Nastawiam go każdej jesieni. Żadne choroby nie są mi straszne
Zakwas z buraka to zdrowotny skarb znany w mojej rodzinie od pokoleń. Jesienią i zimą nastawiam wielki słoik i serwuję go wszystkim domownikom. Zdrowotne właściwości są niesamowite.
25.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:36
Zakwas to efekt kiszenia buraków w wodzie z dodatkiem soli. Wygląda niepozornie, ale ma w sobie całą moc właściwości odżywczych, które wpłyną pozytywnie na organizm. Szczególną uwagę na ten przepis powinny zwrócić osoby, które borykają się z anemią, nadciśnieniem, dną moczanową czy też problemami z trawieniem. Z łatwością przygotujesz go w swoim domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zakwas z buraków dobry na zdrowie
Kiszenie nie tylko jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie smaku buraków na zimę, ale również cennym procesem, podczas którego powstają bakterie kwasu mlekowego. Nie bez powodu okrzyknięto je mianem „dobrych bakterii" - ich wpływ na pracę jelit i odpowiedni mikrobiom jest naprawdę zbawienny. Włączenie do codziennej diety porcji zakwasu z buraków pomoże zwiększyć odporność organizmu, regulować ciśnienie krwi oraz poprawić trawienie. To wszystko jest zasługą składników odżywczych, jakie znajdziemy w burakach. Jest to między innymi witamina C, żelazo, magnez, potas, fosfor i witamina B6.
Przepis na zakwas z buraków
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 2 litry przegotowanej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 5 ząbków czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu czarnego.
Sposób przygotowania:
- Wodę zagotowuję wraz z solą i odstawiam do wystudzenia.
- Słoiki dokładnie wyparzam i osuszam.
- Buraki dokładnie szoruję i kroję w cienkie plasterki. Robię to w rękawiczkach, żeby nie zabrudzić rąk.
- W słoiku układam na zmianę plastry buraków, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
- Zalewam zawartość słoika przestudzoną zalewą tak, aby przykryła wszystkie buraki. W przeciwnym wypadku mogą one spleśnieć i zakwas nadawać się będzie tylko do kosza.
- Słoik dobrze zakręcam i odstawiam na półkę tak, aby miał temperaturę pokojową.
- Codziennie sprawdzam słoik. W pierwszych dniach usuwam czystą, wyparzoną łyżką pojawiającą się pianę, mieszam zakwas i ponownie zakręcam.
Zakwas powinien być gotowy po 5 dniach, ale może zająć to nawet 2 tygodnie. Znakiem, że można już go pić, jest intensywna barwa i smak.