PrzepisPrzekąskiUkładam na cieście francuskim i zwijam. Przepis dała mi sąsiadka i od razu stał się hitem

Układam na cieście francuskim i zwijam. Przepis dała mi sąsiadka i od razu stał się hitem

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawą, smaczną i przede wszystkim oryginalną przekąską? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które na pewno cię nie zawiedzie!

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elena_hramowa

23.01.2024 | aktual.: 23.01.2024 11:45

Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to doskonale wiesz, że uwielbiam spędzać czas w kuchni, zwłaszcza jeśli mogę przetestować tam zupełnie nowe rozwiązania. I tak też było ostatnio. Dzięki uprzejmości mojej sąsiadki poznałam genialny patent na mega szybką, prostą w przygotowaniu i turbo smaczną przekąskę

Z racji, że przepis łączy w sobie same najlepsze produkty, które cieszą się dużą popularnością w naszych kuchniach, jestem pewna, że stanie się on hitem w każdym domu. Dlatego też nie zwlekaj ani sekundy dłużej i koniecznie sprawdź, co dziś dla ciebie przygotowałam. Na pewno nie pożałujesz!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten składnik zawsze warto mieć w swojej kuchni

Nie wiem, jak ty, ale ja lubię być zawsze przygotowana na każdą okazję. Nie inaczej jest również w przypadku niezapowiedzianej wizyty znajomych lub rodziny. Dlatego też zawsze w swoich zapasach mam zachomikowane ciasto francuskie, które moim zdaniem jest niezastąpione w każdej kuchni. I to z kilku powodów. 

Po pierwsze, możesz wykorzystać je do przygotowania zarówno uroczego deseru, jak i smacznej przekąski. Po drugie, używając gotowego ciasta, wystarczy tak naprawdę połączyć je z kilkoma składnikami i to wszystko. Resztę załatwi piekarnik, a ty spokojnie będziesz mógł skupić się na swoich gościach. Ciasto francuskie cenię jeszcze za jeden fakt. Otóż praca z nim to czysta przyjemność. Szybciej i prościej się już po prostu nie da!

Ciasto francuskie sprawdzi się świetnie w każdej kuchni
Ciasto francuskie sprawdzi się świetnie w każdej kuchni© Adobe Stock | ffolas

Ekspresowa przekąska na bazie ciasta francuskiego

Jak już wspomniałam we wstępie, w ostatnim czasie moja sąsiadka zdradziła mi swój niezawodny patent na genialną przekąskę właśnie z ciastem francuskim w roli głównej. Kiedy usłyszałam, z czym można je połączyć, a do tego jak fajnie można je podać, wiedziałam, że muszę przetestować tę recepturę. I intuicja mnie nie myliła, czegoś tak dobrego dawno nie jadłam!

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego,
  • 1/2 szkl. sosu pomidorowego,
  • 450 g pieczarek,
  • 6 plastrów dużej szynki,
  • 3/4 szkl. żółtego sera,
  • 1/2 natki świeżej pietruszki,
  • przyprawy: oregano, sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od oczyszczeniapodzielenia pieczarek w cienkie plastry. Następnie wrzuć je na natłuszczoną i rozgrzaną patelnię, po czym smaż przez kilka minut.
  2. W międzyczasie zetrzyj na tarce żółty ser, posiekaj też świeżą natkę pietruszki
  3. W osobnej misce połącz sos pomidorowyprzyprawy. Składniki dobrze wymieszaj, aby stworzyły idealną kombinację smakową
  4. Na blacie kuchennym rozłóż arkusz ciasta francuskiego. Bezpośrednio na cieście rozprowadź sos z dodatkami. Do tego zadania możesz użyć zarówno zwykłej łyżki, noża, jak i pędzelka kuchennego.
  5. Kolejne warstwy stwórz z plastrów szynki, podsmażonych pieczarek, żółtego seranatki pietruszki
  6. Kiedy wszystkie składniki znajdą się już na cieście, zacznij zwijać je w rulon, po czym potnij je na mniejsze kawałki. W ten sposób powstaną małe ślimaki, które następnie należy przełożyć do formy do pieczenia. 
  7. Piecz je przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 190 stopni Celsjusza. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie