Nastawiam go każdej jesieni. Żadne choroby nie są mi straszne

Zakwas z buraka to zdrowotny skarb znany w mojej rodzinie od pokoleń. Jesienią i zimą nastawiam wielki słoik i serwuję go wszystkim domownikom. Zdrowotne właściwości są niesamowite.

Zakwas z buraków - PysznościZakwas z buraków - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Zakwas to efekt kiszenia buraków w wodzie z dodatkiem soli. Wygląda niepozornie, ale ma w sobie całą moc właściwości odżywczych, które wpłyną pozytywnie na organizm. Szczególną uwagę na ten przepis powinny zwrócić osoby, które borykają się z anemią, nadciśnieniem, dną moczanową czy też problemami z trawieniem. Z łatwością przygotujesz go w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

Zakwas z buraków dobry na zdrowie

Kiszenie nie tylko jest jednym z najlepszych sposobów na zachowanie smaku buraków na zimę, ale również cennym procesem, podczas którego powstają bakterie kwasu mlekowego. Nie bez powodu okrzyknięto je mianem „dobrych bakterii" - ich wpływ na pracę jelit i odpowiedni mikrobiom jest naprawdę zbawienny. Włączenie do codziennej diety porcji zakwasu z buraków pomoże zwiększyć odporność organizmu, regulować ciśnienie krwi oraz poprawić trawienie. To wszystko jest zasługą składników odżywczych, jakie znajdziemy w burakach. Jest to między innymi witamina C, żelazo, magnez, potas, fosfor i witamina B6.

Zakwas z buraków - Pyszności
Zakwas z buraków - Pyszności © Canva

Przepis na zakwas z buraków

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 litry przegotowanej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu czarnego.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę zagotowuję wraz z solą i odstawiam do wystudzenia.
  2. Słoiki dokładnie wyparzam i osuszam.
  3. Buraki dokładnie szoruję i kroję w cienkie plasterki. Robię to w rękawiczkach, żeby nie zabrudzić rąk.
  4. W słoiku układam na zmianę plastry buraków, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
  5. Zalewam zawartość słoika przestudzoną zalewą tak, aby przykryła wszystkie buraki. W przeciwnym wypadku mogą one spleśnieć i zakwas nadawać się będzie tylko do kosza.
  6. Słoik dobrze zakręcam i odstawiam na półkę tak, aby miał temperaturę pokojową.
  7. Codziennie sprawdzam słoik. W pierwszych dniach usuwam czystą, wyparzoną łyżką pojawiającą się pianę, mieszam zakwas i ponownie zakręcam.

Zakwas powinien być gotowy po 5 dniach, ale może zająć to nawet 2 tygodnie. Znakiem, że można już go pić, jest intensywna barwa i smak.

Zakwas z buraków - Pyszności
Zakwas z buraków - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej