oliwą z oliwek. Nie zapominam też posypać mieszanki przyprawami. W tym przypadku stawiam na zioła prowansalskie, pieprz oraz sól.

Do formy trafiają też aromatyczne przyprawy
Do formy trafiają też aromatyczne przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane składniki wkładam do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 3. Po wizycie w piekarniku upieczone warzywa przekładam do blendera. Do urządzenia wlewam też warzywny bulion domowej roboty. Robię to przy pomocy sitka, aby do mieszanki nie wpadły niepotrzebne składniki z garnka. 

Do połączenia składników w aksamitny krem używam blendera
Do połączenia składników używam blendera © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po zmiksowaniu mieszanki na gładki krem rozlewam gotową zupę do talerzy. Każdą porcję dekoruję przy pomocy śmietanki, oliwy oraz ziół prowansalskich. I to wszystko, smacznego!

I można zajadać się pyszną zupą
I można zajadać się pyszną zupą © Licencjodawca | Pyszności

Jak już wspomniałam, zupa jest bardzo pożywna, dlatego spokojnie można jeść ją solo. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby serwować ją z dodatkiem grzanek, chrupiącego pieczywa czy mini ptysi. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie