Już nie robię zasmażanych buraczków do obiadu. Mam sto razy lepszy przepis

Sałatka z buraków to tradycyjny dodatek do obiadu. Zazwyczaj przygotowujemy ją z buraków gotowanych, ale ten przepis jest zupełnie inny. Dzięki połączeniu buraków pieczonych i kiszonych zyskujemy oryginalny i pyszny smak. Koniecznie wypróbujcie mój przepis.

Już nie robię zasmażanych buraczków do obiadu. Mam sto razy lepszy przepisJuż nie robię zasmażanych buraczków do obiadu. Mam sto razy lepszy przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wyrusz ze mną w kulinarną podróż z nieco innym pomysłem na sałatkę z buraków, która zachwyci twoją rodzinę. Zapomnij o klasycznych wiórkach i sprawdź, jak buraki przygotowane na dwa różne sposoby mogą zmienić smak tradycyjnej sałatki. Odkryj ten niezwykły przepis, który zaskoczy cię różnorodnością konsystencji i intensywności smakowej. Przekonaj się, dlaczego ta "kombinowana" sałatka z buraków stanie się stałą gwiazdą twojego menu, idealnie komponując się z mięsnymi daniami lub pełniąc rolę wykwintnej przystawki na każdą okazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak uroczych ciasteczek jeszcze nie widziałeś. Wyglądają jak motylki!

Buraki w kuchni - nowe spojrzenie na tradycję

Buraki potrafią być znacznie bardziej wszechstronne, niż można by się spodziewać. Sałatka z buraków, przygotowana na bazie dwóch różnych sposobów przyrządzenia warzywa, to prawdziwe odkrycie smakowe. Nie tylko urozmaicimy w ten sposób nasze dania, ale także zaskoczymy przyjaciół czy rodzinę nietypowym, a jednocześnie wyjątkowo smacznym daniem.

Kiszone i pieczone buraki - idealne połączenie smaków

Przygotowanie kiszonej odmiany buraków wymaga trochę więcej czasu, ale efekt jest tego wart. Wystarczy umieścić buraki w zakwasie na barszcz czerwony, a po kilku dniach mamy lekko kwaśne warzywa gotowe do użycia. To idealne połączenie z pieczonymi burakami, które podkreślą naturalną słodycz warzywa. Po upieczeniu i ostudzeniu warto zetrzeć buraki na dużych oczkach tarki, by uzyskać odpowiednią konsystencję dla sałatki.

Sałatka z buraków pieczonych i kiszonych - przepis

Składniki:

  • 3 buraki pieczone,
  • 2 buraki kiszone z zakwasu,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżka dowolnego oleju tłoczonego na zimno (lub zwykły),
  • 2 łyżki keczupu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
  • sól do smaku,
  • Opcjonalnie: 2 łyżki pestek z dyni.

Przygotowanie:

  1. Na początku piekę buraki, które wcześniej kroję w grubsze plastry i skrapiam olejem. Następnie trę upieczone i przestudzone buraki na dużych oczkach tarki.
  2. Kroję nożem kiszone buraki z zakwasu w niewielką kostkę. W kubeczku mieszam olej, keczup i ocet, tworząc gładki sos.
  3. Następnie łączę oba rodzaje buraków z sosem w misce i posypuję opcjonalnie pestkami dyni. Doprawiam całość do smaku solą i podaję od razu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej