PoradyNastawiam go każdej jesieni. Żadne choroby nie są mi straszne

Nastawiam go każdej jesieni. Żadne choroby nie są mi straszne

Zakwas z buraków - Pyszności
Zakwas z buraków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
25.10.2023 15:27, aktualizacja: 17.01.2024 15:36

Zakwas z buraka to zdrowotny skarb znany w mojej rodzinie od pokoleń. Jesienią i zimą nastawiam wielki słoik i serwuję go wszystkim domownikom. Zdrowotne właściwości są niesamowite.

Zakwas to efekt kiszenia buraków w wodzie z dodatkiem soli. Wygląda niepozornie, ale ma w sobie całą moc właściwości odżywczych, które wpłyną pozytywnie na organizm. Szczególną uwagę na ten przepis powinny zwrócić osoby, które borykają się z anemią, nadciśnieniem, dną moczanową czy też problemami z trawieniem. Z łatwością przygotujesz go w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zakwas z buraków dobry na zdrowie

Kiszenie nie tylko jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie smaku buraków na zimę, ale również cennym procesem, podczas którego powstają bakterie kwasu mlekowego. Nie bez powodu okrzyknięto je mianem „dobrych bakterii" - ich wpływ na pracę jelit i odpowiedni mikrobiom jest naprawdę zbawienny. Włączenie do codziennej diety porcji zakwasu z buraków pomoże zwiększyć odporność organizmu, regulować ciśnienie krwi oraz poprawić trawienie. To wszystko jest zasługą składników odżywczych, jakie znajdziemy w burakach. Jest to między innymi witamina C, żelazo, magnez, potas, fosfor i witamina B6.

Zakwas z buraków - Pyszności
Zakwas z buraków - Pyszności© Canva

Przepis na zakwas z buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 litry przegotowanej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotowuję wraz z solą i odstawiam do wystudzenia.
  2. Słoiki dokładnie wyparzam i osuszam.
  3. Buraki dokładnie szoruję i kroję w cienkie plasterki. Robię to w rękawiczkach, żeby nie zabrudzić rąk.
  4. W słoiku układam na zmianę plastry buraków, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
  5. Zalewam zawartość słoika przestudzoną zalewą tak, aby przykryła wszystkie buraki. W przeciwnym wypadku mogą one spleśnieć i zakwas nadawać się będzie tylko do kosza.
  6. Słoik dobrze zakręcam i odstawiam na półkę tak, aby miał temperaturę pokojową.
  7. Codziennie sprawdzam słoik. W pierwszych dniach usuwam czystą, wyparzoną łyżką pojawiającą się pianę, mieszam zakwas i ponownie zakręcam.

Zakwas powinien być gotowy po 5 dniach, ale może zająć to nawet 2 tygodnie. Znakiem, że można już go pić, jest intensywna barwa i smak.

Zakwas z buraków - Pyszności
Zakwas z buraków - Pyszności© Licencjodawca
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także