Układam na cieście francuskim i zwijam. Przepis dała mi sąsiadka i od razu stał się hitem
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawą, smaczną i przede wszystkim oryginalną przekąską? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które na pewno cię nie zawiedzie!
23.01.2024 | aktual.: 23.01.2024 11:45
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam spędzać czas w kuchni, zwłaszcza jeśli mogę przetestować tam zupełnie nowe rozwiązania. I tak też było ostatnio. Dzięki uprzejmości mojej sąsiadki poznałam genialny patent na mega szybką, prostą w przygotowaniu i turbo smaczną przekąskę.
Z racji, że przepis łączy w sobie same najlepsze produkty, które cieszą się dużą popularnością w naszych kuchniach, jestem pewna, że stanie się on hitem w każdym domu. Dlatego też nie zwlekaj ani sekundy dłużej i koniecznie sprawdź, co dziś dla ciebie przygotowałam. Na pewno nie pożałujesz!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ten składnik zawsze warto mieć w swojej kuchni
Nie wiem, jak ty, ale ja lubię być zawsze przygotowana na każdą okazję. Nie inaczej jest również w przypadku niezapowiedzianej wizyty znajomych lub rodziny. Dlatego też zawsze w swoich zapasach mam zachomikowane ciasto francuskie, które moim zdaniem jest niezastąpione w każdej kuchni. I to z kilku powodów.
Po pierwsze, możesz wykorzystać je do przygotowania zarówno uroczego deseru, jak i smacznej przekąski. Po drugie, używając gotowego ciasta, wystarczy tak naprawdę połączyć je z kilkoma składnikami i to wszystko. Resztę załatwi piekarnik, a ty spokojnie będziesz mógł skupić się na swoich gościach. Ciasto francuskie cenię jeszcze za jeden fakt. Otóż praca z nim to czysta przyjemność. Szybciej i prościej się już po prostu nie da!
Zobacz także
Ekspresowa przekąska na bazie ciasta francuskiego
Jak już wspomniałam we wstępie, w ostatnim czasie moja sąsiadka zdradziła mi swój niezawodny patent na genialną przekąskę właśnie z ciastem francuskim w roli głównej. Kiedy usłyszałam, z czym można je połączyć, a do tego jak fajnie można je podać, wiedziałam, że muszę przetestować tę recepturę. I intuicja mnie nie myliła, czegoś tak dobrego dawno nie jadłam!
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 1/2 szkl. sosu pomidorowego,
- 450 g pieczarek,
- 6 plastrów dużej szynki,
- 3/4 szkl. żółtego sera,
- 1/2 natki świeżej pietruszki,
- przyprawy: oregano, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od oczyszczenia i podzielenia pieczarek w cienkie plastry. Następnie wrzuć je na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię, po czym smaż przez kilka minut.
- W międzyczasie zetrzyj na tarce żółty ser, posiekaj też świeżą natkę pietruszki.
- W osobnej misce połącz sos pomidorowy i przyprawy. Składniki dobrze wymieszaj, aby stworzyły idealną kombinację smakową.
- Na blacie kuchennym rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Bezpośrednio na cieście rozprowadź sos z dodatkami. Do tego zadania możesz użyć zarówno zwykłej łyżki, noża, jak i pędzelka kuchennego.
- Kolejne warstwy stwórz z plastrów szynki, podsmażonych pieczarek, żółtego sera i natki pietruszki.
- Kiedy wszystkie składniki znajdą się już na cieście, zacznij zwijać je w rulon, po czym potnij je na mniejsze kawałki. W ten sposób powstaną małe ślimaki, które następnie należy przełożyć do formy do pieczenia.
- Piecz je przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Smacznego!
Zobacz także