Już nie robię zasmażanych buraczków do obiadu. Mam sto razy lepszy przepis

Sałatka z buraków to tradycyjny dodatek do obiadu. Zazwyczaj przygotowujemy ją z buraków gotowanych, ale ten przepis jest zupełnie inny. Dzięki połączeniu buraków pieczonych i kiszonych zyskujemy oryginalny i pyszny smak. Koniecznie wypróbujcie mój przepis.

Już nie robię zasmażanych buraczków do obiadu. Mam sto razy lepszy przepisJuż nie robię zasmażanych buraczków do obiadu. Mam sto razy lepszy przepis
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Wyrusz ze mną w kulinarną podróż z nieco innym pomysłem na sałatkę z buraków, która zachwyci twoją rodzinę. Zapomnij o klasycznych wiórkach i sprawdź, jak buraki przygotowane na dwa różne sposoby mogą zmienić smak tradycyjnej sałatki. Odkryj ten niezwykły przepis, który zaskoczy cię różnorodnością konsystencji i intensywności smakowej. Przekonaj się, dlaczego ta "kombinowana" sałatka z buraków stanie się stałą gwiazdą twojego menu, idealnie komponując się z mięsnymi daniami lub pełniąc rolę wykwintnej przystawki na każdą okazję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak uroczych ciasteczek jeszcze nie widziałeś. Wyglądają jak motylki!

Buraki w kuchni - nowe spojrzenie na tradycję

Buraki potrafią być znacznie bardziej wszechstronne, niż można by się spodziewać. Sałatka z buraków, przygotowana na bazie dwóch różnych sposobów przyrządzenia warzywa, to prawdziwe odkrycie smakowe. Nie tylko urozmaicimy w ten sposób nasze dania, ale także zaskoczymy przyjaciół czy rodzinę nietypowym, a jednocześnie wyjątkowo smacznym daniem.

Kiszone i pieczone buraki - idealne połączenie smaków

Przygotowanie kiszonej odmiany buraków wymaga trochę więcej czasu, ale efekt jest tego wart. Wystarczy umieścić buraki w zakwasie na barszcz czerwony, a po kilku dniach mamy lekko kwaśne warzywa gotowe do użycia. To idealne połączenie z pieczonymi burakami, które podkreślą naturalną słodycz warzywa. Po upieczeniu i ostudzeniu warto zetrzeć buraki na dużych oczkach tarki, by uzyskać odpowiednią konsystencję dla sałatki.

Sałatka z buraków pieczonych i kiszonych - przepis

Składniki:

  • 3 buraki pieczone,
  • 2 buraki kiszone z zakwasu,
  • 2 duże ząbki czosnku,
  • 1 łyżka dowolnego oleju tłoczonego na zimno (lub zwykły),
  • 2 łyżki keczupu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego,
  • sól do smaku,
  • Opcjonalnie: 2 łyżki pestek z dyni.

Przygotowanie:

  1. Na początku piekę buraki, które wcześniej kroję w grubsze plastry i skrapiam olejem. Następnie trę upieczone i przestudzone buraki na dużych oczkach tarki.
  2. Kroję nożem kiszone buraki z zakwasu w niewielką kostkę. W kubeczku mieszam olej, keczup i ocet, tworząc gładki sos.
  3. Następnie łączę oba rodzaje buraków z sosem w misce i posypuję opcjonalnie pestkami dyni. Doprawiam całość do smaku solą i podaję od razu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Kremowa rozkosz dla podniebienia. Dodaj do puree, a już nigdy nie zrobisz inaczej
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel