Kładę plasterek na dnie filiżanki i wlewam kawę. Smakuje lepiej niż ulubiony deser

Kawa z pomarańczą to oryginalny i pyszny napój, który zachwyci każdego smakosza. Jest idealny na zimne dni, ale sprawdzi się również latem. Będziesz zachwycony jej smakiem.

Kładę plasterek na dnie filiżanki i wlewam kawę. Smakuje lepiej niż ulubiony deserKładę plasterek na dnie filiżanki i wlewam kawę. Smakuje lepiej niż ulubiony deser
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiedy myślimy o kawie, pomarańcza rzadko pojawia się w kontekście tego aromatycznego napoju. Jednak połączenie kawy z nutą cytrusową okazuje się być prawdziwie magicznym doświadczeniem smakowym. I to w świecie, gdzie każdego dnia wypija się ponad półtora miliarda filiżanek kawy. Ja zasmakowałem ostatnio w jednej z najoryginalniejszych jej wersji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiemu śniadaniu nie odmówi nawet największy niejadek. Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć

Słodki smak pomarańczy i mocna kawa - połączenie idealne

Kawa z pomarańczą to połączenie słodkiego smaku owocu i mocnej kawy. Dzięki temu napój jest nie tylko pyszny, ale też orzeźwiający. Pomarańcza dodaje kawie wyjątkowego aromatu, ale nie dominuje jej smaku.

Do przygotowania kawy z pomarańczą potrzebujesz następujących składników:

  • 1 plasterek pomarańczy,
  • 1 filiżanka gorącej kawy,
  • 1 filiżanka gorącej czekolady,
  • bita śmietana do przybrania,
  • przyprawa do kawy.

Przygotowanie:

  1. Na dno dużej, gorącej filiżanki kładę cienki plaster pomarańczy, wprowadzając do napoju nutę świeżości i kwasowości.
  2. Następnie wlewam aromatyczną kawę, która swoją intensywnością doskonale zbalansuje smak pomarańczy.
  3. Dodaję gorącą czekoladę, tworząc harmonijną mieszankę słodyczy i goryczy.
  4. Przyozdabiam powierzchnię kawy bitą śmietaną, nadając napojowi delikatności i kremowości.
  5. Całość podkreślam świeżo zmieloną przyprawą do kawy, dodając nutę korzennego aromatu.

To połączenie nie tylko dodaje wyjątkowego aromatu, ale także pobudza zmysły, tworząc napój, który smakuje lepiej niż niejeden deser. Dla tych, którzy pragną eksperymentować z kawowymi doznaniami, kawa z pomarańczą jest doskonałą opcją.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości