Pastelowa zupa z czerwonej kapusty wygląda jak prawdziwe dzieło sztuki
Takiej zupy na pewno jeszcze nie próbowałeś. Nie dość, że zachwyca smakiem, to jeszcze prezentuje się wręcz fenomenalnie. Po prostu nie sposób oderwać od niej wzroku!
01.02.2024 | aktual.: 01.02.2024 10:53
Masz dość gotowania na okrągło rosołu, pomidorówki lub żurku? Chciałbyś spróbować czegoś zupełnie nowego? Jeśli tak, mam coś, co na pewno ci się spodoba!
Jak się okazuje, na bazie czerwonej kapusty można przygotować genialną zupę, która zachwyca smakiem już od pierwszej łyżki. Co więcej, dzięki dwóm trikom kuchennym zrobisz ją w kolorowym wydaniu. To będzie naprawdę coś niezwykłego i oryginalnego jednocześnie!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Te niesamowita zupa na bazie czerwonej kapusty zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem!
Składniki:
- 3 łyżki masła,
- 1 duża cebula,
- 1 kg czerwonej kapusty,
- 1 litr domowego bulionu,
- 1 łyżka soli,
- 250 ml śmietanki 18 proc.,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej,
- sok z połówki cytryny,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 natki świeżego koperku do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania bazy przyszłej zupy. W tym celu w garnku na palniku z dodatkiem tłuszczu podsmażam obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Krok 2. Po chwili do garnka wsypuję drobno poszatkowaną czerwoną kapustę. Jako kolejne składniki dodaję bulion domowej roboty oraz sól. Składniki dokładnie mieszam, po czym gotuję ok. 30 minut.
Krok 3. Po 30 minutach wlewam do garnka śmietankę 18 proc. Nie zapominam też o gałce muszkatołowej, którą ścieram bezpośrednio do garnka na małej tarce. Na koniec blenduję zupę na gładki krem.
Krok 4. Do dwóch osobnych miseczek przelewam po 200 ml zupy. Do pierwszej miski dodaję sodę oczyszczoną, zaś do drugiej miski wlewam sok z cytryny. Obie mieszanki dokładnie mieszam i już po chwili zaczynają nabierać nowych kolorów.
Krok 5. Zupę przelewam do głębokich talerzy. Na koniec przy pomocy zwykłej łyżki stołowej robię kolorowe kleksy z wcześniej przygotowanych mieszanek.
Krok 6. Gotową zupę dekoruję dodatkowo świeżym koperkiem. I to wszystko, smacznego!
Tak przygotowany obiad można spokojnie serwować solo, bo jest bardzo pożywny. Można również podawać go z chrupiącym pieczywem, mini ptysiami lub grzankami. Wybierz taką opcję, która najlepiej trafia w twoje kubki smakowe.