Błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Zrobisz je w zaledwie 10 minut

Realizacja tego przepisu nie zajmuje więcej niż kilka minut, a efekt końcowy wygląda na tyle imponująco, że można by pomyśleć, iż pochodzi prosto z profesjonalnej cukierni. Trudno uwierzyć, że to ciasto nie spędziło ani chwili w piekarniku.

Cytrynowo-ciasteczkowe ciasto bez pieczenia. Pycha!Cytrynowo-ciasteczkowe ciasto bez pieczenia. Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | arinahabich

Pieczenie nie zawsze musi być skomplikowane i pochłaniające mnóstwo czasu. Ten przepis jest doskonałym dowodem na to, że można przygotować coś naprawdę smacznego bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Wspaniała bita śmietana, ukrywająca się między warstwami ciasteczek, tworzy tu wspaniały efekt. Wystarczy kilka prostych i łatwo dostępnych składników, aby stworzyć coś tak pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Jeśli więc masz ochotę na smakowite ciasto, nad którego przygotowaniami spędzisz około 10 minut, zapraszam do przepisu. Wychodzi za każdy razem i zawsze smakuje tak samo obłędnie!

Ciasto bez pieczenia, które można przygotować w zaledwie 10 minut

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 300 g ciasteczek,
  • 120 g masła roztopionego,
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru do śmietanki 36%.

Sposób przygotowania:

Ciasto bez pieczenia, które przyrządzisz w 10 minut
Ciasto bez pieczenia, które przyrządzisz w 10 minut © Canva | StudioPeace
  1. Wyciskam sok z cytryny do garnka, starając się unikać pestek. Dodaję cukier i skrobię kukurydzianą, mieszam i podgrzewam, aż masa zgęstnieje. Przelewam do miseczki i odstawiam na jakiś czas, aby wystygła.
  2. Ciasteczka blenduję w malakserze lub przekładam do woreczka strunowego i rozgniatam wałkiem do ciasta. Oba sposoby są dobre.
  3. Do zmielonych ciasteczek dodaję roztopione masło i mieszam.
  4. Ubijam śmietankę na sztywno z cukrem (możesz też użyć cukru pudru). Gdy masa będzie już puszysta, dodaję przestudzony krem cytrynowy i miksuję krótko całość.
  5. Połowę przygotowanej masy ciasteczkowej wykładam na dnie tortownicy o średnicy 19 cm. Dociskam łyżką, aby powstał zwarty spód. Następnie dodaję połowę masy śmietankowo-cytrynowej, pozostałe ciasteczka i resztę masy.
  6. Wstawiam do lodówki i gotowe.

Ciasteczka na spód — pełna dowolność

Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasteczka będą najlepsze na spód do ciasta, mogę Ci podpowiedzieć. Doskonale sprawdzą się herbatniki, zarówno maślane, jak i kakaowe, a także ciasteczka owsiane. Fani ciastek Oreo mogą użyć ich do tego przepisu (po usunięciu kremu). Jeśli jesteś miłośnikiem tropikalnych smaków, możesz również dodać wiórki kokosowe. Wymieszaj je z innymi zmielonymi ciasteczkami, tworząc w ten sposób unikalne ciasto bez pieczenia.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu