Kładę plasterek na dnie filiżanki i wlewam kawę. Smakuje lepiej niż ulubiony deser

Kawa z pomarańczą to oryginalny i pyszny napój, który zachwyci każdego smakosza. Jest idealny na zimne dni, ale sprawdzi się również latem. Będziesz zachwycony jej smakiem.

Kładę plasterek na dnie filiżanki i wlewam kawę. Smakuje lepiej niż ulubiony deserKładę plasterek na dnie filiżanki i wlewam kawę. Smakuje lepiej niż ulubiony deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy myślimy o kawie, pomarańcza rzadko pojawia się w kontekście tego aromatycznego napoju. Jednak połączenie kawy z nutą cytrusową okazuje się być prawdziwie magicznym doświadczeniem smakowym. I to w świecie, gdzie każdego dnia wypija się ponad półtora miliarda filiżanek kawy. Ja zasmakowałem ostatnio w jednej z najoryginalniejszych jej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Słodki smak pomarańczy i mocna kawa - połączenie idealne

Kawa z pomarańczą to połączenie słodkiego smaku owocu i mocnej kawy. Dzięki temu napój jest nie tylko pyszny, ale też orzeźwiający. Pomarańcza dodaje kawie wyjątkowego aromatu, ale nie dominuje jej smaku.

Do przygotowania kawy z pomarańczą potrzebujesz następujących składników:

  • 1 plasterek pomarańczy,
  • 1 filiżanka gorącej kawy,
  • 1 filiżanka gorącej czekolady,
  • bita śmietana do przybrania,
  • przyprawa do kawy.

Przygotowanie:

  1. Na dno dużej, gorącej filiżanki kładę cienki plaster pomarańczy, wprowadzając do napoju nutę świeżości i kwasowości.
  2. Następnie wlewam aromatyczną kawę, która swoją intensywnością doskonale zbalansuje smak pomarańczy.
  3. Dodaję gorącą czekoladę, tworząc harmonijną mieszankę słodyczy i goryczy.
  4. Przyozdabiam powierzchnię kawy bitą śmietaną, nadając napojowi delikatności i kremowości.
  5. Całość podkreślam świeżo zmieloną przyprawą do kawy, dodając nutę korzennego aromatu.

To połączenie nie tylko dodaje wyjątkowego aromatu, ale także pobudza zmysły, tworząc napój, który smakuje lepiej niż niejeden deser. Dla tych, którzy pragną eksperymentować z kawowymi doznaniami, kawa z pomarańczą jest doskonałą opcją.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy