Błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Zrobisz je w zaledwie 10 minut
Realizacja tego przepisu nie zajmuje więcej niż kilka minut, a efekt końcowy wygląda na tyle imponująco, że można by pomyśleć, iż pochodzi prosto z profesjonalnej cukierni. Trudno uwierzyć, że to ciasto nie spędziło ani chwili w piekarniku.
Pieczenie nie zawsze musi być skomplikowane i pochłaniające mnóstwo czasu. Ten przepis jest doskonałym dowodem na to, że można przygotować coś naprawdę smacznego bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Wspaniała bita śmietana, ukrywająca się między warstwami ciasteczek, tworzy tu wspaniały efekt. Wystarczy kilka prostych i łatwo dostępnych składników, aby stworzyć coś tak pysznego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś
Jeśli więc masz ochotę na smakowite ciasto, nad którego przygotowaniami spędzisz około 10 minut, zapraszam do przepisu. Wychodzi za każdy razem i zawsze smakuje tak samo obłędnie!
Ciasto bez pieczenia, które można przygotować w zaledwie 10 minut
Składniki:
- 1 cytryna,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- 300 g ciasteczek,
- 120 g masła roztopionego,
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru do śmietanki 36%.
Sposób przygotowania:
- Wyciskam sok z cytryny do garnka, starając się unikać pestek. Dodaję cukier i skrobię kukurydzianą, mieszam i podgrzewam, aż masa zgęstnieje. Przelewam do miseczki i odstawiam na jakiś czas, aby wystygła.
- Ciasteczka blenduję w malakserze lub przekładam do woreczka strunowego i rozgniatam wałkiem do ciasta. Oba sposoby są dobre.
- Do zmielonych ciasteczek dodaję roztopione masło i mieszam.
- Ubijam śmietankę na sztywno z cukrem (możesz też użyć cukru pudru). Gdy masa będzie już puszysta, dodaję przestudzony krem cytrynowy i miksuję krótko całość.
- Połowę przygotowanej masy ciasteczkowej wykładam na dnie tortownicy o średnicy 19 cm. Dociskam łyżką, aby powstał zwarty spód. Następnie dodaję połowę masy śmietankowo-cytrynowej, pozostałe ciasteczka i resztę masy.
- Wstawiam do lodówki i gotowe.
Ciasteczka na spód — pełna dowolność
Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasteczka będą najlepsze na spód do ciasta, mogę Ci podpowiedzieć. Doskonale sprawdzą się herbatniki, zarówno maślane, jak i kakaowe, a także ciasteczka owsiane. Fani ciastek Oreo mogą użyć ich do tego przepisu (po usunięciu kremu). Jeśli jesteś miłośnikiem tropikalnych smaków, możesz również dodać wiórki kokosowe. Wymieszaj je z innymi zmielonymi ciasteczkami, tworząc w ten sposób unikalne ciasto bez pieczenia.