PrzepisCiasto bez pieczeniaBłyskawiczne ciasto bez pieczenia. Zrobisz je w zaledwie 10 minut

Błyskawiczne ciasto bez pieczenia. Zrobisz je w zaledwie 10 minut

Realizacja tego przepisu nie zajmuje więcej niż kilka minut, a efekt końcowy wygląda na tyle imponująco, że można by pomyśleć, iż pochodzi prosto z profesjonalnej cukierni. Trudno uwierzyć, że to ciasto nie spędziło ani chwili w piekarniku.

Cytrynowo-ciasteczkowe ciasto bez pieczenia. Pycha!
Cytrynowo-ciasteczkowe ciasto bez pieczenia. Pycha!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | arinahabich

30.01.2024 | aktual.: 19.03.2024 09:50

Pieczenie nie zawsze musi być skomplikowane i pochłaniające mnóstwo czasu. Ten przepis jest doskonałym dowodem na to, że można przygotować coś naprawdę smacznego bez konieczności spędzania godzin w kuchni. Wspaniała bita śmietana, ukrywająca się między warstwami ciasteczek, tworzy tu wspaniały efekt. Wystarczy kilka prostych i łatwo dostępnych składników, aby stworzyć coś tak pysznego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli więc masz ochotę na smakowite ciasto, nad którego przygotowaniami spędzisz około 10 minut, zapraszam do przepisu. Wychodzi za każdy razem i zawsze smakuje tak samo obłędnie!

Ciasto bez pieczenia, które można przygotować w zaledwie 10 minut

Składniki:

  • 1 cytryna,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 300 g ciasteczek,
  • 120 g masła roztopionego,
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru do śmietanki 36%.

Sposób przygotowania:

Ciasto bez pieczenia, które przyrządzisz w 10 minut
Ciasto bez pieczenia, które przyrządzisz w 10 minut© Canva | StudioPeace
  1. Wyciskam sok z cytryny do garnka, starając się unikać pestek. Dodaję cukier i skrobię kukurydzianą, mieszam i podgrzewam, aż masa zgęstnieje. Przelewam do miseczki i odstawiam na jakiś czas, aby wystygła.
  2. Ciasteczka blenduję w malakserze lub przekładam do woreczka strunowego i rozgniatam wałkiem do ciasta. Oba sposoby są dobre.
  3. Do zmielonych ciasteczek dodaję roztopione masło i mieszam.
  4. Ubijam śmietankę na sztywno z cukrem (możesz też użyć cukru pudru). Gdy masa będzie już puszysta, dodaję przestudzony krem cytrynowy i miksuję krótko całość.
  5. Połowę przygotowanej masy ciasteczkowej wykładam na dnie tortownicy o średnicy 19 cm. Dociskam łyżką, aby powstał zwarty spód. Następnie dodaję połowę masy śmietankowo-cytrynowej, pozostałe ciasteczka i resztę masy.
  6. Wstawiam do lodówki i gotowe.

Ciasteczka na spód — pełna dowolność

Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasteczka będą najlepsze na spód do ciasta, mogę Ci podpowiedzieć. Doskonale sprawdzą się herbatniki, zarówno maślane, jak i kakaowe, a także ciasteczka owsiane. Fani ciastek Oreo mogą użyć ich do tego przepisu (po usunięciu kremu). Jeśli jesteś miłośnikiem tropikalnych smaków, możesz również dodać wiórki kokosowe. Wymieszaj je z innymi zmielonymi ciasteczkami, tworząc w ten sposób unikalne ciasto bez pieczenia.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie