Pij kawę z tym dodatkiem. Niweluje wzdęcia, odchudza i chroni przed nowotworami

To jedna z najstarszych przypraw stosowanych przez człowieka. Używano jej w starożytnym Egipcie i na Dalekim Wschodzie. Rzymianie uwielbiali jej zapach, a Grecy poznali jej prozdrowotne właściwości. Dzisiaj pozostaje nam już tylko rozwijać zainteresowanie kardamonem. Bo naprawdę warto!

Kawa z tym dodatkiem to olbrzymie wsparcie dla organizmuKawa z tym dodatkiem to olbrzymie wsparcie dla organizmu
Źródło zdjęć: © Canva | fortyforks

Odkryty na Dalekim Wschodzie, a następnie rozwieziony i spopularyzowany na całym globie kardamon jest przez wiele osób nazywany królem wśród przypraw. Chociaż jego ceny potrafią być zawrotne — niemal tak wysokie jak słynnego pod tym względem szafranu — smak i właściwości kardamonu powinny nas skutecznie zachęcić do jego regularnego stosowania. To naprawdę coś wyjątkowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe sakiewki nadziewane mięsem mielonym. Robią ogromne wrażenie

Kardamon — historia i zastosowanie

Naturalnym środowiskiem kardamonu są Chiny i Indie. Jego "rozwożeniem" po świecie zajęły się nie tylko tak dominujące niegdyś na świecie cywilizacje, jak Rzym i Grecja, ale również hordy Wikingów, które wyjątkowo mocno upodobały sobie specyficzny zapach przyprawy. Dzisiaj spokrewnioną z imbirem byliną zapoznał się już cały glob, a upraw i zbiorów dokonuje się w m.in. w Ameryce Środkowej i Nepalu.

Kardamon jest stosowany jako jeden z najważniejszych elementów curry i garam masala - jednych z najpopularniejszych na całym świecie mieszanek przypraw pochodzenia indyjskiego. Co ciekawe, kardamon doskonale wpasowuje się również w kompozycje słodkie, dlatego posypuje się nim m.in. ciasteczka, nalewki, dżemy i... kawę. I rzeczywiście warto to robić.

Kardamon dla smaku i zdrowia
Kardamon dla smaku i zdrowia © Canva | KPS

Kardamon dla zdrowia

Dodanie kardamonu do kawy okazuje się nie tylko zabiegiem smakowym, ale również leczniczym. Ta przyprawa wykazuje bowiem szereg unikatowych właściwości prozdrowotnych, którymi warto się zainteresować już teraz. Spójrzmy na najważniejsze korzyści wynikające z picia kawy z kardamonem:

  • Zwalcza nudności, nadkwasotę i wzdęcia
  • Łagodzi objawy przeziębienia i grypy
  • Działa przeciwutleniająco i detoksykująco
  • Łagodzi bóle i obrzęki
  • Hamuje rozwój nowotworów i wykazuje właściwości profilaktyczne
  • Wspiera odchudzanie poprzez przyspieszenie metabolizmu

Te i inne właściwości kardamonu sprawiają, że jest ona wyjątkowa na skalę światową. Warto przemyśleć kupienie saszetki czy dwóch do domu. Kawa ze szczyptą tej przyprawy nie tylko smakuje doskonale, ale i wesprze organizm w kwestiach zdrowotnych!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯