Kremowa czerwona zupa z chrupiącą grzanką i ciągnącym się serem
09.03.2023 07:13, aktual.: 09.03.2023 08:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Aksamitny i pełen smaku czerwony krem pomidorowy ze śmietanką i parmezanem to pyszny przepis na szybki, rozgrzewający obiad. Całość podaliśmy z domową grzanką z serem i ziołami.
Przepis na zupę krem
Zupa krem z pomidorów to popularne danie kuchni europejskiej, które charakteryzuje się kremową konsystencją i intensywnym smakiem warzyw. Całość podkreślają aromatyczne przyprawy, które dyktują, w jakim kierunku idzie smak całej potrawy. Do naszego kremu dodaliśmy słodką i ostrą paprykę, które świetnie wyciągają aromat dania. Aby zupa była jeszcze bardziej sycąca, podaj ją z domową grzanką z mozzarellą i oregano. Takiej zupy nie powstydziłaby się nawet najlepsza restauracja.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Krem pomidorowy z grzanką
Składniki:
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 5 szt. suszonych pomidorów w oleju
- 800 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 l bulionu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżki suszonego oregano
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 200 ml śmietanki 18%
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
Grzanka
- chleb tostowy maślany
- tarta mozzarella
- suszone oregano
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę oraz marchewkę. Przesmaż całość, aż warzywa się zeszklą i wlej pomidory krojone z puszki. Dopraw suszonym tymiankiem, oregano, słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Dodaj cukier, który świetnie wydobywa smak pomidorów oraz przecier i dokładnie wymieszaj.
Dodaj również przeciśnięty przez praskę czosnek i zalej bulionem. Gotuj całość, aż marchewka będzie miękka. Następnie przelej zawartość garnka do robota kuchennego. Dodaj śmietankę oraz zmiksuj całość na jednolitą masę.
Przygotuj proste grzanki. Na jednej kromce chleba tostowego połóż startą mozzarellę, posyp oregano i przykryj drugą połówką. Polej złożoną kanapkę oliw Grilluj lub tostuj, aż pieczywo się zarumieni.
Gotową zupę przelej do miski. Udekoruj oliwą z oliwek oraz listkiem bazylii. Podaj świeżo podpieczoną grzankę z ciągnącym się serem.
Smacznego!