Kremowa czerwona zupa z chrupiącą grzanką i ciągnącym się serem

Aksamitny i pełen smaku czerwony krem pomidorowy ze śmietanką i parmezanem to pyszny przepis na szybki, rozgrzewający obiad. Całość podaliśmy z domową grzanką z serem i ziołami.

Krem pomidorowy z grzanką- PysznościKrem pomidorowy z grzanką- Pyszności
Ewa

Przepis na zupę krem

Zupa krem z pomidorów to popularne danie kuchni europejskiej, które charakteryzuje się kremową konsystencją i intensywnym smakiem warzyw. Całość podkreślają aromatyczne przyprawy, które dyktują, w jakim kierunku idzie smak całej potrawy. Do naszego kremu dodaliśmy słodką i ostrą paprykę, które świetnie wyciągają aromat dania. Aby zupa była jeszcze bardziej sycąca, podaj ją z domową grzanką z mozzarellą i oregano. Takiej zupy nie powstydziłaby się nawet najlepsza restauracja.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Krem pomidorowy z grzanką

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 5 szt. suszonych pomidorów w oleju
  • 800 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 l bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu

Grzanka

  • chleb tostowy maślany
  • tarta mozzarella
  • suszone oregano
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę oraz marchewkę. Przesmaż całość, aż warzywa się zeszklą i wlej pomidory krojone z puszki. Dopraw suszonym tymiankiem, oregano, słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Dodaj cukier, który świetnie wydobywa smak pomidorów oraz przecier i dokładnie wymieszaj.

Krem pomidorowy z grzanką- Pyszności
Krem pomidorowy z grzanką- Pyszności

Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek i zalej bulionem. Gotuj całość, aż marchewka będzie miękka. Następnie przelej zawartość garnka do robota kuchennego. Dodaj śmietankę oraz zmiksuj całość na jednolitą masę.

Obrazek
Krem pomidorowy z grzanką- Pyszności

Przygotuj proste grzanki. Na jednej kromce chleba tostowego połóż startą mozzarellę, posyp oregano i przykryj drugą połówką. Polej złożoną kanapkę oliw Grilluj lub tostuj, aż pieczywo się zarumieni.

Krem pomidorowy z grzanką- Pyszności
Krem pomidorowy z grzanką- Pyszności

Gotową zupę przelej do miski. Udekoruj oliwą z oliwek oraz listkiem bazylii. Podaj świeżo podpieczoną grzankę z ciągnącym się serem.

Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej